Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Трансмісія транспортера ГТ-Т




Кінематична схема трансмісії з механізмом передач і повороту ГТ-Т показана на рис. 4.4 [1].

При прямолінійному русі крутний момент від двигуна через головний фрикціон 1 і пару конічних шестерень 2 передається до підсумованих планетарних рядів 10 двома потоками:

- через включені другу або п'яту передачі (крім першої) та головний вал 11 епіциклічних шестерень;

- через передавальний вал (що розгалужує) 5 і включені блокувальні фрикціони 4 сонячним шестерням.

Обидва потоки сумуються на водил планетарних рядів і потім передаються сполучними валами 9 (мають зубчасті муфти для компенсації неспівосності валів МПП, що з'єднуються, і бортової передачі) на бортові передачі 7 і ведучі колеса 6.

При включенні першої передачі потужність передається тільки одним потоком, через передавальний вал і блокувальні фрикціони сонячним шестерням підсумкових рядів.

Епіциклічних шестерні в цьому випадку, як видно зі схеми, блокуються з картером МПП.

 

1 - головний фрикціон; 2 - конічна пара шестерень; 3 - гальмо; 4 - фрикціон; 5 - передавальний вал; 6 - провідне колесо; 7 - бортова передача; 8 - гальмо; 9 - сполучний вал; 10 - підсумований планетарний ряд; 11 - головний вал Рисунок 4.4 – Кінематична схема трансмісії ГТ-Т

 

При виключенні одного з блокувальних фрикціонів 4 і включенні гальмівного барабана фрикціона на одному борту гальмом 8 (установка важеля управління в перше положення) потужність від двигуна до підсумованого планетарному ряду цього борту передається лише через шестерні відповідно включеної передачі, головний вал 11 і епіциклічну шестерню. При цьому, якщо в коробці передач включені друга, третя, четверта або п'ята передачі, то частота обертання водила підсумкового планетарного ряду буде менше, ніж при не увімкненому гальмі. Якщо ж включена передача заднього ходу, то частота обертання буде більше, ніж при не увімкненому гальмі. У цьому випадку за рахунок різниці швидкостей гусениць відбувається поворот машини з розрахунковим радіусом повороту.

При включених гальмах 3 і вимкнених блокувальних фрикціонах 4 на першій передачі сповільнену швидкість (повільний рух) отримати не можна. На всіх інших передачах розрахункова швидкість руху за даних умов буде менше швидкості руху на передачах нормального ряду на 5,07 км/год. (розрахункова швидкість руху на першій передачі). Тільки на передачі заднього ходу уповільненого ряду швидкість буде більше, ніж на передачі заднього ходу нормального ряду.

Одночасне включення гальм блокувальних фрикціонів можна використовувати лише для короткочасного підвищення сили тяги при подоланні будь-яких невеликих перешкод. Коли включений один з зупиночних гальм 8 і розблокований фрикціон 4, транспортер повертається по радіусу, рівному ширині машини, в сторону затягнутого гальма. У цьому випадку важіль управління механізмом повороту встановлюють в друге положення.

 

4.1.4 Трансмісія тягача АТС-59 (АТ-Т)

У конструкціях тягачів АТС-59 і АТ-Т для повороту застосовують двоступеневі планетарні механізми повороту (ПМП). Схема трансмісії цього тягача АТС-59 (АТС-59Г) представлена на рис. 4.5 [1].

П'ятиступінчаста коробка передач тягача 8 змонтована в загальному картері з двоступінчастим планетарним механізмом повороту 3 і головною передачею 4. При цьому фрикціони поміщені усередині картера і працюють в маслі. Система управління ПМП - гідравлічна.

Потужність від двигуна через карданну передачу 10, головний фрикціон 9, коробку передач 8 і механізм повороту 3 передається до бортових передач 2 і ведучих коліс 1. Передача потужності здійснюється одним потоком.

ПМП може перебувати в трьох положеннях відповідно до положення важеля управління: у вихідному (прямолінійний рух), у першому (поворот з частково загальмованою гусеницею) і в другому (поворот з повністю загальмованою гусеницею).

У вихідному положенні фрикціон 7 включений, а гальма 5 і 6 вимкнені. У цьому випадку, як видно зі схеми, частота обертання веденого вала головної передачі дорівнює частоті обертання ведучого вала бортової передачі, оскільки сонячна шестерня зблокована фрикціоном 7 з водилом і весь планетарний механізм обертається як одне ціле.

У першому положенні важеля управління поворотом фрикціон 7 вимкнений, а сонячна шестерня зупинена гальмом. У цьому випадку частота обертання ведучого вала бортової передачі дорівнює частоті обертання веденого вала головної передачі. У такому положенні здійснюється поворот машини по розрахунковому радіусу, відповідному різниці швидкостей забігаючої і відстаючої гусениць, і значно більшого, ніж колія машини.

  1 - провідне колесо; 2 - бортова передача; 3 - механізм повороту; 4 - головна передача; 5,6 - гальмо; 7 - фрикціон; 8 - коробка передач; 9 - головний фрикціон; 10 - карданна передача Рисунок 4.5 – Кінематична схема трансмісії тягача АТС-59Г

 

У другому положенні важеля управління включений фрикціон 7 і включений (затягнут) зупинне гальмо 5. У цьому випадку частота обертання водила дорівнює нулю, гусениця повністю загальмована і поворот відбувається з радіусом, рівним колії машини (R = В). Так як ведений вал головної передачі обертається, а водило зупинено, то сонячна шестерня при цьому режимі обертається в зворотну сторону.

У процесі руху можуть бути здійснені ще такі режими:

- важелі лівого і правого ПМП встановлені в перше положення. Тягач при цьому буде рухатися зі швидкістю меншою, ніж при початковому положенні важелів;

- важіль одного ПМП встановлений в перше положення, а важіль іншого - в друге. В цьому випадку тягач буде повертатися навколо однієї з гусениць, проте середня швидкість повороту буде менше, ніж у розглянутому випадку, коли тільки один важіль перебував у першому положенні.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты