Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 7 . Чинники, що перешкоджають пошуку нових ідей




 

Як уже відзначалося, коли немає обміну інформацією між підприємствами, а також між підприємствами і науковими та навчальними організаціями, то це дуже часто утрудняє ефективний пошук нових ідей.

Практика засвідчує, що велика частина інженерно-технічного персоналу на підприємствах України або не знайома із сучасними методами пошуку нових ідей або відвертається від них. На деяких закордонних підприємствах така ж ситуація. Основними причинами такого становища є:

1. Уяв на складність методів знаходження ідей. Найчастіше менеджери просто не бажають відмовлятися від традиційних методів.

2. Нібито простота методів призводить до того, що менеджери часто не замислюються над суттю того чи іншого методу, вважаючи, що опанувати ним можна протягом 1-2 днів. При такому ставленні засідання або конференції, що проводяться для пошуку вирішення різних проблем не дають належного ефекту.

Практика засвідчує, що успіху можна досягти лише при повному освоєнні того чи іншого методу головуючим і всіма учасниками засідання. Для цього необхідно проводити чітко організований, переконливий тренінг.

3. Нібито неможливість застосувати той чи інший метод знаходження ідей при конкретних умовах підприємства. Дослідження фахівців засвідчують, що принципи методів пошуку нових ідей значною мірою незалежні від галузі і функціональної сфери, а тому можуть застосовуватися в будь-яких сферах.

4. Методи знаходження ідей не вважаються ефективними. Деякі менеджери вважають, що використовувати їх недоцільно. Це багато в чому пояснюється психологічними чинниками, небажанням відійти від традицій. Але слід пам'ятати, що ідея ніколи сама не з'явиться.

5. Висока вартість застосування того або іншого методу пошуку нових ідей. Проте практика свідчить, що досягнутий ефект значно перевершує затрати. Переконливим доказом цього є ефект, отриманий у результаті впровадження багатьох винаходів, що розроблені завдяки застосуванню сучасних методів пошуку нових ідей.

На думку відомого прихильника активізації творчого мислення Р. Джоунса, необхідно насамперед позбутися від забобонів стосовно тих речей, які завжди хотілося зробити, і тоді можна знайти потрібну відповідь на будь-яке питання.

Основні поняття: пошук нових ідей, інформаційний пошук, мозковий штурм, конференція ідей, синектика, трігерна техніка, фокальний об'єкт, ідейна інженерія, гірлянда випадковостей та асоціацій, морфологічний аналіз, винахідницькі задачі, новаторство, експериментаторство.

Питання та завдання для самоконтролю:

1. Які ви знаєте класифікаційні ознаки методів пошуку нових ідей.

2. При виконанні дипломної роботи. Ви користуєтесь матеріалами підприємства тієї чи іншої галузі. За допомогою методу інформаційного пошуку, порівняйте рівень використання сучасних технологій з відповідними показниками провідних вітчизняних та закордонних підприємств.

3. Підготуйте та проведіть засідання зі студентами своєї групи з метою пошуку нових ідей створення привабливого інноваційного клімату у регіоні (метод мозкового штурму)

4. У чому сутність класичної та візуальної синектики?

5. Вам треба створити у колективі атмосферу творчого пошуку нових методів вивчення обраної дисципліни. На які чинники Ви насамперед повинні звернути увагу? Що, на вашу думку, перешкоджує створенню творчої атмосфери у колективі?

 

Змістовний модуль 5 Практика розробки інноваційних проектів на рівні інтелектуальної діяльності

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 90; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты