Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


НАЙПРОСТІШИЙ ВИМІРЮВАЛЬНИЙ І РОЗМІЧАЛЬНИЙ ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ РУЧНИХ РОБІТ




Найпростіші вимірювальні і розмічальні інструменти застосовують у столярному виробництві для контролю ліній­них розмірів, кутових величин, правильності поверхні, для розмічання заготовок.


 

Рис. 1. Найпростіші вимірювальні і розмічальні інструменти:

а — рулетка; в — складний метр о — висок; г — кутник; д — єрунок; емалка; с — рівень; ж — рейсмус, з - скоба, и — відкреслювальний інструмент; і — риска; ї — циркуль.

До найпростіших інструментів для контролю лінійних роз­мірів відносять (рис, 1) дерев'яні й металеві лінійки, дерев'яні й металеві складані метри, рулетки.

Метр складаний металевий має 10 ланок загальною довжи­ною 1000 мм, ланки скріплені між собою заклепками-шарніра-ми. Складаний метр дає змогу вимірювати матеріали, заготов­ки, готові вироби з точністю до 0,5 мм.

Метр складаний дерев'яний виготовляють з твердої, дрібноволокнистої, що не жолобиться, деревини 1000, 1500, 2000 мм завдовжки, пофарбованої в жовтий колір (поділки наносять чорною фарбою). Цей метр складається з 6 ланок, скріплених між собою металевими шарнірами і замками для жорсткості. Кінці дерев'яного метра оправлені металевими оковками. Точність вимірювання не перевищує 1...2 мм.

Рулетки складаються з сталевої (1000...10000 мм. завдовжки) або полотняної (від 3000 до 20 000 мм завдовжки) стрічки, що намотується вручну або за допомогою ручки на стержень. Стрічка витягується з круглого металевого або пластмасового футляра за спеціальне кільце або під дією пружини. Для зворотного змотування стрічки обертають складену ручку, яка є в центрі на бічній поверхні футляра. Рулетки портативні й зручніші при вимірюванні великих довжин порівняно із складаними метрами. Точність вимірювання рулеткою становить від 0,5 до 1 мм.

До найпростіших інструментів для контролю поверхонь відносять перевірочні лінійки, що складаються з двох лінійок. Для перевірки і зберігання їх з'єднують між собою двома штиф­тами. Лінійки роблять із сухої деревини груші або берези і використовують для контролю великих площин і точок, розміщених на одній площині. Для цього лінійку кромками кладуть на краї площини і дивляться, чи збігаються кромки. Якщо вони збігаються, площина правильна.

До найпростіших інструментів для контролю і розмічання кутів належать дерев'яний і металевий кутники, єрунок, малка дерев'яна, висок.

Кутник дерев'яний складається з колодки і пера, скріплених між собою під кутом 90° прямим наскрізним шипом на клею. Його виготовляють з деревини твердої дрібноволокнистої породи (граб, груша, береза). Він повинен мати рівні й паралельні
площини, добре відшліфовані, покриті оліфою. Кутник дає змогу розмічати і перевіряти правильність прямих двогранних зовнішніх і внутрішніх кутів, розмічати перпендикуляри до кромок. -ч

Прийнято такі розміри дерев'яних кутників (довжини колод­ки і пера): 80 на 125, 100 на 180, 130 на 230 мм.

Кутник металевий складається з литої чавунної колодки і пера, яке виготовляють з тонкої пружної сталевої стрічки. Прийнято такі розміри (колодки і пера): 80 на 100, 120 на 150, 150 на 200, 180 на 250 мм.

 

 

 

Рис.6. Кутомір для вимірю­вання зовнішніх кутів від 0 до 180°і внутрішніх від 40

до 180°:
1 — основа; 2 — ноніус; 3 — пристрій мікрометричної подачі; 4 — стопор;
5 — лінійка; 6' — знімна лінійка; 7 — кутник; 8 — державка; 9 — гвинт.

 

Єрунок призначений для розмі­чання й вимірювання кутів 45 і 135°. Він складається з колодки і пера, скріплених разом під кутом 45°. Єрунок виготовляють з твердої дрібноволокнистої деревини (граб, груша або береза), старанно шлі­фують і покривають оліфою.

Малка призначена для вимірю­вання кутів за зразком і перенесення їх на заготовки — деталі. Вона складається з колодки прямокутної призматичної форми і пера, яке вставлене в проріз і скріплене з ко­лодкою шарнірним болтом і баранцевою гайкою. Розсуваючи перо від­носно колодки, можна встановити будь-який кут. Для зміни довжини сторони кута перо має проріз. Малку виготовляють також з твердої дрібноволокнистої деревини. Усі площини малки повинні бути точно паралельні, добре відшлі­фовані й прооліфлені.

Висок складається з металевої конусоподібної гирки, під­вішеної до суканого льняного шнура, який намотується на котушку. Гирку відливають з чавуну, і вона не повинна мати задирок. Висок призначений для перевірки вертикальних ліній. Рейсмус, столярний призначений для нанесення рисок, паралельних одному з боків бруска, деталі. Він має колодку з двома круглими або квадратними отворами, що є напрямними для двох брусків-стержнів, які вільно пересуваються в них. На кінці бруска з одного боку є металеві шпильки (голки), якими наносять риски. Бруски закріплюють у колодці в потрібному положенні трапе­цеїдальним клином. Деталі рейсмуса виготовляють із сухої твердої дрібноволокнистої деревини, добре відшліфовують і покривають оліфою.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 274; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты