Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Насінництво соняшника .




Соняшник (Heliathuus annus) є основною олійною культурою в Україні. Біля 90% рослинної олії виробляють із соняшника, решту 10% із арахісу, сої, кукурудзи.

Соняшник найбільш рентабельна культура площа посіву в Україні щороку зростає і в 1999 році становила 2.8 млн. га. Основними регіонами виробництва є Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Харківська, Полтавська, Кіровоградська і Одеська області.

Селекцією сортів і гібридів соняшнику займаються три селекцентри : Інститут рослинництва ім. Юр’єва, м. Харків, Селекційно-генетичний інститут, м. Одеса і Інститут олійних культур м. Запоріжжя.

В “Реєстрі сортів рослин України” на 2001рік занесено 72 сорти і гібриди соняшнику, в т.ч. виведених в Інституті рослинництва - 7, в Селекційно-генетичному інституті – 8, Інституті олійних культур –7 сортів і гібридів.

Крім того занесено в “Реєстр сортів рослин України” багато гібридів іноземної селекції : Росії, Молдови, фірми Норватіз Сіддз (Франція, Швейцарія), Монсанто, Каргіл (США).

У виробництві соняшник вирощується у вигляді сортів і гетерозисних

гібридів. Гібриди мають значні переваги над сортами, тому вони домінують в посівах.

Рослини гібридів першого покоління проявляють гетерозис, який обумовлює підвищення врожайності насіння на 30-35%.

Важливою ознакою являється вирівняність рослин гібридів першого покоління за морфологічними ознаками, фазами розвитку і іншими біологічними ознаками. Одночасна поява сходів всіх рослин на полі дозволяє ефективно використати досходове і післясходове боронування. Вирівняність по дозріванню сприяє збиранню сухого насіння і відсутності зелених кошиків, які спричиняють утворення очагів підвищеної вологості насіння в ворохах на току. Таке насіння не потребує досушування, краще зберігається без зниження якості олії.

Особливі преваги над сортами мають гібриди скоростиглі і ультра скоростиглі , вегетаційний період яких складає 100-105 і 90-95 діб. Це такі гібриди як Кий, Візит, Байда, Сонячний лан, Гетьман і інші, їх стиглість на 30 і більше діб меньше середньостиглих сортів і гібридів, а збирання насіння проводиться в кінці серпня – на початку вересня при достатньо сухій погоді. При цьому виключається досушування насіння.

Таким чином, вирощування сучасних гетерозисних гібридів сприяє використанню енергоресурсо зберігаючої технології виробництва насіння соняшнику.

Насінництво соняшника включає : розмноження сортів, розмноження стерильних аналогів самозапильних ліній і їх фертильних аналогів – закріплювачів стерильності і ліній – відновлювачів фертильності, а також одержання насіння гібридів першого покоління на ділянках гібридизації.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 105; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты