Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Образотворче мистецтво 3 страница




 

Розділ ІІІ. Історія Стародавньої Греції.

Тема 2. Розквіт Стародавньої Греції.

Тема уроку: Тріумф грецької культури.

Властивості йоду як мікроелементу були добре відомі людям за тисячі років до того, як був відкритий цей хімічний елемент. Протягом цілих тисячоліть йод вів незриме існування, і люди інтуїтивно правильно користувалися ним. Ще Гіппократ вказував на цілющі властивості морських водоростей при зобі. Згадки про зоб зустрічаються й у творах античних авторів. Так, під час завоювання Галії Юлій Цезар помітив ознаки зобу у місцевого населення.

Давні греки “пелазги” – жителі Середземномор’я вважали, що вмерти у віці 70-ти років значить вмерти в колисці. Відомості, подані Платоном, дозволяють вважати, що “пелазги” жили принаймні 200 років! До кінця своїх днів вони зберігали життєві сили, а їхнє волосся не сивіло.

Клас

Історія середніх віків

Тема 10. Духовний світ людини Середньовіччя.

Перше зображення зобу та кретинізму в Європі було знайдено в книзі, що датована 1215 роком. Ця рукописна книга знайдена в абатстві цистерціанців поблизу міста Граца в Штирії (Австрія), де часто зустрічався ендемічний зоб.

На малюнку зображена людина із зобом і “скіпетром дурня”. У ті часи іграшка в руці вказувала на розумову відсталість.

На італійських картинах епохи Відродження Божа мати та Ісус також нерідко зображувалися з наявністю зобу. На той час це вважалося атрибутом краси. На стародавніх візантійських та російських іконах немовлята, янголи, Мати Божа намальовані із зобом. Марко Поло в 1275 році спостерігав зоб у мешканців Центральної Азії під час своєї експедиції з Венеції до двору Великого Хана Китаю.

Клас

Нова історія

Тема 9. Культура і наука Західної, Центральної та Східної Європи в XVI-XVII cт.

У ХІІІ столітті в Європі іспанець Касемир відкрив цілющі властивості порошкоподібного попелу морської губки, який він з успіхом застосовував при лікуванні зобу.

Сьогодні ми повертаємося до цієї проблеми: як же увести в організм достатню кількість йоду?

Перший і найбільш легкий шлях забезпечення організму йодом пропонує світова і вітчизняна фармацевтика.

Для підтримки здоров’я людина має вживати корисну їжу, адже саме з нею ми отримуємо необхідні мінеральні речовини, серед яких важливе місце посідає йод. Цей елемент необхідний для утворення гормонів щитовидної залози. Нестача йоду спричиняє зменшення кількості повноцінних гормонів, що в свою чергу призводить до вкрай небезпечних хвороб. У дорослих людей нестача гормонів щитовидної залози викликає суттєве погіршення діяльності нервової, серцево-судинної та травної систем. У дітей нестача повноцінних гормонів щитовидної залози викликає значно серйозніші наслідки: зниження рівня розумового, фізичного та статевого розвитку, погіршення інтелектуальних здібностей. При значному дефіциті йоду виникає кретинізм.

Людству, щоб вижити там, де має місце нестача йоду та забруднення навколишнього середовища, необхідно штучно йодувати харчові продукти. Який саме продукт є оптимальним для йодування? Учені всього світу прийшли до висновку, що це – кухонна сіль. Вона є одним з необхідних компонентів раціону людини. Кухонна сіль вживається щодня протягом життя всюди й кожним – незалежно від регіону проживання, віку, стану фінансового забезпечення.

 

Тема 10. Країни Сходу в XVI-XVIIІ cт.

У китайському кодексі 1567 року містяться рекомендації щодо застосування морських водоростей при зобній хворобі. У Китаї та Японії жителям з метою збереження здоров’я було наказано додавати в їжу морську капусту. Отже, ще в ті часи було відомо про морську капусту як цінний профілактичний продукт харчування та лікування зобу, цинги, подагри, атеросклерозу тощо.

Клас

Нова історія (кінець XVIIІ – початок ХХ ст.)

Тема 1. Франція напередодні революції

Перший науковий опис зобу і пов’язаного з ним кретинізму знаходимо в “Енциклопедії” Дені Дідро (1754 рік). У той же час уперше з’являється і слово “кретин”, яке означало “людина зі слабким розумом, глуха й потворна, із зобом, звисаючим до пояса”. В епоху Просвітництва також вперше було описано щитовидну залозу. Це зробив англієць Томас Вартон, але її функції тодішня наука ще не відкрила.

 

Тема 2. Правління Наполеона Бонапарта

ХІХ століття – період серйозних спроб вирішення проблеми ендемічного зоба. Оскільки значне число новобранців з гірських районів через розумову відсталість та вади слуху було непридатне до військової служби, Наполеон Бонапарт дав наказ вивчити зоб у підданих.

Застосування природних продуктів, що містять йод, таких, як крес-салат і біле водяне латаття, продовжувалося до відкриття йоду Куртуа в 1812 році. Саме тоді було зроблено висновок: вміст йоду в рослинах залежить не від виду рослин, а від місця їх вирощування.

Уже через 8 років по тому Штрауб і Куанде запровадили йод у клінічну практику при лікуванні зобу. Успіх такого лікування вражав. Проте при лікуванні багатьох захворювань йод почали застосовувати без розумних на те підстав, вірили в його божественні лікувальні властивості. У ті часи хворі носили його кристали в ладанках.

Невиправдане використання йоду, іноді зі смертельними випадками, дискредитувало препарат. Тому з часом до нього склалось негативне ставлення. Він був надовго забутий і в медицині не застосовувався. Сьогодні ми повертаємось до цієї проблеми: як забезпечити організм потрібною кількістю йоду?

 

Клас

Новітній період (1914-1939)

Тема 7. Розвиток культури. Освіта. Наука. Техніка

Сучасні методи профілактики та контролю розповсюдження зобу базуються на роботі Девіда Маріна (США), який у 1915 році висловив думку, що з усіх відомих хвороб ендемічний зоб можна подолати та передбачити. У той же час у Швейцарії для профілактики зобу Ханцигер запропонував використовувати йодовану сіль.

Перші широкомасштабні дослідження йодної профілактики були проведені в 1916-1920 роках Маріном та Кігибаном в Акролі (США, штат Огайо). У цьому експерименті взяли участь близько 5 тисяч дівчат у віці від
11 до 18 років. Дослідження виявило лікувальну та профілактичну дію йоду. Йодизм (реакція на йод у вигляді шкірного сипу) спостерігався дуже рідко (лише у 11 випадках). Незважаючи на високі дози йоду, ці симптоми зникли через декілька днів після закінчення вживання йодованої солі.

Зоб і кретинізм були дуже поширеними хворобами в Швейцарії через її географічне положення в гірських районах Альп, де природні джерела йоду мізерні або зовсім відсутні. Тому вперше спробу використовувати йодовану сіль для профілактики зобу здійснено саме в цій країні. У 1923 році в Берні з населенням 700 тис. осіб було госпіталізовано 700 хворих на кретинізм, нездатних до самообслуговування. Після застосування йодованої солі частота захворювань різко зменшилася.

Результати застосування йодованої солі вразили спостерігачів: за період з 1925 до 1947 років кількість юнаків, непридатних до військової служби через зоб і кретинізм, зменшилась з 31 до 1 особи на 1000 рекрутів. Крім цього, наукові дослідження 1966 року, проведені серед населення Папуа Нової Гвінеї, показали, що нестача йоду в організмі жінки під час вагітності є основною причиною кретинізму дитини.

 

Клас

Новітній період (1939-2001)

Тема 8. Культура країн зарубіжного світу у другій половині ХХ – на початку ХХІ ст. Розвиток науки

На підставі досліджень хвороб, пов’язаних з дефіцитом йоду в ґрунті, в питній воді, в клітинах рослин, тварин, людей, у 1921році австралійський учений Безіл Хетуель висловив припущення, що дефіцит йоду спричиняє не лише захворювання на зоб, а й загрожує організму в цілому, і тому негативно впливає на розвиток майбутньої дитини в період вагітності матері. При цьому найбільшою мірою піддається негативному впливу мозок. У той же час став остаточно зрозумілим і той факт, що так званою “групою ризику” відносно хвороб, пов’язаних з йододефіцитом, є досить істотна частка людства. Саме ці хвороби є найсерйознішою медично-соціальною проблемою на земній кулі.

У 1990 році в Нью-Йорку під час всесвітньої зустрічі на вищому рівні під егідою ООН було розроблено і затверджено заходи щодо подолання хвороб, пов’язаних з йододефіцитом. Йодування солі було визнано одним із засобів досягнення цієї мети, і на одній із сесій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) було затверджено стратегію йодування кухонної солі.

З часів своєї незалежності Україна взяла на себе низку важливих зобов’язань щодо поліпшення життя та розвитку дітей. Наша держава підтримала Конвенцію ООН про постійний розвиток людства. У 1996 році на основі Конвенції ООН було прийнято програму “Діти України”, що увібрала в себе зобов’язання держави перед дітьми та конкретні заходи щодо їх виконання.

Національна програма була створена за консультаційною допомогою Дитячого Фонду ООН. У 1997 році для допомоги урядові в реалізації різноманітних програм, спрямованих на захист і розвиток українських дітей та молоді, ЮНІСЕФ відкрив постійне представництво в Україні. Програмою співробітництва між ЮНІСЕФ та урядом України передбачено охорону здоров’я та підтримку гармонійного розвитку немовлят і дітей у ранньому дитинстві, лікування йододефіциту шляхом йодування солі.

 

 


Географія

 

5 клас

Рідний край

 

Тема 2. Гірські породи і мінерали.

Див.: Географія. 6 клас. Розділ ІІІ. Тема 1. Літосфера. Типи літосфери. Тема 4. Біосфера.

 

Тема 4. Властивості води. Значення води для життя.

Див.: Географія. 6 клас. Розділ ІІІ. Тема 2. Гідросфера.

 

Тема 5. Ґрунт, значення ґрунтів.

Див.: Географія. 6 клас. Розділ ІІІ. Тема 1. Літосфера. Типи літосфери. Тема 4. Біосфера.

 

Тема 6. Рослини і тварини рідного краю.

Тема 8. Господарське значення природних багатств. Діяльність людини та її наслідки.

Див.: Географія. 6 клас. Розділ ІV. Тема. Населені пункти. Свій населений пункт, господарська діяльність і побут населення свого населеного пункту.

 

Тема 9. Заходи, спрямовані на збереження природи і покращення умов життя.

Використання йодованої солі є найбільш універсальним методом профілактики хвороб, пов’язаних з йододефіцитом. Сіль – це єдиний мінерал, який додається в їжу безпосередньо без спеціальної хімічної обробки. Вибір саме солі в якості “носія” йоду зумовлений тим, що вона використовується всіма верствами суспільства, незалежно від соціального і економічного статусу конкретної особи. Діапазон споживання солі є невеликим (від 5 до 10 грамів на добу) і не залежить від пори року, віку й статі людини. За умов правильної технології йодування солі неможливо передозувати йод і викликати певні ускладнення для організму споживача.

Отже, вживання йодованої солі дозволяє найефективнішим шляхом забезпечити організм необхідною кількістю йоду й у такий спосіб уникнути захворювань, пов’язаних з дефіцитом йоду в організмі. У деяких розвинених країнах Європи й Америки йодовану сіль споживають уже протягом 60 років.

Крім того, учені довели, що споживання йодованої солі навіть протягом року в країнах з підвищеним йододефіцитом корінним чином змінює ситуацію на користь подолання хвороб, пов’язаних з дефіцитом йоду в організмі.

 

6 клас

Загальна географія

 

Розділ ІІІ. Оболонки Землі

Тема 1. Літосфера. Типи літосфери.

Теми уроків: Літосфера: Зовнішні процеси, що змінюють земну кору. Мінерали та гірські породи, що складають земну кору.

Йод є надзвичайно рідкісним елементом і, незважаючи на це, присутній усюди. Йод є в землі, гірських породах, навіть найчистіші кристали прозорого гірського кришталю (ісландського шпату) містять атоми йоду. А.Е. Ферсман назвав йод “елементом з казковими особливостями”.

У середовищі, яке має достатню кількість йоду, спостерігаються незвичайні форми життя тварин та рослин. Наприклад, хребетні, які мешкають в океані, мають рекордні масу та тривалість життя. Так, бювал (блакитний кит) – найбільша тварина нашої планети: довжина його тіла становить 30 м, а маса – 150 т. Він живиться морським планктоном, що містить йод. Довголіття та велика маса притаманна морським черепахам та іншим представникам фауни морів. У Королівському саду океанського острова Тонга на 192-му році життя померла “знатна” черепаха, яку подарував королю цих островів у 1777 році Джеймс Кук. Взагалі, крокодили та черепахи живуть 200-300 років.

Мінеральні солі, мікроелементи відіграють важливу роль у житті живих організмів. За 70 років життя людина споживає 52 т води, 10 т вуглеводів, 2,5 т білків і лише 200-300 кг мінеральних солей. Обсяг споживання мікроелементів, необхідних людині, обчислюється мікрограмами.

Наприклад, людям різного віку на добу потрібно від 50 до 200 мкг йоду (див. додаток 1). За 70 років життя це складає всього 5 грамів. Зате його нестача викликає уповільнення росту, порушення розумового та психічного розвитку, кретинізм, збільшення щитовидної залози, зоб та інші недуги.

 

Тема 2. Гідросфера

Теми уроків: Вода – особлива речовина, найважливіший мінерал Землі. Світовий кругообіг води. Багатство вод Світового океану: біологічні, мінеральні, енергетичні ресурси океану. Океан та людина.

Гідросфера на нашій планеті відіграє велику роль у житті живих організмів. Без води неможливе існування живих істот.

Вода виконує такі фізіологічні функції в клітинах живих організмів: забезпечує об’єм та внутрішній тиск, формує водну оболонку навколо білків, є універсальним розчинником, регулює тепловий режим, бере участь у хімічних реакціях, що відбуваються в клітинах.

Хімічний склад морської води дуже схожий на склад людської крові. Вода морів і океанів містить ті ж самі хімічні елементи й приблизно в тих самих пропорціях, що й кров.

Основним джерелом водопостачання для людства є річковий стік. Річковий стік України складає 83,5 млрд. м3, у посушливі роки – 48,8 млрд. м3. У багатьох районах України відчувається дефіцит води, тому її подають каналами, будують водосховища. Велике значення для забезпечення водою рослин та людей мають підземні води. Близько 70 відсотків населення задовольняє свої потреби в питній воді за рахунок ґрунтових вод (свердловини, колодязі тощо). Проте, багаторічне відкачування води значно знижує рівень підземних вод. У результаті діяльності людей гідросфера змінюється. Серед усіх цих змін головні – це якість та кількість води, придатної для вживання.

Особливо важливі для життя рослин, тварин та людей хімічні сполуки, розчинені в морській воді, у тому числі і йод. Під час танення льодовиків та снігу, з дощем та вітром, течіями річок йод змивається з поверхні, з глибинних шарів ґрунту, з гірських порід і потрапляє у воду. У морській воді йод знаходиться у вигляді йодидів, іони яких під впливом сонячного світла окислюються до леткого атомарного йоду. Концентрація йодидів у морській воді складає 50-60 мкг/л, щорічно з поверхні моря вивітрюється 400 тисяч тон йодидів. Під час дощу йодиди повертаються в моря, річки, у ґрунт, але тут відбувається втрата йодиду, тому що концентрація його в атмосфері лише
0,7 мкг/м3, у дощовій воді – 1,8-8,5 мкг/л. Цей цикл повернення йоду в ґрунт відбувається дуже повільно.

Більшість рослин нашої місцевості ростуть в умовах нестачі йоду в атмосфері, воді та в ґрунті. Тому цю нестачу йоду потрібно компенсувати вживанням йодованої солі та продуктів харчування, що містять йод.

 

Тема 4. Біосфера

Теми уроків: Взаємодія біосфери з іншими оболонками Землі. Вплив людини на біосферу. Ґрунт і людина.

На поверхні літосфери живе більшість рослин та тварин. Для їхнього життя велике значення має склад ґрунту. Якість продуктів харчування людей рослинного й тваринного походження також залежить від органічно-мінерального складу ґрунтів, спільної діяльності живих організмів, води, повітря, сонячного тепла й світла.

Гумус забезпечує рослини мінеральними елементами живлення та біологічно активними речовинами, наявність його в ґрунті визначає родючість ґрунту, урожайність рослин. Живі організми збудовані на 98 % з органогенних елементів, на 1,9 % з мікроелементів та мікроелементів, яких понад 50: йод, кобальт, марганець, мідь, молібден, цинк тощо. Вміст кожного з них у живій клітині становить 10-3-10-12 %, але при відсутності цих мікроелементів у ґрунті, у рослинних клітинах вони накопичуються в незначній кількості. Це стосується і йоду. Значення йоду як хімічного елементу в житті людини – див. Передмову та Розділ 1.

 

Тема 5. Географічна оболонка

Теми уроків: Людина і природа. Екологічні проблеми людства.

Кожної години на нашій планеті отруюються й гинуть від хімічних речовин 55 чоловік, 1000 чоловік умирають від отруєння водою. Щохвилини знищується 50 т родючого ґрунту через неправильне його використання.
1 млрд. населення Землі є “групою ризику”, пов’язаного з дефіцитом йоду в довкіллі. З них найбільшу загрозу відчувають жителі Азії (701 млн.), Африки (227 млн.), Латинської Америки (60 млн.) та Європи (20-30 млн.), у тому числі й України. Близько 300 млн. людей на Землі мають ознаки зобу або інших недуг, пов’язаних з йододефіцитом, у тому числі 6 млн. осіб страждають кретинізмом.

Необхідну кількість йоду людина отримує з їжею (вміст йоду в деяких продуктах харчування – див. додаток 2).

Фізіологи та лікарі довели, що у разі нестачі йоду в організмі розвиваються ЙДЗ. Оскільки найбільш висока концентрація йоду зафіксована на берегах Світового океану, найбільш високий ступінь ризику відносно нестачі йоду мають континентальні регіони, розташовані далеко від морів, а також регіони “молодих гірських районів”, де йод вимивається з ґрунту річками. Небезпечними в цьому відношенні є регіони, розташовані в зоні розливів великих річок.

Щорічно ґрунти України втрачають близько 24 млн. т гумусу. Щороку підприємства Мінхімпрому та Міндобрив скидають у ріки й водойми України понад 50 млн. т агресивних речовин, що містять фтор, фенол, формальдегід, пестициди, що зменшує зміст йоду в ґрунті та питній воді.

 

Розділ ІV. Людство на Землі

Тема уроку: Населені пункти. Свій населений пункт, господарська діяльність і побут населення свого населеного пункту.

Медичні обстеження українців у 1993 році свідчать про те, що 30 відсотків дорослих і 20 відсотків дітей мають порушення діяльності щитовидної залози. Медико-генетичні дослідження встановили зміни у спадковому апараті людей, причиною яких є забруднення довкілля. У Донецько-Придніпровському регіоні 19-24 відсотків людей мають зміни хромосомного апарату. У Харківській області 31 відсоток дівчаток та 24 відсотки хлопчиків мають йододефіцитні захворювання або порушення діяльності щитовидної залози. З 187 країн світу Україна посідає 123 місце за показниками смертності дітей. На 1000 дітей до 5 років в Україні вмирає
21 дитина.

Перші стадії йододефіцитних захворювань зовні не виражені, цей стан називають “приховане голодування”. Практично на всій території України споживання йоду становить до 40-80 мкг на добу при нормі 150 мкг, тобто в
2-3 рази нижче фізіологічної потреби. Індивідуальна йодна профілактика необхідна всім мешканцям України. Вміст йоду в питній воді та продуктах харчування має великі коливання, зумовлені геохімічними особливостями ґрунту.

Учені зіткнулись з цікавими прикладами, які доводять необхідність йоду живим організмам. Наприклад, порівнювали корів остфризької породи, яких розводять у приморських районах та в районах, далеких від моря, де вміст йоду дуже малий. Так, корови з приморських районів досягають маси 750-800 кг, молока дають 10 тисяч літрів на рік. Крім того, вони мають високу плодючість. Корови тієї самої породи, що живуть у глибині материка, мають масу
300-400 кг, молока дають у 10 разів менше, потомство в них слабке, страждає шлунково-кишковими хворобами, має високий рівень смертності. У дорослому віці ці тварини хворіють різними захворюваннями. І причиною цього є дефіцит йоду, що спричиняє послаблення імунітету та всього організму.

Додаткова інформація щодо йододефіцитних захворювань та лікування цих недуг висвітлена в текстах таких навчальних предметів:

Біологія. 5-9 класи.

Основи медичних знань.

 

Розділ V. Природа і населення твоєї місцевості

Теми уроків: Вплив природи на життя та господарську діяльність людини. Використання, зміна й охорона природи твоєї місцевості.

У 1650 році чисельність населення світу становила близько 500 млн. людей, а в 1975 році вона досягла 4 млрд. За прогнозами вчених, до 2100 року населення земної кулі наблизиться до 13 млрд. І на думку вчених, для підтримки життя такої кількості людей існуючих природних ресурсів і можливостей біосфери буде недостатньо. Навіть при населенні 7-8 млрд. людей матиме місце масове вимирання від голоду й хвороб.

Добробут людей залежить від розвитку господарства і стану довкілля. Ці чинники тісно пов’язані між собою, проте найбільш важливими складовими добробуту людей є здоров’я та матеріальне благополуччя. Наше здоров’я залежить від стану природного середовища, зокрема від якості повітря, води, їжі. Гарантія нашого здоров’я та добробуту залежить від стану довкілля. Сьогодні, за матеріалами ООН, близько 300 млн. людей не мають якісної питної води. Концентрація йоду в місцевій питній воді залежить від його концентрації в ґрунті. Як правило, в йододефіцитних регіонах концентрація йоду у воді менше, ніж 2 мкг/л. У зв’язку з тим, що питна вода містить мало йоду, вона не є його джерелом для організму людей та свійських тварин. Отже, для профілактики йододефіциту потрібно вживати йодовану сіль та багаті йодом продукти харчування.

Додатковий матеріал можна знайти в таких розділах цього посібника:

Основи медичних знань. 11 клас.

 

7 клас

Географія материків і океанів

 

Розділ І. Загальні закономірності природи Землі

Теми уроків: Гідросфера і води Світового океану та суходолу. Води Світового океану. Життя у Світовому океані. Води суходолу. Річки. Підземні води.

Див. Географія. 6 клас. Розділ ІІІ. Тема 2. Гідросфера.

Теми уроків: Біосфера. Значення живих організмів у формуванні природи Землі.

Живі істоти (рослини, тварини, мікроорганізми) живуть на поверхні Землі, в її атмосфері, гідросфері, літосфері тощо. За мільярди років вони змінили склад води, повітря, створили ґрунт і з ними – зовсім нове середовище життя. Під час кругообігу відбувається циркуляція речовин між повітрям, ґрунтом, водою, рослинами, тваринами, мікроорганізмами, коли мінеральні речовини, потрібні для життя, поглинаються, трансформуються, надходять з навколишнього середовища до рослинних організмів, а від них через ланцюги живлення у вигляді органічних речовин – до тварин, а далі через ланку редуцентів – знову в навколишнє середовище (ґрунт, воду, повітря) у вигляді неорганічних речовин. Біохімічні кругообіги – обмін речовинами та енергією між різними компонентами біосфери, який зумовлений життєдіяльністю організмів і має циклічний характер. Усі згадані цикли взаємопов’язані, а деякі з них (C, O2, H2, N2, S, P, Fe, Na, Ca, K, Cl2, I2 та інші) є ключовими щодо розуміння еволюції сучасної біосфери. Саме ці процеси створюють умови для нормального функціонування біосфери Землі. Під впливом природних чинників та людини відбувається послідовна зміна в процесах кругообігу речовин, ці чинники можуть бути зоогенними, фітогенними, катастрофічними, екзодинамічними.

Йод не поширений у природі хімічний елемент, земна кора містить його лише 0,00001-0,0003 %. Цей мікроелемент входить до складу рослин та тварин, організму людини.

 

Розділ ІІ. Океани

Теми уроків: Тихий океан. Атлантичний океан. Індійський океан.

Уздовж тихоокеанського узбережжя Каліфорнії ростуть секвої, вік яких досягає 4-6 тисяч років. Видатний російських біохімік В.О. Мохнач довів, що “єдиною умовою росту цих величезних дерев є морський туман, що містить йод”.

Морські рослини і тварини здатні у великій кількості поглинати йод з морської води та повітря. У морській воді живуть морські одноклітинні водорості, що утворюють планктон (грец. “планктос” – блукаючий) та багатоклітинні зелені, червоні та бурі. Водорості ростуть біля берегів на різній глибині: зелені – до 50-100 м, бурі (фукуси, ламінарії) – до 100-150 м, червоні – до 200 м. Багато з них, наприклад, ламінарія, мають розміри 12-22 м. Зарості водоростей кишать різними тваринами.

Ламінарія (або морська капуста) росте на півдні Японського та Охотського морів, у Білому та Карському морях – цукриста та пальчасторозсічена ламінарія. Ці водорості утворюють великі зарості біля берегів на глибині 4-10 м, на камінні, скелях заходять у воду на глибини до
35 м. Мешканці узбережжя збирають водорості після штормів, виривають їх за допомогою жердини “канзи” довжиною 6 м або користуються спеціальними косами. З одного гектара морського “городу” збирають до 100 т зеленої маси. Слоєвище водорості містить: ламікорин – 21 %, манніт – 21 %, фруктозу – 4 %, йодиди – 2,7-3 %, вітаміни В1, В2, В12, А, С, Д, Е, каротиноїди, солі K, Na, Mg, Br, Co, Fe, Mn, сполуки S та Р.

 

Розділ ІІІ. Материки

Тема уроку: Населення Африки.

Найбільшу загрозу ЙДЗ мають райони, віддалені від моря, континентальні регіони, райони так званих “молодих” гірських масивів, де йод вимивається з ґрунту річками. Також небезпечними в цьому відношенні є регіони, розташовані в зоні розливу великих річок.

За даними ВООЗ, в Африці на ЙДЗ хворіють 227 млн. мешканців. Ендемічний зоб спостерігається в районах С’єра-Леоне, Алжиру, Марокко. Невеликі “вогнища” встановлені у верхів’ях Нігеру. Усього на Землі 1 млрд. населення належить до “групи ризику”.

Тема уроку: Населення Євразії.

Результати обстеження психічного та фізичного розвитку дітей в індійському штаті Сіккіт показали, що в більшості школярів 10-12 років спостерігається затримка розумового розвитку, низький інтелектуальний рівень, серйозні неврологічні порушення. Більшість дітей (більше 80 %) мали погану пам’ять, концептуальне числове мислення, утруднення в засвоєнні мови. Частота ендемічного кретинізму в цьому регіоні становить 3,5 відсотків.

В Азії ендемічний зоб поширений у північній частині Китаю, на узбережжі Жовтої ріки, на схилах Гімалаїв, у районах Бенгальського плоскогір’я, Бомбея та Мадраса, у Малій Азії, дельті ріки Ганг тощо. За сучасними оцінками ВООЗ, у зоні ризику йодної нестачі в Азії знаходиться
710 млн. чоловік.

З метою профілактики йододефіцитних захворювань в Індії, Індонезії, В’єтнамі використовуються йодована сіль, йодована питна вода, вироби з морської капусти та інші продукти. Крім цього, проводиться ряд заходів, спрямованих на підвищення вмісту йоду в харчових продуктах шляхом використання водоростей макрофагів, рибного силосу та фаршу для корму тварин, “рибного молока” для телят тощо.

В європейських країнах найбільше розповсюджені захворювання щитовидної залози на північних схилах Альп, у долинах річок Дунаю та Рейну, у Прикарпатських регіонах відомі епідемії зобу . За сучасними оцінками ВООЗ, у зоні ризику йодної нестачі в Європі знаходиться 30 млн. чоловік. Близько
6 млн. чоловік страждають кретинізмом.

Ендемічний зоб у кожному з регіонів має свої особливості. Так, у гірських місцевостях клініка зобу характеризується значними змінами в багатьох системах організму та вважається важчою, ніж клініка рівнинного зобу.

Скандинавський зоб відрізняється від європейського. У скандинавських країнах кретинізм зустрічається рідко, частіше спостерігаються явища гіперплазії щитовидної залози аж до явних ознак базедової хвороби.

 

8 клас

Фізична географія України

 

Розділ ІІ. Загальна характеристика природних умов і природних ресурсів України

Тема 10. Внутрішні води.

Див.: Географія. 6 клас. Розділ ІІІ. Тема 2. Гідросфера.

 

Тема 11. Ґрунти та земельні ресурси.

Див.: Я і Україна. 4 клас.

Географія материків та океанів. 7 клас. Розділ І. Загальні закономірності природи Землі. Теми уроків: Біосфера. Значення живих організмів у формуванні природи Землі.

 

Тема 12. Рослинний покрив.

Тема 13. Тваринний світ.

Див.: Географія. 6 клас. Розділ V. Природа і населення твоєї місцевості. Теми уроків: Вплив природи на життя та господарську діяльність людини. Використання, зміна й охорона природи твоєї місцевості.

 

Розділ ІV. Використання природних ресурсів і природних умов та їх охорона

Тема 23. Геоекологічна ситуація в Україні.

Тема 24. Використання й охорона природних умов і природних ресурсів.

Людство становить невелику біомасу в біосфері, але має на неї величезний вплив. Масштаби діяльності людства поширюються внаслідок постійного зростання кількості людей, прискорення негативного впливу науково-технічного прогресу на природне середовище. У процесі природокористування людство щорічно переміщує 4 трлн. т речовин. Довкілля – природний капітал, без якого неможливий розвиток і задоволення потреб людини.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 126; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты