Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Трансмісія транспортерів ГТ-С, ГТ-СМ, ГТ-МУ




Гусеничні машини відрізняються від колісних механізмами, що забезпечують поворот. Оскільки поворот здійснюють шляхом створення різниці швидкостей руху лівої і правої гусениць, то в системі силового приводу передбачений спеціальний механізм повороту (МП). Іноді він поєднується з коробкою передач. У цьому випадку МП виконує одночасно і функції головного агрегату трансмісії та називається механізмом передач і повороту (МПП) [1].

Найбільш прості механізми повороту на легких гусеничних машинах. Зокрема, на транспортерах ГТ-С, ГТ-СМ і ГТ-МУ використаний простий фрикціон. У ціх машинах головна передача з бортовими фрикціонами і гальмами виконана у вигляді єдиного агрегату (рис. 4.2), призначеного для збільшення крутного моменту (передавальне число конічної пари шестерень 1 і 2 рівно 1,9), передачі крутного моменту на ведені вали 6, розташовані перпендикулярно осі машини, повороту і гальмування машини.

Поворот здійснюється за допомогою бортових фрикційних 4 і стрічкових гальм 5.

В даному випадку застосування такого механізму цілком виправдано, оскільки транспортери в цілому прості за конструкцією, мають малу масу і невелику потужність, внаслідок чого теплова навантаженість гальм невелика, і механізм досить надійний в експлуатації. Маневреність, як показує досвід, також задовільна.

Передача крутного моменту до бортових передач і поворот транспортера здійснюються таким чином.

У нормальному положенні при вимкнених гальмах 5 диски фрикціонів 4 стиснуті пружинами, тому вони обертаються як одне ціле з веденими барабанами 8, а крутний момент через замкнуті бортові фрикціони, з'єднувальні муфти 7 і ведені вали 6 передається до обох бортових передач, і потім до ведучих коліс.

Коли включається один з гальм (наприклад, правий), то у водночас за допомогою механізму виключення фрикціона звільняються натискні пружини і ведений барабан фрикціона роз'єднується з ведучим.

Таким чином, правий ведений барабан і права піввісь зупиняються, а увесь крутний момент передається тільки через лівий бортовий фрикціон до лівого борту машини. Для повороту в інший бік включають інше гальмо. У зв'язку з цим конструкція кожного з бортових фрикціонів розрахована на передачу всього крутного моменту двигуна.

Бортова передача транспортера ГТ-СМ є пара циліндричних шестерень, укладених в корпус. Це, так звана, проста однорядна не співвісна бортова передача. На ведений вал бортової передачі встановлюють провідне колесо, від якого здійснюється привід спідометра.

У багатьох гусеничних машин привід спідометра здійснюється саме від бортової передачі, а не від коробки передач, як у автомобілів. Це пояснюється тим, що при наявності механізмів повороту гусеничного типу фактична швидкість руху машини на повороті є напівсумою швидкостей двох гусениць і, як правило, менше швидкості прямолінійного руху, тобто менше швидкості, яка визначається по частоті обертання будь-якого з агрегатів, встановлених до механізму повороту.

 
1, 2 - конічні шестерні; 3 - відомий барабан; 4 - бортовий фрикціон; 5 - стрічкове гальмо; 6 - відомий вал; 7 - сполучна муфта Рисунок 4.2 – Головна передача ГТ-С, ГТ-СМ, ГТ-МУ

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты