Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація матеріально-технічного постачання




 

Виробнича діяльність будь-якої організації значною мірою залежить від ефективно налагодженого матеріально технічного постачання.

Постачання – це діяльність, що пов’язана основним чином зі зміною права власності на фізичний товар.

Постачання є ефективним при виконанні наступних умов:

o матеріально-технічні ресурси постачаються в організацію в необхідній кількості і в необхідному асортименті;

o постачання здійснюється в комплексі і в заплановані терміни, що визначені виробничим планом організації;

o простої виробничого процесу, пов’язані з постачанням, повинні бути відсутні.

У склад матеріально-технічних ресурсів входить все те що поступає на підприємство у речовій формі, а саме: сировина, комплектуючі вироби, напівфабрикати, матеріали, обладнання, паливо, енергія, вода тощо.

Основою для визначення потреби в матеріально технічних ресурсах служать норми витрат матеріалів.

Існують дві форми матеріально технічного постачання: складська і транзитна.

Форма 1. Складська. Постачання → склад → виробництво

Згідно даної форми постачання, матеріально-технічні ресурси перед тим як поступити на виробництво доставляються з підприємств, що їх виготовляють на бази і склади постачально-збутових організацій (організація складського обслуговування виробництва див. тему 13). Складська форма постачання дозволяє отримувати матеріали в раціональній кількості, збільшує маневреність матеріалами, дозволяє концентрувати на складах запаси матеріалів багатьох організацій з малою інтенсивністю їх використання. Крім цього застосування даної форми набагато спрощує управлінську роботу пов’язану з постачанням. Але одночасно з цим складська форма постачання має свої недоліки, характерніший з яких це вартість зберігання матеріально-технічних ресурсів, що в кінцевому рахунку впливає на ціну продукції (товару).

Форма 2. Транзитна. Постачання → виробництво

При використанні транзитної форми постачання організація отримує матеріально-технічні ресурси безпосередньо від підприємств, що їх виготовляють, або видобувають. Дана схема має ряд переваг, а саме: зменшуються транспортно-заготівельні витрати, прискорюється постачання матеріалів, полегшується процес розподілу і організації господарських зв’язків між виробниками і споживачами, зменшується потреба в складах і базах постачання. Використання цієї форми є доцільним тоді, коли потреба в матеріальних ресурсах велика і відповідає транспортним нормам відпуску. Ця форма також застосовується при постачанні напівфабрикатів, які швидко втрачають свої початкові властивості (бетонні суміші і т.д,). Але існують і свої недоліки. В цій ситуації виробництво дуже залежить від надійності джерел постачання. Керівництво процесом постачання при цьому повинно бути відмінно налагодженим, оскільки помилки можуть призвести або до накопичення ресурсу або до створення його дефіциту.

Правильне рішення організації в матеріально-технічному постачанні полягає в оптимальному поєднанні перших двох форм постачання.

Крім наведених форм постачання існують і інші форми та методи забезпечення організації необхідними матеріально-технічними ресурсами, а саме: аукціони, товарні біржі, оптові закупки, організація власного виробництва тощо.

Зв’язок між організацією і підприємствами які постачають матеріали або сировину може бути прямим або непрямим (опосередкованим). Прямий – це такий зв’язок при якому усі питання по вирішенню постачання продукції здійснюється безпосередньо між організацією-споживачем і підприємствами які її виготовляють. Непрямий (опосередкований) зв’язок це такий зв’язок при якому всі операції по постачанню, здійснюються через посередників.

При виборі постачальника, організації необхідно керуватись такими критеріями: надійність постачальників; тривалість отримання ресурсу; кількість пропозицій; конкурентноздатність і ціна ресурсу тощо. Однією з процедур вибору потенційних постачальників є конкурентні торги (тендери).

В організації постачанням займається відділ “Матеріально-технічного постачання”, під керівництвом заступника директора з виробництва. Оскільки якість роботи відділу у багатьох випадках визначає якість виробництва, то він повинен бути укомплектованим висококваліфікованими спеціалістами. На даний відділ покладені такі завдання: аналіз і проведення досліджень ринку поставників по конкретним видам ресурсу; прогнозування і визначення потреби в конкретних видах ресурсів; пошук каналів і форм постачання; здійснення контролю та аналіз ефективності використання ресурсів у процесі виробництва; організацію постачання і зберігання матеріальних ресурсів; оперативне планування та управління постачанням, тощо.

Організаційна структура відділу матеріально-технічного постачання залежить від типу виробництва, його масштабів, номенклатури сировини і матеріалів а також їх форм постачання. Для прикладу розглянемо проблемно-цільову організаційну структуру управління (див.мал.4.9. тема 4). Згідно даної структури матеріально технічним постачанням займається відділ “організація виробництва та збуту продукції” який очолює заступник з виробництва.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 199; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты