Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розминка (3 хв). - Знайдіть закономірність:




- Знайдіть закономірність:

- 6, 8, 12, 14, 18 …. 26, 30

- Розв’язати задачу:

- На подвір’ї бігають кури і поросята. Усіх разом 8 голів і 22 ноги. Скільки було курей і поросят? (5 курей і 3 поросят)

2) Перевірка домашнього завдання (3 хв)

3) Повторення правил техніки безпеки (3 хв)

А тепер давайте знову перевіримо нашого Незнайку правила техніки безпеки у нашому комп’ютерному класі. Послухайте, як поводився Незнайко на уроці, і скажіть, чи порушив він ці правила?

- Працюючи з клавіатурою, буква чомусь не з’являлась на екрані. Тоді Незнайко щосили вдарив пальцем по клавіші.

- У Незнайки не було червоного олівця і він тихенько встав, підійшов до Пончика і попросив олівець.

- Продзвенів дзвоник. Незнайко тихенько зайшов до класу і сів за парту.

Ви правильно виправили Незнайку. Він дійсно порушив правила поведінки в комп’ютерному класі та правила роботи з комп’ютером. Дійсно, на клавіші клавіатури не можна натискати сильно і вставати без дозволу вчителя із-зі парти не можна. А от в останньому випадку Незнайко все правильно зробив.

III. Вивчення нового матеріалу

1) Оголошення теми і мети уроку (1 хв)

Уявіть, що ми розвідники. Ми перехопили лист, і його треба розшифрувати. Прочитайте текст:

тоСять ромозні декинь. пеТер рібпотні вокзани і жіли. віДчатка і лопхчики ругтом жібать ан вокзанку. ниВо вокзають оп дульо ан вокзанах. кільСки міхус і дарості!

Молодці! Ви чудово виконали завдання. Правильно розшифрували або розкодували інформацію.

Ми сьогодні дізнаємось, як можна кодувати інформацію.

2) Вивчення нового матеріалу (8 хв)

Вам відомо, що для позначення кількості ми користуємося цифрами, для позначення звуків на письмі – буквами. Можна сказати, що цифри і букви – це коди. Одна й та сама інформація може бути закодована по-різному.

В казках зустрічаються руни – букви давнього алфавіту, що зображувалися ламаними лініями.

Саме слово руна означає «таємниця». Людина, яка вміла вирізувати руни і читати їх, користувалася великою повагою. Вважалось, що руни можуть передавати інформацію про минуле і майбутнє людини. За допомогою рун записувалася секретна інформація, рецепти давніх лікарів, різні пророцтва.

З давніх часів на території Київської Русі досить широко вживали народну систему нумерації. За такою системою збиральники податків мали вести записи:

10 рублів – 

10 копійок – Х

1 рубль – О

1 копійка – |

Наприклад, 28 рублів 57 копійок зображували так:

ООООООООХХХХХ

А от як кодували цифри в Давньому Римі? В той час люди не знали цифр і не вміли писати, вони викладали числа паличками: один предмет – одна паличка, два предмета – дві палички … У наш час римську нумерацію використовують для позначення сторіч, нумерації розділів у книгах тощо. Для зображення чисел у цій системі використовують сім основних знаків: 1 – І 5 – V 10 – X 50 – L 100 – C 500 – D 1000 – M 3) Фізкультхвилинка (1 хв) Один – піднести руки вгору, Два – нагнутися додолу, Не згинайте, діти, ноги, Не торкайтеся підлоги. Три, чотири – прямо стати, Будемо відпочивати.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 122; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты