Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Модель групи FDD




Функціонально – орієнтована розробка ПЗ FDD передбачає наявність шести основних ролей, але кожен учасник проекту може виконати одну або декілька ролей.

Менеджер проекту (Project Manager) є адміністративним лідером проекту і відповідає за управління бюджетом проекту і розподіл ресурсів. На плечах менеджера проекту також лежить подання звітів про стан проекту керівництву організації.

Головний архітектор (Chief Architect) відповідає за загальний дизайн системи. Під час колективних сесій присвячених проектуванню системи, головний архітектор виступає в ролі експерта і посередника. Також головному архітектору належить виключне право прийняття рішень в суперечливих ситуаціях.

Менеджер розробки (Development Manager) відповідає за управління процесом розробки. Обов’язком менеджера розробки є забезпечення ефективного використання всіх ресурсів проекту. Частково, менеджер розробки виступає в ролі арбітра в організаційних суперечках між головними програмістами (наприклад, суперечки про розподіл ресурсів проекту між функціональними командами).

Провідними програмістами (Chief Programmers) призначаються досвідчені розробники, які хоча би раз пройшли всі етапи життєвого циклу проекту. Провідні програмісти приймають участь в процесах високорівневого аналізу вимог і проектування. Провідні програмісти, також, очолюють невеликі функціональні команди (від трьох до шести осіб) і керують локальними процесами аналізу вимог, проектування і реалізації. Вони взаємодіють один з одним для вирішення щоденних локальних технічних та організаційних проблем.

Власником класу (Class Owners) є розробник, який відповідає за проектування і реалізацію конкретного класу. В технології розробки ПЗ FDD не використовується поширена практика колективного володіння кодом. При реалізації функціональних можливостей, які порушують декілька класів, відповідні власники класів об’єднуються в функціональні команди і працюють під керівництвом провідного програміста.

Експерти в предметній галузі (Domain Experts) повинні володіти глибоким знанням предметної галузі. Експерти грають роль основних джерел детальної інформації про всі аспекти предметної галузі системи. Експерти предметної галузі постійно взаємодіють з іншими учасниками проекту і активно приймають участь в таких процесах як аналіз вимог, проектування і тестування продукту який розробляється [17].

Переваги використання моделі групи FDD:

- дозволяє управляти проектами до 500 осіб;

- залучати до роботи менш кваліфікованих розробників;

- ефективно контролювати процес розробки.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты