Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 3. Науково-технічна продукція як категорія інноваційного процесу та інтелектуальної власності




 

Продуктом науки є теоретичні конструкції, наочні зразки й інша інформація, що містить нове знання. Кінцевий продукт науки - нововведення й ефект від їх використання. Для залучення науки до системи ринкових відносин враховують її проміжний результат - науково-технічну продукцію як товар особливого роду.

До такої продукції належить результат науково-дослідних, проектних, конструкторських, технологічних робіт, що відповідає вимогам договору, влаштовує замовника, та реалізований по договірних цінах. До зазначеної продукції відносять:

науково-технічну документацію - звіти, проекти, креслення, нормативи, методики, програми і т.ін., отримані в результаті фундаментальних і прикладних досліджень, зокрема створення нової техніки, технології; експериментальні зразки нової техніки (продукції);

науково-технічні послуги - налагоджувальні роботи, авторський нагляд при освоєнні й експлуатації нововведень, передовий досвід ("ноу-хау"), навчання персоналу замовника;

інші результати наукової діяльності, використовувані у виробництві, управлінні -передача технологій, експертиза і т.ін.

Усю науково-технічну продукцію включають у валову продукцію підприємства. До товарної продукції належить лише та частина науково-технічної продукції, що реалізується за договорами. Таким чином, результати виробничої і науково-технічної діяльності підсумовуються, тобто науково-технічна діяльність створює нову вартість і національний доход. На відміну від матеріального товару науково-технічна продукція не зникає, тобто можлива багатократна реалізація того самого продукту багатьма замовниками.

За умов переходу до ринку об'єктом реалізації є результати НДР - передача технології, ліцензії на винаходи, оренда обладнання (лізинг), передовий досвід ("ноу-хау"), технічні послуги (інжиніринг).

При передачі технологій реалізується сукупність матеріальних результатів (нова техніка, технологія, матеріали), інформаційних (техдокументація), організаційних (навчання новим методам організації праці, виробництва, управління) результатів НДДКР. Форми передачі - розробка, виробництво, постачання готової продукції.

При лізингу (оренді) передається технологія, втілена у великих дорогих об'єктах (ЕОМ, складному обладнанні і т.ін.).

При "ноу-хау" поширюється передовий досвід, не захищений патентами (НДДКР, проекти, виготовлення і продаж продукції, освоєння нововведень, підготовка кадрів).

Технічні послуги забезпечують нормальний хід вироблення і реалізації продукції (консультації й експертиза проектів, оцінка технологій, об'єктів, технічне навчання і т.ін.). Продаж інтелектуальної власності є важливим атрибутом ринкової економіки.

Науково-технічну продукцію виробляють згідно з держзамовленням і договорами із конкретними замовниками. Держзамовлення - завдання центральних органів на вирішення важливих науково-технічних проблем. Воно спрямоване на створення принципово нової техніки, технології. Фінансується почасти або цілком із держбюджету. Держзамовлення мають розміщуватися і виконуватися на конкурсній основі. Воно видається тій організації, що пропонує найбільш ефективне рішення. Держзамовлення одержують матеріально-технічне забезпечення і пільги в першу чергу.

Договір укладається між виконавцем і замовником. Він обумовлює зміст, обсяг робіт, їх фінансування, договірну ціну, санкції. Договір завершується актом приймання - здавання об'єкта в експлуатацію.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты