Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Метод гри в розвитку усного мовлення на уроках англійської мови в середній школі.




Про навчальні можливості використання ігрового методу відомо давно. Багато вчених, що займаються методикою навчання іноземних мов, справедливо звертали увагу на ефективність використання ігрового методу. Це пояснюється тим, що в грі проявляються здібності будь-якої людини, а дитини особливо. Сама гра може виконувати виняткову роль посилення пізнавального інтересу, полегшення складного процесу навчання, створення умов для формування творчої особистості учнів, а також вивести професійну майстерність вчителя на рівень сучасних технологій. Гра багатогранна, вона навчає, розвиває, виховує, соціалізує, розважає і дає відпочинок. Але історично одна з перших її завдань - навчання. Не викликає сумніву, що гра практично з перших моментів свого виникнення виступає як форма навчання, як первинна школа відтворення реальних практичних ситуацій з метою їх освоєння. З метою вироблення необхідних людських рис, якостей, навичок і звичок, розвитку здібностей. Школяр - це "маленький дорослий", у якого починаються формуватися найважливіші процеси. І дуже важливо, на наш погляд, щоб діти не відчували велике навантаження шкільної програми, а гра - здатна допомогти цьому. У формі ігрової діяльності можна завжди легко і швидко пояснити якийсь новий матеріал, відпрацювати складні моменти, прикрасити нудне рутинне щоденне навчання, і що найголовніше, зацікавити дітей у вивченні англійської мови з дитинства.

Мені хотілося б представити фрагмент уроку "The ABC", з використанням гри, при закінченні вивчення англійського алфавіту. Мета даного уроку - перевірити знання, вміння, навички з теми "Англійський алфавіт". Завдання, поставлені вчителем:

- перевірити вміння називати букви;

- перевірити вміння називати звуки;

- перевірити знання порядку букв в алфавіті;

- перевірити знання лексики на деякі букви алфавіту;

- перевірити навички складання раніше вивчених слів з певної кількості букв;

- перевірити вміння вставляти пропущені букви, при наявність сусідніх, так, щоб виходили значущі частини мови;

- перевірити навички написання букв англійського алфавіту;

- перевірити розпізнавання малих літер і заголовних букв;

- перевірити розпізнавати голосні і приголосні.

- розвиток вміння усного спілкування;

- розвиток умінь навчального співробітництва при виконанні колективних завдань;

- стимулювання інтересу учнів до вивчення англійської мови.

Гра побудована на тому, що класс розподіляється на дві команди, які в подальшому виконують ряд завдань змагального характеру. Дана гра також навчає груповим видам роботи, вміння працювати в команді. В основу гри покладено завдання на перевірку знань учнів алфавіту, написання, вимови букв і звуків, відміну голосних і приголосних, розпізнавання слів у ряді букв, тобто практичне використання букв при написанні слів і їх вимові. Дані завдання відповідають віковій категорії, знанням та інтересам учнів. Учні проявляють більшу активність і зацікавленість у ході проведення гри, енергійні і задоволені, отримують позитивний настрій, так само як і вчитель. Крім того, можна відзначити, що інтерес до іноземної мови стає ще вище. Дидактичним завданням даного етапу уроку є засвоєння даного матеріалу, а також готовність учнів до подальшого вивчення англійської мови. Ще один приклад методу: на одному з уроків під час мовної зарядки був використаний наступний ігровий елемент: вчитель бере невеликий гумовий м'ячик і зі словами "Let` s play with a ball and answer my questions! "Кидає його учневі і задає питання, учень, у свою чергу відповідаючи на запитання кидає м'яч назад вчителю.

Зразкові питання і відповіді:

The teacher: What season is it now?

The pupils: It is winter!

Т: What date is it today?

Рs: Today it s the 27th of February.

T: Do you like winter?

Рs: Yes, I like it.

T: Do you like spring?

Рs: Yes, I like spring.

T: Do you like autumn?

No, I don t like it.

T: Do you like summer?

Рs: Yes, I like summer!

T: What can you do in winter?

Рs: I can ski!

T: When is your birthday?

Рs: My birthday is on the 13 th of May!

Так вчитель швидко і весело проводить етап уроку, на якому, дуже часто дітям нудно, і вони не уважно стежать за вчителем. А в даному прикладі, діти з нетерпінням чекали свого питання і були зацікавлені зловити м'яч і правильно відповісти на запитання. Таким чином, чіткість сформульованости, конкретність і достатня результативність мети і завдань даних уроків дозволяє домогтися високого ступеня їх реалізації. Фрагменти уроків з використанням ігрової діяльності являють собою систему в основному високого рівня цілісності, так як всі етапи логічні й пов'язані між собою. Ігрову діяльність можна застосовувати не тільки на основному етапі уроку. Можна вводити ігрові елементи і при перевірці домашнього завдання, і на початкових етапах уроку - це допоможе залучити всіх учнів в роботу, а також урізноманітнити хід уроку. Ще однією важливою вимогою при проведенні різного роду ігор є використання всілякої наочності. Крім того, вчитель повинен завжди пам'ятати про такі елементарні вимоги, як відповідність гри віку дітей; не можна допускати такого моменту, коли в грі задіяні не всі учні. Також потрібно впевнитися, що інструкція зрозуміла і засвоєна всіма і учні готові до здійснення ігрової діяльності. Також не варто забувати і про те, що, обговорюючи проведену гру, оцінюючи участь у ній школярів, учителю варто виявити тактовність, особливо при оцінці результатів гри. Негативна оцінка діяльності її учасників неминуче приведе до зниження активності. Бажано почати обговорення результатів гри із вдалих моментів і лише потім перейти до недоліків. Таким чином, вивчивши роль гри у процесі навчання та розглянувши необхідність застосування дидактичних ігор на уроках англійської мови можна зробити висновок, що навчання в ігровій формі значно полегшує процес навчання і добре розвиває усне мовлення в учнів середніх класів. Гра - чудовий спосіб змусити учнів активно працювати на уроці. Після важкої усного вправи або іншого стомлюючого заняття весела гра допомагає учням розслабитися. Ігри допомагають зняти скутість, особливо якщо виключити з них елемент змагання або звести його до мінімуму. Сором'язливий і слабкий учень відчує себе більш впевнено і буде брати участь у грі активніше, якщо мета гри - просто повеселитися, а не рахувати очки і вигравати. Хоча елемент змагання часто додає пожвавлення і підвищує активність, саме він створює великий психологічний тиск на учнів, вони бояться не впоратися із завданням, що виводить з гри сором’язливих і відстаючих.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 146; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты