Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Помилки спостереження та види контролю даних




Під час збирання статистичних даних можливі помилки при за­повненні бланків і звітів. Розбіжності між даними, отриманими в ре­зультаті статистичного спостереження і фактичними значеннями по­казників називаються помилками спостереження.

Розрізняють помилки реєстрації та репрезентативності.

Помилки реєстраціївиникають внаслідок неправильної реєстрації фактів або неточного їх встановлення.

Помилки реєстрації поділяються на два види: випадкові і система­тичні.

Випадковіпомилки виникають внаслідок випадкових причин, да­ють відхилення як в один, так і в інший бік. Вони частково взаємо­знищуються і тому не створюють серйозних небезпек (помилки в на­писанні, записи не у ту графу або рядок тощо).

Систематичніпомилки виникають як результат неправильно чи нечітко складеної або не так зрозумілої програми спостереження, відсутності достатніх знань. Дають відхилення даних тільки в один бік – збільшення або зменшення. (Перед Першою світовою війною 8 тис. постійних респондентів із числа сільських хазяїв Німеччини на­дали інформацію про врожайність зерна в районі, виходячи із серед­ньої врожайності свого поля, де господарство велося на більш висо­кому рівні. У результаті перерахунку на всю посівну площу країни одержали завищені результати. Неправильно було проведене спосте­реження. Помилка виявилася через кілька місяців, під час війни.) Си­стематичні помилки призводять до того, що результатами спостере­ження не можна користуватися, бо вони неправильні.

Ненавмисні систематичні помилки пов’язані в першу чер­гу зі звичками. Більшість населення на запитання про вік завжди заокруглюють його до чисел, кратних 5 або 10. Уник­нути таких помилок допомагає роз’яснювальна робота, а та­кож спеціальні таблиці, які використовуються при прове­денні перепису населення (на перехрещенні стовпчика і ряд­ку встановлюємо за датою і роком народження кількість повних років).

Навмисні систематичні помилки виникають внаслідок свідомого, навмисного викривлення фактів з метою прикра­шення дійсності. Це в перше чергу різні види викривлення даних в статистичних звітах, які зроблені навмисно. Служ­бові особи, які несвоєчасно подали державні статистичні звіти або звіти з даними, що не відповідають дійсності, при­тягуються до дисциплінарної, адміністративної, матеріаль­ної або кримінальної відповідальності в межах чинного зако­нодавства.

Причини систематичних помилок, як правило, можуть бути вста­новлені, отже, їх можна уникнути.

Помилки репрезентативностівиникають тільки у разі вибірково­го спостереження.

 

Точність і достовірність статистичних даних є найважливішою вимогою статистики. Тому до організаційних заходів статистичного спостереження належить і організація контролю отриманих даних. Помилки спостереження виявляються шляхом найретельнішої перевірки і контролю вірогідності даних.

Контроль буває зовнішній, арифметичний і логічний.

Зовнішній контроль– перевірка правильності оформлення стати­стичних бланків, наявність і повнота записів, охоп­лення усіх одиниць сукупності, наявність відповідей на всі питання. Після проведення зовнішнього контролю здійснюють логічний і арифметичний контроль.

Арифметичний контроль– перевірка всіх результатів і арифме­тичних розрахунків. Інакше кажучи, це перевірка усіх арифметичних дій, які проводилися при заповненні бланків. Завдання арифметичного контролю – виправлення підсумків і окремих кількісних показників. У правовій статистиці арифметичний контроль застосовується тільки для перевірки звітних даних, які наведені в різних бланках звітності.

Логічний контроль– це зіставлення відповідей на взаємозалежні питання програми спостереження.

Логічний контроль полягає в зіставленні відповідей н взаємопов’язані запитання програми спостереження, що дає змогу виявити несумісність відповідей. Наприклад, якщо 13-річний хлопчина жонатий і має середню освіту, то зрозуміло, що помилка виникла при реєстрації його віку. Якість контролю статистичних даних значною мірою за­лежить від рівня підготовки перевіряючих осіб, знання тих фактів, які висвітлені в документах.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты