Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 1. Класифікація методів знаходження інноваційних ідей




 

Пошук інноваційних ідей базується на науці про творче мислення -евристиці. Евристичний пошук найчастіше призводить до абсолютно нових рішень-винаходів. В Україні і за кордоном застосовується велика кількість методів і методик евристичного пошуку. Рівень таких методів постійно підвищується. Якщо спочатку ці методи спиралися на найпростіші види асоціативного мислення, то нині вони характеризуються комплексним підходом, системним аналізом та алгоритмізацією процесу, що дозволяє швидко знаходити найефективніше рішення. Однією із класифікаційних ознак методів пошуку інноваційних рішень є наявність або брак алгоритму, що організує розумовий процес. За цією ознакою виділяють дві групи методів:

1. Методи ненаправленого (малоупорядкованого) пошуку.

2. Методи спрямованого (упорядкованого) пошуку.

До першої групи належать методи з незначною упорядкованістю розумового процесу - «мозковий штурм», метод контрольних питань, метод гірлянд, асоціацій і метафор, синектики та ін. Характеристику цих методів буде наведено нижче.

У основі другої групи методів пошуку нових рішень лежать алгоритми. Ці методи ґрунтуються на системному алгоритмізовано-процедурному підході, типізації способів вирішення різноманітних винахідницьких завдань на основі аналізу патентного фонду.

Залежно від головної ознаки, що характеризує основний активізуючий ефект, методи евристичного пошуку можна розділити на такі групи:

1. Методи, в яких основною є колективна творчість. Дослідження психологів засвідчують, що колективне мислення організоване за визначеними правилами, у сприятливих психологічних умовах може дати більший ефект, ніж сума індивідуальних роздумів. Ця особливість покладена в основу методів «мозкового штурму», конференції ідей, колективного блокнота і синектики.

2. Методи, в яких наголос робиться на системний аналіз комплексних рішень шляхом комбінування індивідуальних рішень. До цієї групи належать методи модифікацій морфологічного аналізу, упорядкованих ознак та ін.

3. Методи, в яких основна увага приділяється асоціативному мисленню, використанню аналогій, метафор тощо. До цієї групи належать методи каталогу, фокальних об'єктів, гірлянд випадків та асоціацій.

4. Методи, що спрямовують розумовий процес за допомогою навідних (контрольних) питань.

5. Методи, в яких підказується спосіб вирішення завдання за допомог стандартних прийомів.

Наприклад «божевільною» надавалася ідея одержувати фотографічне зображення без об'єктива. Але на її основі створено одну із систем голограм. Деякі «божевільні» ідеї дають значний ефект. На перший погляд незрозумілою була ідея надягти курям на птахофабриці контактні лінзи. Проблема полягала в тому, що кури, реагуючи на гребінець сусідки, закльовували її до смерті. На деяких птахофабриках у курей обрізали дзьоб, що призвело до травмування птахів. Виявивши причину агресивності курей, фахівці запропонували надягти їм контактні лінзи, щоб зосередити увагу на вживанні корму і відкладанні яєць. Відтоді кури не бачили гребінців одна одної на відстані понад 2,5 см. У результаті клювання припинилися і всі кури були постійно нагодованими.

Найчастіше знайти оригінальні рішення винахіднику заважає технологічна інерційність. Зокрема, він боїться вторгнутись в чужу галузь, висунути «божевільну» ідею. Існуючі методи пошуку дозволяють усунути психологічний бар'єр і підвищити ефективність творчої роботи. Розглянемо окремі методи пошуку нових ідей.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты