Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Оцінка в КСБО




В умовах комп'ютеризації обліку є можливість відображати багатоваріантні оцінки, орієнтуватися в різних властивостях об'єкта, якщо їх слід брати до уваги.

При застосуванні ряду комп'ютерних програм можна використовувати декілька видів оцінок, будь-які види цін і способи оцінок, тобто відображати активи підприємства з погляду різних користувачів, для різних ситуацій: ліквідації, продажу, подальшого використання, конфіскації тощо. При застосуванні комп'ютерних програм можна уникнути труднощів при відображенні активів підприємства в звітності, слід лише правильно визначити облікову політику.

Багато програм, таких як "1C: Бухгалтерия", "Галактика" дозволяють динамічно міняти місцями значення облікової та іншої ціни, що занесена в реквізит довідника. Наприклад, при оприбуткуванні товару від постачальника використовується купівельна ціна, а при формуванні накладної на відвантаження товарів покупцю - продажна.

На практиці бухгалтери використовують тільки один метод оцінки вибуття для всіх запасів. Однак, П(С)БО 9 "Запаси" передбачає, що один метод оцінки повинен застосовуватись тільки для тих запасів, які мають однакове призначення та однакові умови використання. Застосування комп'ютерних програм дозволяє використовувати найбільш оптимальний спосіб оцінки окремо для кожної групи запасів, не збільшуючи трудомісткості обліку.

Перерахуємо особливості оцінки товарів, які мають програми, що досить ефективно автоматизують облік у роздрібній торгівлі (наприклад, "Аспект", "БЕСТ", "1C: Торгівля"):

- облік товарів ведеться за продажними цінами, при цьому також можливий облік за закупівельними цінами. Всі внутрішні операції (внутрішні переміщення, списання товару) здійснюються за продажними цінами;

- ціна на товар залежить від часу, місця зберігання, партії та інших ознак. Таким чином, на один товар можуть бути встановлені декілька цін, причому кожна з цих цін поширюється на суворо визначену кількість товару, а не на весь товар, як в оптовій торгівлі. В оптовій торгівлі також може встановлюватись декілька цін на один товар, але, на відміну від роздрібної торгівлі, ці ціни встановлюються на весь товар і наперед невідомо, яку кількість товару буде продано за однією ціною, а яку - за іншою. Програма може показати історію зміни ціни на товар в часі;

- програма забезпечує можливість проведення переоцінки або уцінки як всього товару, так і будь-якої її частини, при чому формуються відповідні документи (акт переоцінки, акт на списання товару). Існує можливість проведення переоцінки по прибутковому документу, визначення ціни продажу на підставі торгової націнки, переоцінки попередньою датою.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты