Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Схема ГОТ з індивідуальними бортовими контурами і підведенням потужності до коліс, об'єднаним бортовим механічним блокованим зв'язком




Застосування схеми ГОТ з індивідуальними бортовими гідроконтурами особливо ефективно на автомобілях з бортовим способом повороту, де ГОТ одночасно грає роль безступінчастої трансмісії і безступінчастого механізму повороту, що має безліч жорстко фіксованих радіусів повороту (аж до розвороту на місці навколо центру ваги), що підвищує маневреність автомобіля. При керованих колесах така схема ГОТ також ефективна, оскільки за рахунок перерозподілу сил тяги по бортах можна підвищити прохідність автомобіля і, крім того, надати йому властивості як надлишкової, так і недостатньої обертальності. Шляхом установки клапанів між відповідними магістралями гідроконтури можуть закільцьовуватися в єдину гідросистему, утворюючи бортовий гідродиференційний привід.

Ця схема ГОТ може бути рекомендована до застосування на маневрених автомобілях високої прохідності, що працюють в екстремальних дорожніх умовах (наприклад, бронетранспортерах), де не зважають увагу на міжколісну циркуляцію потужності, де потрібна висока надійність приводу в цілому при можливих ушкодженнях окремих коліс і де питання економіки не стоять на першому місці.

Як приклад практичної реалізації цієї схеми на рис. 5.10 приведена схема ГОТ транспортної машини «5923» (8x8).

 

  ГА - система гідроавтоматики; К - клапан кільцювання Рисунок 5.10 – ГОТ з роздільним бортовим підводом потужності транспортної машини «5923» з поворотними колесами

 

При прямолінійному русі автомобіля з даним варіантом трансмісії по бездоріжжю обидві бортові ГОТ повинні регулюватися (змінювати передавальні відносини) синхронно за допомогою бортової ЕОМ, що одночасно перешкоджає міжбортовій циркуляції потужності.

При повороті автомобіля відбувається задана жорстка неузгодженість передавальних відносин бортових ГОТ відповідно до кутів повороту керованих коліс, що забезпечує строго фіксовані радіуси повороту. При русі на зазначених режимах забезпечується повністю блокований привід всіх коліс, чим досягається максимальна прохідність даного автомобіля на слабких грунтах. Для підвищення його маневреності можливий бортовий поворот з будь-яким заданим радіусом аж до розвороту на місці навколо центра ваги (взаємне реверсування бортових ГОТ).

При русі по дорогах з твердим покриттям обидві бортові ГОТ гідравлічно об'єднуються в загальну гідросистему за допомогою клапанів кільцювання «К», що виключає міжбортову циркуляцію потужності. Поворот автомобіля здійснюється тільки за допомогою керованих коліс при диференційному зв'язку між бортами. При цьому міжколісна циркуляція потужності кожного борту не виключається.

На автомобілях з неповоротними колесами (з бортовим поворотом) і на гусеничних машинах силовий привід, виконаний за даною схемою, одночасно грає роль безступінчастої трансмісії і безступінчастого механізму повороту. У цьому випадку необхідна жорстка ув'язка управління зміною робочих об'ємів бортових насосів і робочих об'ємів, пов'язаних з ними бортових гідромоторів з тим, щоб передавальне відношення кожного бортового приводу при прямолінійному русі було строго однаковим, залежним тільки від навантаження, переданої потужності, швидкості та ін. Для забезпечення фіксованих радіусів повороту ставлення передавальних чисел бортових гідроконтурів має відповідати відхиленню керуючого органу незалежно від швидкості руху.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты