Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПІДГОТОВКА ПИЛОК ДО РОБОТИ




Добре підготовлений і старанно нагострений інструмент значно полегшує роботу, сприяє підвищенню продуктивності праці й забезпеченню високої якості виробів. Тому за станом інструменту треба систематично стежити.

Перед налагодженням полотно пилки слід очистити від іржі та смолистих нашарувань. Налагодження пилки починають з правлення полотна. Ця операція полягає в усуненні можливих викривлень полотна та знятті розводу. Розвід знімають перед вирівню­ванням зубів за висотою.

 

Рис. 12. Фугування зубів пилки:

а — на фуганку (1 — напилок; 2 — колодка; З — пилка); б — спеціальним приладом.

Полотно випрямляють легкими ударами молотка на рівній чавунній чи сталевій плиті або протяганням зубчастого вінця полотна між мідними чи алюмінієвими пластинами, злегка затиснутими в лещатах.

Після правлення вирівнюють висоту зубів вінця. Цю опера­цію виконують спеціальним фуганком або пристроєм, який складається з дерев'яної колодки, що має паз для проходу пил­ки й отвір для встановлення тригранного напилка. Колодку надівають прорізом на пилку так, щоб зуби пилки дотикалися до напилка (рис. 12).

Рухаючи колодку з напилком по зубах пилки, вирівнюють вершини зубів за висотою»: Окремі виступаючі зуби значно погір­шують якість пропилу. Крім того, пилка з нерівними зубами швидко затуплюється, зменшується величина пропилу за один прохід. Пропил виходить рваний, і працювати такою пилкою важко.

Для вирівнювання зубів за висотою перевіряють їх форму. Дуже важливо, щоб усі зуби мали однакову форму. Якщо зуби дуже сточені, їх заточують і пропилюють між ними западини. Потім зуби розводять і гострять.

Рис. 18. Розводка для пилок:

а – проста з упорами , б — шаблон для перевір­ки розводу зубів..

 

 

Гострять і розводять зуби з спеціальному пристосуванні, яке можна замінити дошкою з поздовжнім пропилом. Полотно пилки вставляють у паз пристосування так, щоб із нього виступали тільки зуби з урахуванням можливого прорізування западин. Зуби пилки розводять спеціальним інструментом, який називається розводкою. Найпростіша розводка (рис. 13, а) являє собою сталеву пластину 3...5 мм завтовшки, з боків якої є прорізи 0,6...1,5 мм завширшки для розведення пилок різної товщини.

Розводку надівають прорізом на зуб і відгинають його. Усі непарні зуби відгинають в один бік, а парні — в протилежний. Загальна ширина розводу не повинна перевищувати двох тов­щин пилки.) Занадто великий розвід зубів знижує продуктив­ність праці, потребує великих фізичних зусиль і погіршує пропил. )

Правильність розведення зубів перевіряють шаблоном )(рис. 13, б), який прикладають до полотна і проводять ним по вінцю зубів з одного боку, а потім з другого. Неправильно відігнуті зуби виправляють. У правильно розведеної пилки полотно не доторкається до стінок пропилу і не треться об них.

Рис. 14. Гостріння пилок: а — поздовжніх; б — поперечних

Після розведення зубів пилку гострять. Це роблять тригран­ним або ромбічним напилком з дрібною насічкою.)

Щоб нагострити пилки для поздовжнього пиляння, в яких зуби мають форму косокутних трикутників, напилок вкладають у западину між зубами і м'якими стійкими рухами сточують передню грань першого зуба і задню грань наступного до повного загострення першого зуба. При цьому треба стежити за тим, щоб напилок був точно перпендикулярним до площини полотна (рис. 14). Зуби поздовжньої пилки гострять з одного боку.

Пилку для поперечного пиляння гострять по гранях зубів зняттям фаски під кутом ЗО...40° так, щоб вершина зуба стала тригранним вістрям. Зуби гострять через один. При цьому треба ретельно стежити за западиною між зубами, щоб заточені фаски точно збігались, не було виступів і зайвих западин. Вер­шини зубів по всій довжині полотна також повинні бути на одному рівні.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 162; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты