Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


М. Харкова)




 

Цілі заходу:

Освітні:

Закріпити, узагальнити, систематизувати знання учнів з проблем йододефіцитних захворювань та їхньої профілактики, зокрема:

- дати уявлення про історію йододефіцитних захворювань, причини виникнення та розповсюдження ЙДЗ у світі, сучасні уявлення про профілактику ЙДЗ, сучасні досягнення медицини;

- закріпити знання про кретинізм, мікседему, зоб, йододефіцитні захворювання;

- показати залежність здоров’я людини від екологічного стану навколишнього середовища;

- забезпечити формування практичних умінь та навичок попередження йододефіцитних захворювань.

Виховні:

1) забезпечити виховання санітарно-гігієнічних навичок;

2) продовжити формування наукового світогляду, діалектичних уявлень про взаємозв’язок між будовою та функцією органів.

Розвивальні:

1) забезпечити креативний розвиток учнів шляхом використання інноваційних технологій критичного мислення;

2) розвиток розумових здібностей, пам’яті, мислення, кругозору, пізнавальних інтересів;

3) закріпити вміння порівнювати, узагальнювати, встановлювати зв’язки між явищами, фактами, причинами та наслідками.

Обладнання: 6 думаючих капелюхів – сценічні образи; плакати та друкована продукція UNICEF про ЙДЗ.

Оформлення сцени: плакати “Наше майбутнє в наших руках”, “Здоров’я людини – найдорожчий скарб”, “Попередження йододефіцитних захворювань”, “Періодична система хімічних елементів Д.І. Менделєєва”, “Географічна мапа світу”, “Мапа ґрунтів України”.

Хід заходу

І. Мотивація, повідомлення теми, надання необхідної інформації

Захід проводиться інтерактивним методом “дебати”. Під час підготовки учні вивчають додаткову літературу, підбирають факти відповідно до теми та питань плану. На відповідній стадії дебатування учні обмінюються думками, обговорюють факти, наводять аргументи, контраргументи, логічно доводять вірність своєї позиції.

ІІ. Основна частина заходу

Дебати за темою “Йододефіцитні захворювання: історія, сучасність та профілактика”.

1. Презентація методики критичного мислення “Шість розумних капелюхів”.

Основним принципом цієї стратегії є “поділ” процесу мислення на складові частини таким чином, що кожна група використовує лише один засіб мислення. Кожен думаючий капелюх має свій колір.

 

 

Білий капелюх Збирання фактів, статистичних даних (цифри, відомості)
Червоний капелюх Емоції, почуття, емоційне мислення, передбачення та інтуїція
Чорний капелюх Розмова про даремність запропонованих заходів, критичне мислення
Жовтий капелюх Сонячне світло, блиск та оптимізм, позитивне та конструктивне мислення, очікування сприятливих можливостей, оптимістичне мислення
Зелений капелюх Творчість, пошук нових ідей, рух уперед, стимул, творче, креативне мислення

2. Розповідь ведучим казки про шість думаючих капелюхів (текст додається, див. Додаток А).

3. Виступ думаючих капелюхів.

1) Білий капелюх наводить факти: історична довідка про виникнення та лікування кретинізму, зобу, мікседеми та інших йододефіцитних захворювань, цифрові дані про кількість хворих тощо.

Виступ планується за схемою:

спочатку → потім → і тоді → нарешті.

2) Чорний капелюх: розповідь про негативні факти, перебільшення, погляд у майбутнє в негативному плані, передбачення кількості хворих на йододефіцитні захворювання, загроза людству. Що може бути, якщо не попередити цей процес?

Складається список негативних наслідків, підбивається підсумок, резюме: “Так завдяки чорному капелюху ми дізналися, що в майбутньому кількість хворих на кретинізм, зоб, мікседему буде збільшуватись, тому що вміст йоду у воді, ґрунті, повітрі та продуктах харчування постійно зменшується, екологічний стан довкілля погіршується.

3) Червоний капелюх: виклад проблеми на рівні почуттів та емоцій, співчуття хворим людям. Те, що вони розповіли, викликає жах, бо кожен з нас може захворіти.

Ми співчуваємо хворим людям, тому що...

- Велика кількість людей постраждала від аварії на ЧАЕС та хворіє на ЙДЗ...

- Ми хочемо допомогти хворим людям...

- Можна дати пораду щодо попередження ЙДЗ...

4) Жовтий капелюх дає аналіз ситуації з позитивного боку. Це дуже важлива якість, яку набувають учасники заходу.

За правилами гри, завдання цієї групи – знайти позитивні явища, факти, події у вирішенні проблеми.

Розповідається про пошуки засобів лікування та попередження ЙДЗ, досліди вчених, біохіміків, дієтологів тощо. Наводяться приклади лікування ЙДЗ у Швейцарії в 20-30 роки та дослідження лікування йодованою сіллю в США в 50-60 роки минулого століття. Повідомлення результатів досліджень ВООЗ, зусилля UNICEF щодо попередження хвороб в Україні.

Резюме: Отже, як з’ясувалося, ситуація не безнадійна. Потрібно пам’ятати про те, що в світі існує жовтий колір. Людство завжди шукає вихід з критичної ситуації. Як із зернини під впливом сонячного світла виростає рослина, так і в людстві зароджуються ідеї, що все ж таки перетворюються на важливі відкриття, які рятують людство від загибелі (повідомлення додається).

5) Зелений капелюх – це капелюх творчості.

Відкрийте свої творчі здібності, не втрачайте почуття гумору, складіть вірш, казку, оповідання. Зелений капелюх пропонує уривок з мультфільму “Канікули в Простоквашино”, який члени групи перетворили на рекламу йодованої солі (сценарій додається в додатку Б).

6) Синій капелюх.

Висновки, узагальнення, пропозиції, рекомендації з проблем профілактики ЙДЗ. Інструктаж щодо застосування йодованої солі, практичні поради (інструкція додається).

4. Питання для рефлексії.

Учасники заходу, всі присутні можуть ставити питання “думаючим капелюхам”. Капелюхи відповідають на проблемні запитання, шукають вихід з проблемних ситуацій. Наприклад:

- ЙДЗ були відомі ще в 400 р. до н.е., уже тоді Гіппократ пропонував лікування за допомогою морепродуктів. Чому люди такі нерозумні, уже 2500 років хворіють, але не лікуються?

- Чому люди, які живуть у гірських районах, де дуже чисте повітря, екологічні умови кращі, ніж у містах з розвиненою промисловістю, відносяться до групи ризику?

- Йодування солі запропоновано в 50-х роках ХХ століття. Минуло більше 50 років, але людство продовжує хворіти. Більш того, статистика свідчить про різке збільшення кількості хворих. Як це пояснити?

- Як ми розуміємо вислів видатного вченого І.І. Мечникова “Смерть раніше 150 років – насильницька смерть”?

- Як ми розуміємо вислів видатного філософа Демокрита “Подібно до того, як буває хвороба тіла, буває хвороба способу життя”?

- Як розуміти вислів видатного лікаря М. Амосова “Охорона здоров’я – це моральна категорія, вона повинна бути пріоритетною за будь-яких політичних ситуацій”?

- Як розуміти постулат сучасної медицини: “Лікувати треба не хвороби, а людину, тому що саме людина є причиною всіх хвороб”?

ІІІ. Заключна частина заходу

Підбиття підсумків, узагальнення, висновки, рекомендації, оцінювання результатів тощо.

- Який капелюх надав найбільш важливу інформацію? Чому? А який найбільш цікаву інформацію?

- Який капелюх вам сподобався найбільше? Чому?

- Які поради ви будете виконувати?

- Які поради здаються вам не досить важливими?

- Чи легко було капелюхам виконувати свої ролі? Як вони впорались із завданнями? Чому навчились учні, що виконували роль капелюхів, які навички здобули?

- Чи легко було працювати в групах?

- Які зауваження щодо методики проведення заходу з використанням дебатів? Що не сподобалося?

- Як набутий досвід може вплинути на ваше подальше життя?

IV. Закінчення позакласного заходу

Підбиття підсумків. Побажання учасникам міцного здоров’я, довголіття, успіхів у житті.

У 4 ст. до н.е. видатний філософ та лікар Сократ сказав: “Здоров’я – це ще не все, але все – ніщо без здоров’я”. Здоров’я – це велика соціальна цінність, міцне здоров’я – це основна умова виконання людиною її біологічних та соціальних функцій, основа саморегуляції особистості. Учені передбачають, що ХХІ століття буде століттям науки про організму людини. Під час бурхливого розвитку науки про здоров’я людини буде проводитись профілактична робота з попередження захворювань. Будуть відкриті високоефективні джерела харчування, з’являться багатофункціональні продукти з оздоровчими властивостями.

Наше здоров’я – у наших руках. На 50 % воно залежить від того, як ми виконуємо поради, надані дієтологами, генетиками, вченими, лікарями, екологами. Закінчуючи наш захід, ми бажаємо всім присутнім: будьте здоровими, живіть довго та щасливо, хай вам щастить у житті.

Додаток А. Шість думаючих капелюхів

Загальна частина:

Едвард де Боно, один з найвідоміших дослідників механізмів творчості, розробив метод, що допомагає в навчанні дітей та дорослих ефективного мислення. “Шість капелюхів мислення” – назвав він свою роботу. Шість капелюхів – це різні способи мислення.

Для того, щоб навчитись думати різними способами, давати якісну різнобічну оцінку ситуаціям, виходити переможцем з інтелектуальних та життєвих випробувань, будувати прогноз події, Едвард де Боно закликав людей іноді міняти капелюхи. Відповідно до процедури казкової ігротерапії, познайомимось з цим методом та ситуацією, де він ефективно спрацьовує.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты