Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №47




Тема: Обладнання для формування і обробки виробів побутового фарфору.

Мета:ознайомитися з принципом дії машин для формування виробів.

Пояснити:принцип роботи .

Тип заняття:лекція.

Література:Ильевич А.П.Машиныи оборудование для заводов по производству керамики и огнеупоров Глава 31 §3.

Булавин И.А. Технология фарфорового и фаянсового производства Глава 7.

План лекції

1. Машини для формування чашок литтям.

2. Машини для формування чашок із пластичних мас.

 

1. Напівавтомат СКВ-2. Принцип дії напівавтомата полягає в тому, що в гіпсові форми , які встановлюються в гнізда стола, який періодично обертається, заливаються строго визначені порції шлікера, із якого приблизно за 2хв біля стінок форми утворюється черепок – чашка з товщиною стінок 1,4-1.6мм. Залишок рідкого шлікера відсмоктується із форми і використовується в процесі роботи. Відформовані таким чином вироби висушуються в самій машині, а потім виймають разом з формою і встановлюють в спеціальне сушило. На місце вийнятих форм в гнізда стола встановлюють підсушені гіпсові форми.

Для здійснення вище перерахованих операцій напівавтомат має стіл 7 з приводом 6, який забезпечує йому переривистий рух, дозатор 3, відсмоктуючий пристрій 4, мішалку 1, вакуум-насоси з двигунами 10, ресивер (резервуар для повітря) 2, дві групи клапанів 8 і 9, і кулачковий вал 20, який синхронізує роботу всих вузлів машини.

Стіл призначений для установки гіпсових форм і транспортування їх від місця ручної подачі до позицій: дозування, підсосу, підсушки і з’йому форм. З відформованими виробами. В цілях полегшення стола і зменшення сил інерції стіл відлитий із алюмінієвих сплавів. В диску стола по двом (4) концентричним рядам є гнізда, в які ставляться гіпсові форми. Стіл надітий на центральну колону, опирається на неї і обертається навколо неї.

Рис 1 Напівавтомат СКВ-2

2. На шпинделі 1 станка закріпляються за допомогою хрестовини 2 патрон 3 з конічним гніздом для владування гіпсової форми 4. Форма має конічну зовнішню поверхню, заклинюється в патроні і обертається разом з ним при переключенні ремінної передачі з холостого шківу 5 на робочий стіл 6 за допомогою педального пускового пристрою 7.

Формувальний стальний шаблон 8, підібраний по формі внутрішньої поверхні чашки, закріплюється на наклоні 9, що качається. Формувальник закидає в гіпсову форму заготований на пласторізці або окатаний вручну ком маси і , включивши станок, опускає нахил вни, поступово погружаючи шаблон в формуючу масу.

При обертанні форми 4 маса нажимом шаблону роз приділяється по внутрішній її поверхні. Товщини стінок чашки, що при цьому утворилися, визначається закріпленням шаблону в нахилі і контролюється за допомогою спеціального калібру, який вкладується в форму при наладці шаблону. Товщина дна в шашці визначається установкою болта 10, який обмежує рух наклону вниз. В заключній стадії формування поверхня чашки загладжується шаблоном, при цьому в зону формування подають декілька крапель води.

Надлишок маси витісняється, утворюючи над верхньою кромкою форми бахрому, яку потім зрізають спеціальним ножем на рівні верхньої площини форми.

При виготовленні виробів з роз ширяючою до низу порожниною остання формується складним рухом шаблону. Для цього стійка станка 11 звільняється від зажиму 12 і отримується можливість обертатися навколо вертикальної вісі.

Гіпсову форму з заформованою чашкою після зупинки станка знімають з патрона і вкладують на полицю конвеєрної сушарки, а підсушену пусту форму знімають з конвеєра і вкладують в патрон.

 

Контрольні запитання:

1. Який принцип роботи та будова машин для формування чашок литтям?

2. Який принцип роботи та будова машин для формування чашок із пластичних мас?

 

 



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты