Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ ПЛОСКОГО І ПРОФІЛЬНОГО СТРУГАННЯ




Для ручного стругання плоских поверхонь застосовують шерхебель, рубанок з одинарним і подвійним залізком, фуганок, шліфтик і цинубель.

Ш е р х е б е л ь (рис. 16, а) — інструмент, призначений для попереднього стругання дощок і заготовок, особливо при зніманні великих припусків як у подовжньому, так і в поперечному напрямі.

Залізко шерхебеля має овальну форму різальної кромки і може виступати з колодки на 3 мм. Стружка при струганні ним виходить вузька і товста.

Рубанок з одинарним залізком застосовують для попереднього стругання деревини і для стругання її після шерхебеля (рис. 16, б). Різальна кромка залізка пряма, але по краях трохи закруглена, щоб не залишалось сліду на деревині.

Рубанок з подвійним залізком (рис. 16, в) застосовують для чистового стругання деревини. Накладна планка, яку називають стружколамачем, установлюється так, щоб її кромка була паралельною з різальною кромкою залізка і на відстані 0,5...2 мм від неї.

Фуганок (рис. 16, г) застосовують для точного стругання великих поверхонь і для вирівнювання довгих кромок, особливо коли припасовують деталі між собою. На відміну від рубанка він має довгу важку колодку, виготовлену з деревини твердих порід. Довжина колодки звичайно 700 мм і ширина до 70 мм. У передній частині колодки вклеєна невисока циліндрична вставка — ударна кнопка, по якій ударяють при розбиранні фуганка. На фуганках, як правило, застосовують подвійні залізка. Вузький проліт і точно відфугована підошва забезпе­чують утворення чистої і прямолінійної поверхні.

Під час стругання довгих поверхонь фуганком іноді на по­чатку роботи утворюється переривчаста стружка. Це пояснюєть­ся тим, що заготовка має хвилясту поверхню. Поява суцільної неперервної стружки показує, що поверхня вирівняна.

Шліфтик (рис. 16, д) — короткий рубанок з подвійним залізком, установленим під кутом 50...600. Застосовують для остаточного зачищання деревини, що має задирки і завилькува­тість. Завдяки зменшеному прольоту і збільшеному куту різан­ня шліфтик знімає дуже тонку стружку.

Цинубель (рис. 16, є) — рубанок із залізком, що вста­новлене під кутом 80° і має зазублене лезо. Він призначений для утворення маленьких борозенок (шорсткості) на склеюва­них поверхнях, щоб вони краще з'єднувались.

Для стругання торцевих поверхонь застосовують спеціаль­ний рубанок (рис. 16, є), в якому залізко встановлене під кутом до бічної поверхні колодки. Такий рубанок називається торце­вим.

Циклювання (тонке зачищання плоских поверхонь деревини зістругуванням з них тонкої стружки) провадиться спеціальним інструментом, який називається циклею, що янляс собою сталеву прямокутну пластину 0,8.„1,5 мм завтовшки і 130 мм завдовжки. Пластина кріпиться в тримачі. Ріжуча частина циклі утворюється при «завалюванні» її кромки.

Для профільного стругання застосовують зензубель, фальцгобель, шпунтубель, кальовку та ін.

Зензубель (рис. 17, а) застосовують для вибирання і зачищання чвертей на кромках деталей. Складається з високої вузької колодки з похилим прямокутним отвором, в якому за допомогою клина укріплюється залізко. В нижній частині молодки є поперечний наскрізний отвір, звичайно круглої фор­ми, для виходу стружки. Залізко зензубеля в нижній частині широке, а в верхній вузьке. Зазвичай воно ширше від колодки на 0,2...0,3 мм.

Кальовка (рис. 17, 6} на відміну від зензубеля має нижню фігурну колодку і призначена для виготовлення виробів з фігурними обрисами.

Універсальна кальовка (рис. 17, д) має два зустрічні залізка, її застосовують для вибирання фігурних профілів з протилежних кінців на випуклих і вгнутих поверх­нях дерев'яних деталей.

 

 


Рис. 16. Інструмент для стругання плоских поверхонь:

а – шерхебель, б – рубанок одинарний, в – рубанок подвійний (1 – горбатик, стружколамач; 2 – клин для укріплення залізка; 3 – колодка; 4 - залізко); г – фуганок з подвійним залізком (1 – клин, 2 – залізко – горбатик, 3 – залізко, 4 – ручка, 5 – ударна кнопка); д – шліфтик; е – цинубель (1 – залізко, 2 – форма різальної кромки); є – торцевий рубанок.

 

Рис. .17. Інструмент для стругання профільних поверхонь:

а — зензубель (/, 2 — колодки; 3 — залізка); б — кальовка; в — стружок; г — зразки залізок кальовки; д— універсальна кальовка; е— шпунтубель; є — горбач

Галтель призначена для вистругування напівкруглих жолобків, виїмок різної ширини, глибини і різного радіуса закруглення.

Шпунтубель (рис. 17, є) — ручний інструмент, який застосовують для виконання шпунтів або канавок прямокутної форми на певній відстані від краю дошки. Він складається з вузької колодки, що має на підошві металевий полозок, який виступає з неї на 12...15 мм.

Горбач (рис. 17, є) застосовують для стругання випуклих і вгнутих поверхонь. Підошва його колодки вгнута або випукла. Кривизна підошви повинна відповідати кривизні оброблюваної поверхні. Залізко подвійне з прямим лезом.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 202; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты