Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття малого підприємства




Відповідно до ст. 63 п. 7 Господарського кодексу України підприємства залежно від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції за рік можуть бути віднесені до малих, середніх або великих підприємств.

Малими (незалежно від форми власності) визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує п'ятдесяти осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує суми, еквівалентної п'ятистам тисячам євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні.

Великими підприємствами визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує тисячу осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за рік перевищує суму, еквівалентну п'яти мільйонам євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні.

Усі інші підприємства визнаються середніми.

Мале підприємство вважається створеним з моменту його державної реєстрації в органах виконавчої влади за місцезнаходженням.

Після державної реєстрації підприємство повинно у встановлені терміни зареєструватися в державній податковій адміністрації, органах державної статистики, фондах соціального страхування та інших, передбачених законодавством.

Основним внутрішнім документом, що регулює відносини в малому підприємстві, є його статут. У статуті вказується вид діяльності, права та обов'язки, порядок створення майна і розподілу прибутків, характер трудових відносин і оплати праці, умови реорганізації чи припинення діяльності та ін.

Додатково до статуту розробляються інші внутрішні нормативні документи: правила внутрішнього трудового розпорядку, ставки та оклади, положення про матеріальну відповідальність, положення про порядок використання прибутку та ін.

Згідно з Указом Президента України “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва” від 03.07.98 № 727 щодо оподаткування, до малих підприємств належать суб'єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми і форми власності, у яких за рік середньо-облікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб, і річний обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) не перевищує 1 млн. грн.

Суб'єкти малого підприємництва — юридичні особи згідно з П(С)БО 25 “Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва” подають звітність за скороченою формою. Для складання фінансової звітності до суб'єктів малого підприємництва зараховуються юридичні особи будь-якої організаційно-правової форми і форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за календарний рік не перевищує 50 осіб, а річний обсяг валового доходу становить 500 тис. євро.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты