Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ




У процесі пиляння деревина розділяється на частини.

Пилки для пиляння деревини вручну являють собою тонку сталеву стрічку від 0,4 до 1,5 мм завтовшки з насіченими на одній з її кромок зубами. Весь ряд насічених зубів називаєть­ся зубчастим вінцем.

Кожен зуб — це самостійний різець. Розрізняють такі еле­менти зубів пилки: передню різальну кромку 1, дві бічні кромки 2 і 3 та поверхні 5 і 4, які називаються відповідно передньою і задньою гранями (рис. 8). Простір між передньою і задньою гранями зуба називається западиною. Розміри зубів характери­зуються кроком і висотою.

Кроком називається відстань між вершинами сусідніх зубів і позначається буквою Р.

Відстань між вершиною зуба та його основою називається висотою зуба і позначається буквою Н.

Залежно від форми зуба та призначення пилки поділяють на поздовжні, поперечні й універсальні.;

Поздовжні пилки призначені для пиляння деревини уздовж волокон7іЗуби цих пилок мають форму косокутного трикутника. Кут загострення зуба пилки дорівнює 40...60°.

Передня різальна кромка зуба розташована під прямим ку­том до полотна і при поздовжньому пилянні вона ріже в торець. Бічні кромки при цьому сколюють або розділяють волокна деревини.

Поперечні пилки призначені для пиляння деревини впоперек воло­кон, їх зуби мають форму рівнобедреного або рівностороннього трикут­ника в кутом при вершині 60...70°.

 

Рис. 8. Елементи зубів пилки:

1 — різальна кромка; 2 — бічні кромки; 4 — задня грань; 5 — передня грань; Р — крок зубів; Н — висота зуба.

Бічні грані зуба заточують під гост­рим кутом до полотна, в результаті чого на вершині зуба утворюється вістря, яке розрізує волокна дере­вини.

Універсальні пилки мають зуби у вигляді прямокутних трикут­ників, прямий кут яких спрямовані у бік пиляння. Зубці пилки заточу­ють так, щоб передня різальна кром­ка була перпендикулярною до по­лотна або утворювала з ним кут 75... 80°. Така форма зуба дає змогу пиляти деревину як у поздовж­ньому, так і в поперечному на­прямі. Кут загострення дорівнює 50...60°.

Працюючи ручними пилками, треба мати на вазі, що поздовжні та універсальні пилки ріжуть тільки в одному напрямі під час руху від себе.

Поперечні пилки ріжуть однаково як під час руху від себе, так і до себе (вперед і назад), що є результатом форми і за­гострення зубів.

Залежно від призначення розрізняють пилки з малим і великим кроком.) Пилки з великим кроком мають збільшену западину між зубами, і їх застосовують для пиляння м'яких порід деревини. Збільшення западини пояснюється тим, що при пилянні м'яких порід знімається багато деревини, яка повинна вміститися в западині між зубами. {Пилки з малим кроком застосовують для пиляння деревини твердих порід.:

У процесі пиляння полотно пилки заглиблюється в деревину. Між стінками пропилу і полотном виникає тертя. В міру проникнення полотна пилки в деревину тертя між бічними поверхнями пропилу і полотном пилки може досягти такої вели­чини, коли пиляння стане неможливим. Щоб зменшити тертя, ширина пропилу повинна бути більшою від товщини полотна пилки. З цією метою зуби пилки розводять — по черзі від­гинають у різні боки на одну й ту саму величину (рис. 3). У правильно розведеної пилки ширина пропилу становить 1,5... 2 товщини полотна пилки.


 

Рис. 3. «Заїдання» пилки.

Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 135; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты