Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №54




Тема: Обладнання для шліфування виробів.

Мета:ознайомитися з принципом дії напівавтоматів.

Пояснити:принцип роботи .

Тип заняття:лекція.

Література:Ильевич А.П.Машиныи оборудование для заводов по производству керамики и огнеупоров Глава 32 §1.

 

План лекції

 

 


Заняття №54

Тема: Обладнання для декорування виробів

Мета:ознайомитися з принципом дії напівавтоматів.

Пояснити:принцип роботи обладнання для декорування виробів.

Тип заняття:лекція.

Література:Булавин И.А. Технология фарфорового и фаянсового производства Глава 8.

План лекції

1. Методи декорування виробів.

2. Декорування аерографом.

 

Для декорування керамічних виробів застосовуються механічні способи нанесення живописного малюнка.

Деколькоманіяпредставляє собою спосіб печатання однокольорових або багатокольорових зображень на клеєвому папері і переводу їх на виріб (нагадує перевідні дитячі картинки).

При змочування водою від деколі відділяється клеєвий шар, а плівка з малюнком переводиться на виріб.

Літографська декольпредставляє собою однотонний або багатокольоровий розпис, відпечатаний літографським способом керамічними фарбами на спеціально гумованому папері. Цей папір з одного боку покритий легкорозчинною у воді плівкою.

Шовкотрафаретна або звижна декольоднотонний або багатокольоровий розпис, нанесений на паперову підкладку через шовкотрафаретну сітку (розпис нагадує живопис від „руки”). Зображення на папері отримується за допомогою утворення спеціальної органічної плівки. Здвижна деколь в мокрому стані наноситься на виріб юумажняною основою, прикладеною безпосередньо до поверхні виробу. Легким рухом пальця руки плівка з малюнком переноситься (здвигається) з паперової основи на матеріал, даючи пряме зображення.

При знятті паперової основи на матеріалі оголюється тильна частина розпису, яка відтворює пряме зображення.

Шовкографія – спосіб нанесення декора, при якому міцну щільну сітчату тканину спочатку проклеюють спеціальним лаком, потім в ній просікають отвори, які відтворюють даний малюнок-отримується мовби тканевий трафарет. Його накладують на виріб і проводять по трафарету валиком, який змазаний керамічною фарбою, яка продавлюється через отвори і відтворює потрібний малюнок.

Штамп характеризується однотонним малюнком, який відтворює нескладний візерунок. Частіше штамп відпечатує зображення по краям виробів, доповнюючи різні живописні малюнки. Інколи він наноситься самостійно у вигляді окремих графічних малюнків темною фарбою або золотом.

Штамп наносять на виріб за допомогою печатки, яка виготовлена із резини або каучука з вирізаній на ній рельєфним малюнком. Резиновий штамп наклеєний на мяку подушку із губчатої резини, омокують в фарбу, яка тонким шаром розприділена по склянній пластинці, після чого накладують і прижимають до поверхні виробу. Ця робота потребує точності, так як стики окремих частинок штампа не повинні бути видні і зображення повинно давати безперервний „рапорт”.

Печатьпредставляє собою тонкий контурний малюнок темного кольору – чорного або коричневого. Окремі частинки малюнка можуть бути заштриховані, або мати вигляд сітки.

Аерографія або розфарбовування пульверізацією по трафаретузаключається в нанесенні декора на виріб розпиленням фарби за допомогою аерографа з використанням трафарету. Трафарет виготовляють у вигляді пластинки із свинцевої фольги, щільного паперу, пресованого картона з вирізаними в ньому отворами, що відтворюють малюнок або окремі його деталі. Трафарет прижимають до виробу, а пульверізатором наносять фарбу, яка попадає на виріб через отвори в пластинках. Фарба розпилюється очищеним зтисненим повітрям під тиском 196-294 кПа. Основними елементами аерографа є: резервуар для фарби 1; розпилюючи форсунка, яка складається із ніпеля з голчатим клапаном 3 і регулюючого розпилення наконечника 4, закріпленого на корпусі апарата 5 гайкою 6 і контргайка 7; пристрій для включення і виключення аерографа. При нажатті на ручку-курок 8 з накладкою 9 ричаг 10 діє на наконечник 11, який за допомогою деталей 12 і 13 віддвигає дугу 14 зі стійкою 15, а разом з нею голчатий клапан 3, за рахунок чого фарба поступає із резервуара 1 в ніпель 16. Одночасно ричав 17 відкриває клапан і пропускає зтиснене повітря через наконечник шланга і апарат до ніпеля 16, в результаті чого фарба розпилюється через зазор, який утворився між голчатим клапаном 4 і ніпелем 16. Діаметр вихідного отвору сопла звичайно коливається від 0,4 до 0,6мм. Голка не повинна виступати із сопла більш ніж на 0,5мм, так як при цьому порушується рівномірне роз приділення фарби.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 100; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты