Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Образотворче мистецтво 1 страница




Клас

Українська мова

Розділ І. Навчання грамоти

Тема: Закріплення літери “л”, її звукового значення. Словниково-логічні вправи. Читання текстів (Буквар, с. 52-53).

Після тексту “Сливи” спитайте, які ще фрукти знають діти.

Відгадайте ребуси.

 

В А Л И С   О К Я Б У Л   Ш Н Я И В
   

 

Робота за робочим зошит “Профілактика йододефіцитних захворювань”, с. 13.

Наголосити на тому, що в сливах, яблуках, вишнях, винограді міститься йод. Щоб не хворіти, треба вживати ці фрукти.

 

Тема: Звуки [р], [рґ], позначення їх літерою “р”. Словниково-логічні вправи (Буквар, с. 54-55).

У Букварі (с. 55) малюнки корови, свині, курки. Слід звернути увагу дітей на те, що в м’ясі (яловичині, свинині, курятині, курячих яйцях тощо) міститься йод, але в недостатній кількості. На добу дітям 6-річного віку потрібно вживати 90 мкг йоду, а в яловичині на 100 г продукту – приблизно 6 мкг, свинині – 5 мкг, курячих яйцях – 20 мкг. Щоб поповнити нестачу йоду в організмі, треба вживати йодовану сіль.

 

Тема: Продовження засвоєння звуку [й], літери “й”. Формування навичок читання на основі діалогу (Буквар, с. 92).

Робота за робочим зошит “Профілактика йододефіцитних захворювань”, с. 16.

Мед – це дуже корисний продукт харчування. Він містить потрібні для організму вітаміни, йод та інші речовини. Мед – не тільки ласощі, а ще й ліки.

Так для чого треба вживати мед?

 

Тема: Удосконалення навичок читання тексту. Ознайомлення з творчістю Лесі Українки (Буквар, с. 139).

Загадка:

Червоний колір, а винний смак,

Кам’яне серце – чому це так?

(Вишня)

Пригадати, для чого людині потрібно вживати фрукти. В яких фруктах міститься йод? (вишні, сливи яблука тощо).


Клас

Я і Україна

Розділ. Людина

Тема: Головні органи тіла людини

На шиї спереду з обох боків від дихального горла розміщена щитовидна залоза. Чимось вона нагадує щит. Напевне, саме тому отримала таку назву. Це дуже важлива залоза. Вона виробляє гормон тироксин, що містить йод. Коли тироксин попадає в кров, він допомагає перетворенню їжі на енергію. Від роботи щитовидної залози залежить м’язова діяльність, ріст, температура тіла.

Примітка: з поданого нижче переліку недуг виділити 4-5 найбільш відомих і зрозумілих дітям. До недуг, поданих у квадратних дужках, при потребі можна повернутися пізніше.

Нестача йоду може призвести до цілого ряду недуг, таких як алергія [анемія, атеросклероз], безсоння, дряблість шкіри, затримання росту [зоб], ламкість нігтів [нервозність, ожиріння], ослаблення імунітету [набряклість, рак, серцева аритмія, тахікардія], погіршення пам’яті, стомлюваність. Тому дуже важливо, щоб організм не відчував нестачі йоду.

- Що треба робити для цього? (вживати корисну їжу)

- Яку саме? (морські продукти, фрукти, овочі)

- Ще? (йодовану сіль).

 

Тема: Органи кровообігу

Як відбувається накопичення йоду в організмі? Йод, що надійшов з їжею, потрапляє зі шлунку в кров, а з кров’ю – до печінки. Печінка здатна на якийсь час затримувати йод і таким чином регулювати його перехід у кров, запобігаючи надмірному збільшенню вмісту в ній йоду в період травлення.

Щитовидна залоза активно вибирає йод з крові, що протікає через неї. Добова потреба йоду для людей різного віку різна. Для дітей віком до 6 років вона становить 90 мкг, від 7 до 12 років відповідно - 120 мкг. Порівняйте: це така мала маса, що коли взяти 1 грам і поділити на 8 частин, то лише одна з таких частин – добова норма йоду.

- Поясніть, як можна поповнити нестачу йоду в організмі.

Клас

Основи безпеки життєдіяльності

Розділ IV. Моє здоров’я

Тема: Здоров’я та його ознаки.

Робота із зошитом “Профілактика йододефіцитних захворювань”, с. 4-5.

Бесіда. Поміркуй і спробуй сказати, намалювати, що таке “здоров’я”. Складно виконати це завдання. Та ще складніше зберегти здоров’я. Що для цього треба робити? (відповіді дітей).

До нас у гості завітав Їжачок. Він полюбляє яблука, гриби, різні ягоди. Намалюйте їжачкову їжу. Як ви думаєте, чому вона додає здоров’я?

Їжачок вживає корисну для здоров’я їжу, в якій багато вітамінів та хімічних елементів, таких як йод. Тільки не той йод, яким лікують ранки (див. Рудакова А.О. “Профілактика йододефіцитних захворювань. Робочий зошит для учнів 1-4 класу”, с. 8).

 

Тема: Щоденне піклування про своє здоров’я. Робота із зошитом “Профілактика йододефіцитних захворювань”, с. 6-7.

Робота з віршем Т. Бойченко:

“Ліпші ласощі для Лесі й Ларіона

Полуниці, сливи й винограду грона,

Бо не тістечка й цукерки,

А духмяні фрукти й соки

Розрум’янюють здоров’ям

У дітей рожеві щоки”.

Йод міститься в ягодах і фруктах: полуницях, бананах, журавлині, чорноплідній горобині, вишнях, сливах, яблуках (див. додаток 2).

 

Тема: Здоров’я та хвороби (інфекційні, застудні хвороби, щеплення, профілактика йододефіцитних хвороб).

Бесіда. Ви, напевне, знаєте, що існує багато хвороб, які підривають здоров’я людини (у тому числі й такі, проти яких медицина безсила). Проте, в медицині існує таке правило, що хворобу легше попередити, ніж вилікувати.

Якщо у вас пропав апетит, погано спиться, з’являються кволість, пригніченість, ви швидко втомлюєтесь – значить, здоров’я погіршилось. Погіршенню здоров’я можна й треба запобігати. Існує багато секретів, знання й виконання яких сприяє збереженню та зміцненню здоров’я. Один із секретів – корисна їжа. Саме з нею ми отримуємо мінеральні речовини. Серед мінеральних речовин важливе місце посідає йод. Він потрібен для росту, гарної пам’яті людини. Йод містять (загадати загадки про рибу, горіхи, молоко, яйця) – такі продукти харчування. Які ще продукти?

Щоб рости, добре вчитися, йод повинен потрапляти до твого організму щодня. Для цього потрібно щодня вживати йодовану сіль. Її можна купити не в аптеках, а в магазинах.

 

Тема: Здоров`я – найдорожчий скарб. Роль харчування для здоров’я

Мета уроку: Дати учням поняття про вітаміни та мікроелементи, їх види і роль у житті людини; викликати у дітей інтерес до вітамінів та сформувати прагнення до збереження власного здоров`я.

Хід уроку

І. Організація класу

ІІ. Актуалізація опорних знань, мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів

Учитель: Сьогодні ми будемо говорити не про числа, букви, звуки, а розглянемо дуже важливе в житті кожної людини, як маленької, так і дорослої... Як ви думаєте, про що?

Пригадайте таку ситуацію: сімейне свято, наприклад, день народження, або ще якась видатна подія. То що ж бажають люди від щирого серця? (відповіді дітей).

Учитель: Так, здоров'я. (Усім класом прочитати плакат) “Здоров'я – найдорожчий скарб”). А що таке здоров’я? (відповіді учнів).

Учитель: Здоров'я – це коли кожному з вас добре, нічого не болить. Ви, напевно, знаєте, що існує багато хвороб, які підривають здоров'я людини. Є такі захворювання, проти яких медицина ще безсила. Проте, в медицині існує таке правило, що хворобу легше попередити, ніж вилікувати. Як ви вважаєте, що ж потрібно робити, щоб бути здоровим?

Учні: Дотримуватись режиму дня, виконувати фізичну зарядку, вимоги особистої гігієни (мити руки, вуха та обличчя, чистити зуби тощо), вживати корисну їжу.

ІІІ. Сприймання й усвідомлення учнями нового навчального матеріалу

Учитель: А ви хочете дізнатись, яким чином здоров'я людини залежить від харчування? Тоді ми з вами вирушимо в цікаву мандрівку до планети “Корисної їжі” (музика).

Учитель: Сядьте зручніше, закрийте очі. Два рази вдихніть і видихніть... Я хочу запросити вас в мандрівку на хмаринці. Уявіть, що ви стрибнули на білу пухнасту хмаринку, схожу на м’яку гору із подушок. Відчуйте, як ваші ноги, спина зручно розташувались на ній.

Тепер починається мандрівка. Наша хмаринка повільно піднімається в синє небо. Відчуваєте, як вітерець приємно обвіває обличчя?

Тут, високо в небі, все спокійно і тихо. Зараз хмаринка перенесе вас у таке місце, де ви будете здоровими й щасливими.

Постарайтесь в думках “побачити” це місце більш точніше. Тут ви почуваєте себе зовсім спокійно і щасливо. Тут може трапитись щось чудесне та чарівне... (Пауза).

Розплющіть очі. Ми на іншій планеті. Першою тут є країна “Корисної їжі”.

Не знаю як вам, а мені дуже цікаво, що ж це за країна жовтого кольору? Разом ми прочитаємо її назву.

Учні(читають): “Добростравія”.

Учитель: Прочитаймо разом принципи (правила), за якими живуть мешканці цієї країни.

Учні: “Щоб здоровим бути, треба добре дбати

Про своє здоров'я кожен день і час.

Тільки все корисне слід нам споживати,

Щоб в лікарні зовсім не діждались нас”.

Учитель: З яких слів складається назва країни “Добростравія”? Як ви розумієте вислів “добра страва”? (смачна, корисна). Добра, яка допомагає людині бути здоровою, сильною, розумною. Чи завжди смачна їжа корисна? Прочитайте вірш.

Учні: “Ліпші ласощі для Лесі та Антона

Полуниці, сливи й винограду грона,

Бо не тістечка й цукерки,

А духмяні фрукти й соки

Розрум’янюють здоров’ям

У дітей рожеві щоки”.

Учитель: Так що краще для здоров'я з’їсти: тістечка й цукерки, чи полуниці, сливи й виноград? Чому?

Учень: Полуниці, сливи й виноград багаті вітамінами.

Учитель: І тому на нашій новій планеті існує друга країна - “Вітамінія”. Що означає це слово?

Слово “вітаміни” походить від латинського слова “віта” – життя і “амін” – білкова речовина. Отже, це слово слід розуміти так: вітаміни – необхідні для життя білки. Якщо в організмі не вистачає вітамінів, людина хворіє. Вітаміни мають назви, але для зручності їх позначають літерами латинського алфавіту.

Зараз ми познайомимось з мешканцями країни “Вітамінія”. А ось і вони – “Вітамінчики”

Учні: Добрий день! Впізнали нас!

Ми вітаміни,

Дуже корисні для людини.

Вітамін А: Я вітамін на ім’я “А”.

Хоч невеликого я зросту,

Корисний дуже для дітей,

Сприяю правильному росту,

Нормалізую зір людей.

Мене багато в моркві, сирі,

А також в риб’ячому жирі,

Достатньо в маслі та томатах

В цибулі, яйцях теж багато.

Вітаміни групи В:

Ми вітамінами “В” звемося,

За справу нелегку беремося, -

Роботі розуму допомагаємо

Та й про фізичну працю ми не забуваємо.

Щоб нас достатньо споживати,

Потрібно житній хліб, горох вживати,

Квасолю, із яєць жовток

Та м’яса немалий шматок.

Вітамін С: Я теж важливий вітамін.

Звусь я “Це” – запам’ятайте!

Щоденно ви мене вживайте,

Бо росту вашому сприяю

Та кровообігу допомагаю,

Та і застуді я запобігаю.

Живу в томатах і картоплі,

В капусті, навіть в часнику,

А ще у хроні та цибулі,

Продукти ці всім до смаку!

Вітамін Д: А ви про мене не забули?

Дружіть зі мною ви завжди:

Моя робота, якщо чули,

Зміцнити ваші кісточки.

- Як я зовуся, діти? “Де”.

Живу в печінці, в риб’ячому жирі

У житнім хлібі й молоці...

А хто вживає ці продукти,

Будьте здорові, молодці!

Усі: Ми – вітамінів група дружна!

Нехай тут кожен учень знає,

Що той здоровим буде дуже,

Хто регулярно нас вживає!

Учитель: Можна залишити ваші візиточки в класі, щоб ми частіше до вас звертались? То які вітаміни потрібно вживати щодня? Де їх найбільше – підкажуть вам оці візитки.

А ось перед нами третя країна. Подивіться, як багато в ній міст. Прочитаймо разом її назву: “Йодія”.

Вам хочеться поближче роздивитися цю країну? Але наша хмаринка так високо, що це зробити неможливо без спеціального приладу – телескопу, який допомагає спостерігати за предметами на далекій відстані. У мене він є! Допоможіть, будь ласка, його налагодити.

Фізкультхвилинка (діти встали).

1) Протріть лінзу.

2) Витягніть.

3) Наведіть різкість.

4) Нахиліться.

5) Присядьте.

6) Встаньте навшпиньки.

Учитель: Все! ..... Зупинилися! Дуже гарно видно (учні сідають)

Оце так! Терли, терли скло – а на ньому залишилась якась краплинка. Ти хто така?

Запис на магнітофоні:

“Я – дівчинка Йодинка. В моїй країні “Йодія” продукти харчування містять йод. Він захищає людину від хвороб, допомагає росту, в навчанні, знімає втому. Тільки не плутайте з йодом, яким лікують ранки. Його пити не можна. І я дуже хочу, щоб після цієї екскурсії ви вживали продукти, які містять йод(див. додаток 2). Бажаю здоров'я!”

Ну що, хочете дізнатись про продукти, в яких міститься йод? Навели телескопи (динамічна пауза).

Місто – “Приморськ”. Як ви розумієте це слово? Чим харчуються мешканці цього міста? Це дари моря – продукти, в яких містяться найбільше йоду. Про це говорить народна мудрість: “Їж більше рибки – ніжки будуть швидкі” (повторимо).

Відгадайте загадку “Зверху кістяне, в середині їстівне” (горіх).

Так, і місто тут є з такою назвою, місто “Горіхове”, бо шкаралупа горіха теж містить багато йоду. З неї роблять лікувальні настої.

Наведемо далі телескопи. Як називається це місто?

Учні: Місто “Медове”.

Учитель: Як ви вважаєте: чим багате це місто? Мед – це дуже корисний продукт, який містить в собі сполуки йоду. Тому мед не лише ласощі, а й ліки.

Ну що втомились? Дівчинка Йодинка пропонує нам трішки розважитись і дізнатися, які ж фрукти більш за все люблять мешканці “Фрукталії”.

Відкриваємо робочі зошити (стор. 13)

А щоб вам не було сумно, об’єднайтесь в групи. І ряд – 1-е слово, ІІ ряд – 2-е слово, ІІІ ряд – 3-є слово.

Подивимось, яка ж група спритніша.

Так як називаються фрукти?

Перше – сливи, друге – яблука, третє – вишні.

І останнє місто країни “Йодії” – “Овочеве”

Відгадайте загадки:

1. В земляній сиджу коморі

А коса моя на дворі. (Морква)

2. Червоні чоботи у землі закопані. (Буряк)

3. Довгий, зелений,

Добрий солений,

Добрий і сирий,

Хто він такий? (Огірок)

Подумайте, чому саме ці овочі ростуть в країні “Йодія”?

ІV. Узагальнення та систематизація знань

Учитель: Ще раз повторимо. Як назвати одним словом овочі (які?), фрукти (які?), дари моря (які?).

А яка пора року на нашій планеті? (Осінь). Що ж нам дарує осінь? (пісня – Що нам осінь принесе?).

Фізкультхвилинка.

V. Підсумок уроку

Учитель: Закрийте очі...Пригадайте слова пісні і скажіть, в яких продуктах міститься йод? (яблука рум`яні, пахучий мед, овочі на городі).

А чи кожного дня ви їсте рибу, морську капусту, горіхи, мед, фрукти, овочі? (відповіді учнів).

Учитель: Так що нам робити?

До нас на допомогу прийшла Йодинка. Вона принесла нам “торбинку здоров'я”. Що ж в ній? Сіль, та не звичайна, а йодована. Уній міститься потрібний нам йод. Хто вживатиме йодовану сіль, той не хворітиме, добре ростиме й навчатиметься.

VІ. Домашнє завдання

Ці подарунки ви принесете матусям, розповісте про дівчинку Йодинку і обов’язково нагадаєте про те, яке значення має вживання йодованої солі.

Тема: Значення їжі.

При вивченні цієї теми потрібно провести бесіду з учнями по відтворенню їх знань про значення йоду в харчуванні, вияснити, чи використовуються ці знання в їхньому повсякденному житті.

Клас

Музика

Тема: Які почуття передає, про що розповідає музика

Пісня “Що нам осінь принесе?”

Учитель:

- Заплющить очі, поміркуйте над словами пісні. У чому міститься йод?

Діти:

- Яблука рум’яні, пахучий мед.

Учитель:

- В яких фруктах ще міститься йод? (сливи, вишні)

Діти:

- Овочів різних повний город.

Учитель:

- Назвіть, які ви знаєте овочі. А йод міститься в картоплі, моркві, буряках, помідорах, огірках, цибулі.

Діти:

- Хліба золотого на цілий рік.

Учитель:

- Більше йоду міститься в житньому хлібі.

Клас

Образотворче мистецтво

Тема: Передавання форми та декору предметів і об’єктів графічними засобами. Виконання композиції “Хто живе у ставку?”

Загадка:

Їхали водою пани,

На них срібні жупани.

Лата на латі –

А панам раді в кожній хаті.

(Риба)

Бесіда.

1) Чи полюбляєте ви рибу?

2) Які назви риб ви знаєте?

3) Які з них живуть у ставках, річках, у морі?

4) Чим корисна риба?

У ній міститься йод, який необхідний для нашого організму. Але в морській рибі йоду міститься набагато більше, ніж у річковій.

 

Тема: Поняття про театральне мистецтво. Навички зображення птахів і звірів. Виконання сюжетно-тематичної композиції “Курочка Ряба”.

1. Бесіда про диких та свійських тварин.

Загадка:

Голодна – мукає, сита – жує,

Всім дітям молоко дає.

(Корова)

Що дає нам корова? (Робота за робочим зошитом “Профілактика йододефіцитних захворювань”, с. 19-20). Пояснити, що в молоці міститься йод.

2. Бесіда про птахів. Які бувають птахи?

Загадки:

У чубатих дочок по сімсот сорочок,

По сімсот спідничок, а без черевичок.

(Кури)

Плавала, купалася,

Сухою зосталася.

(Качка)

(Робота за робочим зошитом “Профілактика йододефіцитних захворювань”, с. 21-22).

У 100 г м’яса курей та качок міститься до 20 мкг йоду. Він є профілактичним засобом захворювань щитовидної залози.

Основи безпеки життєдіяльності

Розділ IV. Моє здоров’я

Перед вивченням матеріалу даного розділу повторіть з учнями матеріал з питань профілактики йододефіцитних захворювань.

 

Клас

Я і Україна

Тема: Повітря

Біля моря в повітрі міститься йод Люди дихають цим повітрям і одержують йод. Це корисно для здоров’я.

 

Тема: Нежива і жива природа

Ґрунт. Біля моря ґрунт містить більше йоду. У рослинах його міститься більше, ніж у місцях, далеких від моря (див. додаток 2).

 

Тема: Птахи. Значення птахів у природі і житті людини.

У м’ясі качок, курей міститься йод.

 

Тема: Гори. Рослинний і тваринний світ гір (на прикладі Карпат і Кримських гір).

Карпати розташовані далеко від моря, тому в людей, що мешкають у цій місцевості, має місце дефіцит йоду.

Щоб була гарна пам’ять, люди не втомлювались, діти розвивались відповідно до свого віку, щоб гарно вчитись, треба вживати йодовану сіль.

 

Тема: Плоди і насіння

Бесіда з опорою на роздаткову наочність.

1) Яким органом рослин є огірок, помідор, слива, яблуко, горіх та ягоди горобини?

2) Яке значення вони мають для рослин та в житті людини?

У всіх цих рослинах міститься йод, корисний для людини. Щоб бути здоровим, ці плоди потрібно вживати регулярно.

Робота із зошитом “Профілактика йододефіцитних захворювань”, с. 12. Розгляньте таблицю та назвіть овочі в порядку зростання в них кількості йоду (див. додаток 2).

 

Тема: Поле. Зернові рослини своєї місцевості

У процесі розгляду теми слід звернути увагу на те, що поблизу моря вміст йоду незмірно більший і у ґрунті, і у воді, і в повітрі. Тому висота хлібних злаків у приморських областях сягає 2,5 м. І в продуктах харчування в приморських районах йоду міститься більше, ніж у гірських. Так, у Криму в 100 г жита міститься близько 30 мкг йоду, а в Карпатах – лише близько 8 мкг.

 

Основи безпеки життєдіяльності

 

Розділ IV. Моє здоров’я

Тема: Гігієна харчування. Запобігання отруєнь

Загадка:

У теплий дощик народився,

Парасолькою накрився.

(Гриб)

Попередження отруєння грибами.

Примітка: гриби – шкідливий продукт харчування. З точки зору здоров’я дорослих і особливо дітей, гриби – не їжа.

Чим корисний йод для людини?

 

Тема. Імунітет

Нестача йоду в організмі призводить до ослаблення імунітету.

Робота в групах:

Що треба робити, щоб поповнювати кількість йоду в організмі? (Вживати продукти моря, овочі, фрукти, горіхи, мед).

Але цього недостатньо. Тому страви потрібно підсолювати йодованою сіллю.

 

Тема: Якщо захворів (ознаки захворювання, способи оздоровлення з урахуванням лікувальної дії природних факторів).

(Див. А.О. Рудакова. Профілактика йододефіцитних захворювань. Урок для 1-4 класів).

 

Клас

Я і Україна

Тема: Південний берег Криму

У 5-7-кілометровій смузі берега моря повітря, ґрунт і вода містять досить велику кількість йоду. З віддаленням від моря вміст йоду поступово зменшується. Причому море морю розбіжність. Так, йодна недостатність не спостерігається в жителів узбережжя теплих морів, а от у жителів узбережжя холодних морів (якщо вони не харчуються морепродуктами) вона виражена досить сильно. Причина в тому, що йод міститься в морській воді й під впливом сонячних променів випаровується в атмосферу. Наприклад, під жарким кримським сонцем йод активно переходить у повітря та розноситься по всьому півострову.

Чим далі від моря, тим менше йоду міститься не лише в повітрі, ґрунті, воді, але й у продуктах. Порівняйте Крим і Карпати:

 

Продукти Приблизний вміст йоду в мкг на 100г продукту
  Крим Карпати
Картопля
Свинина
Жито
Горох
Яйця

Тема. Гори Карпати

У Закарпатті, Прикарпатті, Карпатських горах існує хронічна йодна недостатність. Поясність, чому? (віддаленість від моря)

При хронічній йодній недостатності практично в усіх жителів збільшена щитовидна залоза. Вони постійно відчувають стан утоми, мають місце часті депресії, дратівливість, важкість запам’ятовування, труднощі в навчанні. Але цьому можна запобігти, якщо постійно вживати йодовану сіль.

Тема. Кримські гори

Пригадайте з попередніх уроків про вміст йоду в продуктах харчування Криму та Карпат. Зробіть висновок: що треба робити для профілактики йододефіцитних захворювань?

Основи безпеки життєдіяльності

Розділ IV. Моє здоров’я

Тема: Інфекційні захворювання

При вивченні теми розгляньте поділ захворювань на неінфекційні та інфекційні. При поясненні суті неінфекційних захворювань нагадайте учням про йододефіцитні захворювання.

 

 

2.2. ОСНОВНА І СТАРША ШКОЛА

 

Українська мова

 

5 клас

Диктант

 

Найбільше щастя в житті – здоров’я. Що ж потрібно, щоб бути здоровим?

“Як хочеш здоров’я мати, мусиш звечора рано лягати і вранці вставати”, - учить народна мудрість. Збереженню й зміцненню здоров’я сприяє й корисна їжа. Саме з нею людина отримує мінеральні речовини, серед яких найважливіше місце посідає йод. Щоб бути здоровим, йод до організму людини повинен надходити кожного дня. Він міститься в морській рибі, в овочах, фруктах і ягодах. Нестача йоду призводить до вкрай небезпечних захворювань. Погіршенню здоров’я можна й треба запобігати

(82 слова)

6 клас

Диктант

 

Головна цінність суспільства – життя й здоров’я людини.

Здоров’я – це те, без чого людина не може бути щасливою. Щоб бути здоровим, необхідно нормально й повноцінно харчуватись. У харчуванні більшості населення страви вибираються за смаком, а не за їхньою користю для здоров’я.

Сучасна людина багато споживає білого хліба, консервованих і штучних продуктів (цукор, маргарин, очищену олію тощо). Але ця їжа містить недостатню кількість необхідних для людського організму вітамінів, мікроелементів та інших речовин. Вона сприяє послабленню організму та призводить до небезпечних захворювань, пов’язаних з дефіцитом йоду.

Йод потрібен для росту, гарної пам’яті, для захисту організму від утоми, хвороб та передчасного старіння.

(98 слів)

7 клас

Диктант

 

Здоров’я – найдорожчий скарб. “Бережи одяг з нову, а здоров’я – з молоду”, - перевірене століттями, глибоке за змістом прислів’я.

Існує багато своєрідних “формул” здоров’я, знання та виконання яких сприяє збереженню й зміцненню здоров’я. Одна з них – це повноцінне харчування. Людському організму необхідні вітаміни А, В, С, Д, Е, мінеральні солі та мікроелементи, у тому числі і йод.

Потреба в йоді для людини є досить суттєвою: він необхідний для формування гормонів щитовидної залози. Ці гормони відповідають за нормальний розвиток мозку й нервової системи. Йод потрібен для росту, гарної пам’яті людини. Його ж нестача викликає вповільнення росту, порушення розумового й психічного розвитку, а також може призвести до збільшення щитовидної залози, зобу. Це – захворювання, пов’язані з дефіцитом йоду.

(104 слова)

8 клас

Диктант

 

Здоров’я – правильна, нормальна діяльність організму.

Однією з головних умов здоров’я є забезпечення організму достатньою кількістю вітамінів, макро- та мікроелементів, що добре захищають нас від різних хвороб, сприяють росту й розвитку. Так, усі ми з раннього дитинства знаємо про користь, що приносять організму кальцій, магній, фосфор чи залізо, але в той же час мало хто знає, що не менш важливу роль відіграють мікроелементи, серед яких найважливіше місце посідає йод.

Для захисту організму від утоми, хвороб, передчасного старіння потрібен йод. Коли організму не вистачає цього елементу, виникають розлади функцій щитовидної залози: цей орган збільшується, з’являється набряклість, а в дітей – навіть кретинізм, частіше виникають ракові й серцево-судинні хвороби.

Тому щоб бути здоровим, треба споживати продукти, що містять йод.

(120 слів)

9 клас

Диктант

 

“Здоров’я – найвище благо!” – свідчить народна мудрість. Усі народи й народності виробили свою культуру, і кожна має свої валеологічні особливості, спрямовані на формування, збереження й зміцнення здоров’я дорослих і дітей.

Для підтримки здоров’я людина має вживати здорову їжу, адже саме з нею ми отримуємо необхідні мінеральні речовини, серед яких досить важливе місце посідає йод. Цей елемент є необхідним для побудови гормонів щитовидної залози.

У разі нестачі йоду щитовидна залоза не виробляє достатньої кількості гормонів. Це призводить до цілої низки негативних впливів на організм, які разом називаються йододефіцитними захворюваннями: зоб, кретинізм та інші.

Проте дефіциту йоду можна легко уникнути. Варто тільки додати йод до щоденного харчового раціону людини, і певних негативних наслідків йододефіциту вдасться позбутись. Слід пам’ятати, що найбагатшими на йод є так звані морепродукти: риба й водорості.

(126 слів)

10 клас

Диктант

Рівень безпеки людства залежить від стану навколишнього середовища, державної системи підтримки безпеки людей та індивідуальної системи самозахисту.

Медики всього світу давно довели, що в разі нестачі йоду в організмі людей, вони стають перед загрозою захворювань, пов’язаних з йододефіцитом.

Дефіцит йоду дуже негативно впливає на розвиток суспільства і нації. Фактично за йододефіцит розплачується нація в цілому, страждаючи цілими поколіннями від зобу, кретинізму тощо.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты