Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Довідник бухгалтерських операцій




Цей модуль програми призначений для формування довідника бухгалтерських операцій. Для кожної операції визначений перелік проводок, які формуються при заведенні даних з первинних документів, таких як касові ордери, авансові та товарно-грошові звіти, при виписці рахунків та актів виконаних робіт на послуги. З комплексом програм вже надається базовий довідник з переліком основних бухгалтерських операцій, але при необхідності він може корегуватися чи доповнюватися самим користувачем. Даний довідник єдиний для всіх підрозділів.

Самі операції відображаються у вигляді дерева, вузли якого містять назви для груп операцій на першому рівні та безпосередньо найменування бухгалтерських операцій на другому рівні. За допомогою кнопки «Нова операція» в довіднику можна створити або нову групу, або нову операцію, які додаються в кінець дерева на поточному рівні у вигляді «папки», а замість назви з’являється текст з трьома крапками. При цьому даний рядок автоматично переходить в режим редагування тексту (про це сигналізує чорна рамка навколо надпису), і користувач має можливість вказати потрібну назву групи чи операції. Аналогічно, кнопка «Нова на нижньому рівні» дозволяє додавати нову операції на рівні нижче, ніж обрана група операцій. Для того, щоб вилучити вибрану групу чи операцію з довідника, скористайтеся кнопкою «Знищити». Аби скорегувати назву вже операції, необхідно спочатку виділити потрібний рядок в дереві, клацнувши по ньому лівою кнопкою «миші», а потім ще раз клацнути по позначеному рядку – як тільки з’явилася чорна рамка навколо надпису, вузол дерева перейшов в режим редагування тексту. Для виходу з режиму редагування тексту та запису змін в базу даних, натисніть на клавішу {ENTER}.

Нижче дерева на екранній формі знаходяться таблиця з переліками проводок для поточної операції. Для кожної проводки в таблиці необхідно вказати код рахунку та статтю по дебету, код рахунку та статтю по кредиту, коефіцієнт для суми проводки та коментар. Кожне заведене значення підтверджуйте натисканням на клавішу {ENTER}. При цьому курсор в таблиці буде переміщатися на наступну графу, а для останньої графи переходить на новий рядок, зберігаючи тим самим проводку в базі даних. Коли сума по проводці складає деяку частину загальної суми по документу, її можна порахувати за допомогою коефіцієнту, який заводиться у відповідній графі таблиці. В іншому випадку це значення повинно дорівнювати одиниці. Наприклад, для суми ПДВ, в залежності від типу документа, для коефіцієнту можна вказати числа «0,2» або «0,16667», а для суми без ПДВ, відповідно «0.83333». Коментар розкриває сутність кожної проводки в переліку, і вказується для того, щоб знати, яку суму потрібно заводити по проводці під час заведення даних.

Програма здійснює контроль над заведеними значеннями для рахунків не тільки на існування даного рахунку у відповідному довіднику, але і перевіряє присутність субрахунків другого порядку, якщо вони визначені для цього рахунку. Крім наявності вказаної статті в довіднику статей витрат (доходів), програма також повідомить, потрібно чи не потрібно заводити статтю для відповідного рахунку (стаття заводиться лише для рахунків, у яких вона вказана як об’єкт аналітичного обліку в довіднику рахунків).

Для граф з кодами рахунків та статтями доступний вибір значень за допомогою власних, стандартних для даної програми, форм вибору рахунків чи статей. Для цього необхідно натиснути на кнопку з трьома крапками, яка з’являється у відповідній графі таблиці в режимі редагування даних, або двічі клацнути лівою кнопкою «миші» по цій графі. Далі потрібно позначити необхідний рядок в дереві з переліком рахунків чи статей витрат (доходів), та підтвердити свій вибір, натиснувши на кнопку «Ок».

За допомогою навігатора на нижній панелі вікна, можна безпосередньо керувати записами в таблиці з проводками - додавати нові та вилучати непотрібні рядки. Щоб роздрукувати цей довідник на принтері чи переглянути друковану форму у вікні попереднього перегляду, використовуйте відповідні кнопки на панелі інструментів головного вікна, або кнопку „Друк” на нижній панелі вікна. Для закриття поточного вікна та для збереження всіх виконаних змін, натисніть на кнопку „Закрити”.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты