Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВИРОБІВ




Незважаючи на різноманітність предметів меблів і столярно-будівельних виробів, вони складаються з певної кількості елементів: брусків, щитів, рамок, коробок та різних дрібних і профільних деталей.

Брусок (рис. 35, а) — найпростіша деталь, буває різних розмірів, перерізів і форми. Бруски великого перерізу роблять склеєними як у поперечному, так і в поздовжньому напрямі. Склеювання брусків з окремих кусків деревини підвищує їх міцність, формостійкість і дає змогу раціональніше використо­вувати сировину.

Рамка (рис. 36, а) утворюється з брусків, з'єднаних між собою шиповою в'язкою. Як конструктивний елемент рамка часто зустрічається в меблях, у віконних і дверних блоках та інших виробах. Рамку називають простою, якщо її внутрішній простір не заповнений, і фільончастою — з заповненим внут­рішнім простором. Звичайно рамки мають прямокутну форму, але бувають і косокутні рамки з брусками, розташованими під гострим і тупим кутами.

Довгі бруски рамки називають поздовжніми, короткі — поперечними. Бруски, що містяться всередині "рамки,— серед­никами.

Кутові з'єднання рамок звичайно виконують з клеєм на плоский відкритий шип. Для збільшення міцності кутових з'єд­нань у них іноді встановлюють шканти або металеві нагелі.

Коробка (рис. 36, б) складається з чотирьох стінок, зв'язаних шиповою в'язкою.

Щити дедалі ширше застосовуються в столярно-будівель­них і меблевих виробах. їх застосовують як формоутворюючі й конструктивні елементи щитових меблів, захисних конструкцій стандартного домобудівництва і т. д. Щити корпусних меблів за розмірами нормалізовані й мають товщину 16, 20 і 22 мм.

Щити в столярному і меблевому виробництвах поділяють на такі різновиди:

1) масивні (дощаті), набрані з рейок, склеєних між собою по кромках;

2) багатошарові, в яких кілька дощатих щитів склеєні між собою по пластях з розташуванням рейок у взаємно перпенди­кулярному напрямі,

Рис. 35. Форма оброблених брусків:

а — брусок; б — розкладка; є — штапик; г — фільонка; д — фаска; є — пом'якшення; є — за­круглення; ж — галтель; з — кальовка; и — фальц; і — платик; ї — звис..

 

 

а — рамка; б — коробка.

3) столярні плити — щити, набрані з рейок і обклеєні з обох боків сорочками з лущеного шпону. В сучасних меблях плити найчастіше виготовляють із деревностружкових плит, обли­цьованих шпоном;

4) порожнисті щити (рис. 37). Вони складаються з рамки (обв'язки), двох зовнішніх сорочок із фанери або деревно-иолокнистої плити і серединок із смуг картону, фанери і паперу, встановлених на ребро з проміжками, що утворюють комірки.

Різноманітні профільні деталі та їх елементи, що застосовуються в меблевих і столярних виробах, мають назви, які визна­чають призначення їх. Наведемо деякі з них.

Рис. 37. Конструкція порожнистих щитів із заповненням: а - рейками її деревини; б— рейками з фанери або твердої деревноволокнистої плити.

 

Розкладки — бруски, що закривають кромки щитів. їх можна встановити врівень з пластю щита і з вистулом. Як і бруски, вони можуть мати різну форму (див. рис. 35, б).

Штапики — це також бруски, але невеликого перерізу; їх застосовують для кріплення встановлених у чверть шибок, дзеркал і фільонок (див. рис. 35, в).

Фільонки — щитки, що вставляються в просвіт рамки (див. рис. 35, г), можуть бути простої форми, у вигляді прямо­кутного щита, і складної форми, зі скошеними або профіль­ними кромками.

Фаска — притуплення гострого ребра кромки деталі (див. рис. 35, д). Фаска захищає ребро від сколювання.

II о м' ялшення — невелике закруглення (радіус 1...2 мм) гострої кромки ребра. Це роблять для того, щоб захистити кром­ки від сколювання (див. рис. 35, є).

Закруглення — завалювання ребра деталі, виконане зі значно більшим радіусом, ніж пом'якшення (див. рис. 35, є).

Г а л т є л ь — напівкругла виїмка на ребрі або на пласті де­талі (див. рис. 35, ж),

К а л ь о в к а — фігурно виконана кромка бруса з метою декоративного оформлення (див. рис. 35, з).

Ч в є р т ю називають прямокутну виїмку, утворену двома площинами, з виходом на ребро деталі (див. рис. 35, и).

II л а т и к — це навмисно допущений уступ, призначений для приховання різних дефектів на поверхні виробу, таких, як криві шви, зазори та ія. (див. рис. 35, і).

Звисом називається виступаюча за межі основи частина сидіння, кришки і т. ін. (див. рис. 35, ї).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 114; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты