Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


І. Організаційні структури за принципом бюрократії




На етапі зародження банківської діяльності застосовувалась бюрократична побудова організації, яка передбачала налагоджену роботу всіх ланок управління, чіткий розподіл праці, сувору регламентацію діяльності кожного службовця і добір кадрів відповідно до їхньої компетентності. Ці вимоги до організаційної структури стали класичними і лягли в основу діяльності більшості інституцій та діють у більшості організацій і сьогодні. Варіантами бюрократичної моделі побудови організації є: функціональні організаційні структури, дивізіональні організаційні структури, організаційні структури банків, які діють на міжнародних ринках.

1. Функціональні організаційні структури. Існує незнач­на кількість банків, що керуються принципами організаційної побудови за функціональною ознакою. Функціональна організаційна структура передбачає поділ банківської діяльності на окремі частини, що являють собою до певної міри відособлені галузі діяльності або функції, здійснення яких сприяє досягненню мети, що стоїть перед банком (управління банківських операцій, маркетингу, бухгалтерського обліку і звітності та господарські управління). Залежно від обсягу завдань, які вирішують ці функціональні блоки, можуть створюватися додаткові, дрібніші підрозділи.

Функціональна структура застосовується в основному у невеликих банках, які суворо спеціалізуються на наданні якогось виду послуг і здатні діяти досить незалежно від ринкових умов. Тобто для застосування функціональної структури необхідна насамперед стабільність ситуації. Проте такі ідеальні умови на практиці зустрічаються рідко, тому банки частіше використовують інші типи організаційних структур.

2. Дивізіональні організаційні структури. Ринкові умови, що постійно змінюються, зростання конкуренції, удосконален­ня банківських технологій і, нарешті, тенденції до укрупнення банківських організацій призвели до необхідності застосування дивізіональних структур, що передбачають поділ банку не за функціональною ознакою, а відповідно до видів пропонованої банківської продукції, груп споживачів або за регіональними ознаками. Як наслідок, існує три види дивізіональних організаційних структур:

а) структури, орієнтовані на надання різних видів банківської продукції досить часто зустрічаються в банках, які надають своїм клієнтам великі обсяги окремих видів послуг. Причому ці обсяги настільки збільшуються, що з метою ефективного управління стає доцільним здійснювати керівництво окремо наданням кожного продукту. Вказаний принцип і ліг в основу організаційних структур, побудованих за продуктовою ознакою.

Структури, орієнтовані на надання різних видів банківської продукції, дають можливість зосередити функції управління наданням окремих послуг в руках фахівців із конкретних продуктів. Це створює таким банкам додаткові переваги при доведенні якості послуг до міжнародних стандартів, а також у розвитку нових видів банківських продуктів;

б) структури, орієнтовані на різні групи споживачів – цей спосіб побудови банку передбачає орієнтацію на потреби цільових споживачів послуг. Організуючись таким чином, банк зосереджує свою основну увагу на певних групах клієнтів. Всі надавані банком послуги концентруються в окремих підрозділах, що обслуговують конкретні групи споживачів. Так, послуги роздрібним клієнтам можуть надаватися управлінням персональних банківських послуг та інвестиційного менеджменту, а послуги клієнтам оптового ринку — управліннями операцій на ринку капіталів та обслуговування корпорацій. Така структура дає змогу з максимальною ефективністю задовольняти запити цільових споживачів;

в) регіональні організаційні структури створюють коли діяльність банку охоплює велику географічну територію, що передбачає побудову діяльності через мережу відділень, які пропонують послуги в різних регіонах. Банки, організовані за регіональною ознакою, не відчувають особливих труднощів у налагодженні стосунків зі своєю клієнтурою. Перед ними відкриваються великі можливості всебічного вивчення діяльності користувачів своїх послуг, особливо тих, надання яких має певний ризик для банку. Крім того, старанно продумане створення мережі відділень дає змогу налагодити добру взаємодію між ними і забезпечити максимальне врахування потреб споживачів усіх регіонів, які обслуговує банк.

3. Організаційні структури банків, які діють на міжнародних ринках. Виходячи на міжнародний рівень, банки повинні відповідним чином реорганізувати свою структуру. Найпростішим типом такої організації є структура з міжнародним відділенням: поряд із відділеннями всередині країни банк має відділення, розташоване за кордоном. Таке відділення має певний ступінь незалежності, а його керівник безпосередньо підпорядковується вищому керівництву.

Звичайно банки, діючи на міжнародному рівні, прагнуть створити глобальну організаційну структуру, яка дозволяла б приділяти міжнародній діяльності не менше уваги, ніж діяльності всередині країни, і приймати узгоджені рішення. При цьому діяльність банківських відділень може будуватися як за географічною ознакою (матиме регіональну орієнтацію), так і відпо­відно до виробничої спеціалізації підрозділів (матиме продуктову орієнтацію).

Регіональна орієнтація глобальної структури передбачає побудову банку з урахуванням географічного чинника. Вона застосовується у випадках, коли банк прагне зосередити свою дія­льність у географічно віддалених регіонах, у кожному з яких потрібен спеціальний підхід, з урахуванням усіх наявних особли­востей, для пропозиції тих чи інших продуктів.

Продуктова орієнтація глобальної структури використовується в тих випадках, коли банк пропонує своїм клієнтам довгу низку різноманітних послуг, що потребує особливої координації надання кожного виду.

За кордоном банк може бути представлений чотирма організаційними формами: відділеннями; представництвами; філіями; консорціальною участю.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 226; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты