Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПРИКЛАДИ РЕЦЕПТА АБО ФОРМУЛЮВАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ




  1. Електрофорез 0,025% розчину прозерину СМТ-струмами на ділянку епігастрію. Р2, РР І-ІV по 5 хв., глибина модуляції 100-70 Гц, тривалість п.-п. 2-3 сек., сила струму — до помірної вібрації, через день, 10 процедур.
  2. Діадинамоелектрофорез 30% розчин іхтіолу на ділянку правого кульшового суглоба. ДБ 3 хв., КП 3 хв., ДП З хв., сила струму—до вираженої вібрації, щодня, 10 процедур.
  3. Електросон-електрофорез 3% розчину броміду натрію. Частота імпульсів 10-15 Гц, лобно-соскоподібновідросткова методика, сила струму порогова, ДПС — 20%, 30-40 хв., щодня, 12 сеансів.
  4. Флюктуофорез 3% розчину анальгіну на ділянку правого гомілковостопного суглоба. Однополярний струм, щільність струму до 1 мА/см², 10-12 хв., щодня 6 процедур.
  5. Діагноз: хронічний попереково-крижовий радикуліт, загострення. 5-процентний розчин хлориду кальцію — СМС-форез поперекової ділянки, впоперек, режим випрямлений, IV—ІІІ рід роботи, при частоті модуляції 100-150 Гц, глибина модуляції 50-70%, тривалість посилок імпульсів 2 сек., сила струму — до появи вібрації, по 5 хв. кожним видом роботи, щодня, № 10.
  6. На кліше—вказати розташування та площину електродів, їхню полярність; біля активного електрода вказати лікарську речовину та її концентрацію.

 

  1. ІНТЕРФЕРЕНЦТЕРАПІЯ

Інтерференцтерапія -це метод використання з лікувальною метою інтерференційних струмів, які утворюються всередині тканин внаслідок накладання один на одного двох змінних струмів однакової амплітуди, але різних частот.

Під час процедури на тіло пацієнта накладають 2 самостійних пари електродів таким чином, щоб перехрест силових ліній струму всередині тканини був по можливості в ділянці патологічного процесу. В методиці застосовують змінні синусоїдальні струми з частотами в межах від 3000 до 5000 Гц. При цьому струм, що подається з однієї пари електродів має незмінну частоту, наприклад 4000 Гц, а з другої пари – частоту, яка відрізняється від частоти 1-ї пари на 1-100 Гц, наприклад 3900 Гц, причім різницю частот можна регулювати у зазначених вище межах. Усередині тканин ці 2 самостійних струми накладаються один на одного і внаслідок інтерференції виникає активно діючий струм. При цьому висока частота застосовується лише для полегшення проходження струму в тканини, а діючим фактором є різниця частот струмів, що перехрещуються в тканинах. Отже, зазначені вище імпульсні струми утворюються всередині тканини і цим інтерференцтерапія відрізняється від ампліпульстерапії.

При співпадінні частот двох струмів, що накладаються в тканині утворюються коливання з великою амплітудою, які в подальшому змінюються на коливання з малою амплітудою. Виділяють 2 форми коливань:

  • «биття» (зміни амплітуди відбуваються з однаковою частотою і в однаковій мірі);
  • «спектр» (зміни амплітуди відбуваються не з однаковою частотою).

Змінні струми вільно проходять углиб тканин, не спричиняючи неприємних відчуттів. Це забезпечує м’яку дію і добру переносимість процедури. Пройшовши під шкіру струм рухається в напрямку найменшого опору до протилежного електрода, в першу чергу по м’язовому шару і судинах, де два струми зустрічаються і утворюють так звану пульсацію («биття»). Виникають м’язові скорочення, що супроводжуються відчуттям легкої вібрації. Поліпшується крово- і лімфообіг, утворюються БАР, підвищується обмін речовин. Провідна дія цього струму – поліпшення системи периферичного кровообігу.

В зв’язку з слабким збуджуючим впливом інтерференційних струмів до них досить швидко виникає звикання. Болевгамовуюча дія цього струму в порівнянні з діадинамічними та іншими низькочастотними струмами слабша.

В цілому, лікувальна дія інтерференційних струмів поступається дії інших методів низькочастотної терапії. Тому, інтерференцтерапію застосовують головним чином в гострому періоді хвороби, деколи в підгострому. При хронічному і, особливо, в’яло перебігаючому процесі ці струми малоефективні або неефективні взагалі. Тому, ці струми комбінують з іншими методами електротерапії (діадинамотерапія, лікувальний електрофорез та ін.) та фізіотерапії (масаж, ЛФК, парафінолікування, озокеритолікування, ультразвукова терапія, мікрохвильова терапія).


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 131; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты