Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тесання деревини




Тесання деревини виконують вручну сокирою (мал. 1, а). Сокири будівельні випускають з прямим або округлим лезом. Сокири з округлим лезом використовуються для рубки, колки і тесання деревини при виконанні теслярських робіт. Сокири з прямим лезом призначені для рубки, тесання і грубої обробки деревини при виробництві столярних і теслярських робіт. Топорище для сокир роблять з деревини твердих листяних порід - граба, ясена, клена, бука, в'яза і берези. Деревина топорища повинна бути вологістю 12 % І не мати тріщин, гнилі, синяви і сучків діаметром більше 6 мм. Виготовлене топорище просочують оліфою «Оксоль» з додаванням 10-12% охри, шліфують і покривають безбарвним лаком. Маса сокири 1,65-2,17 кг.

Сокирою рубають деревину і вибирають в ній пази, чверті і під'єднують окремі деталі дерев'яних конструкцій. Рубання - це поділ дощок, колод поперек волокон. Вертикальними ударами сокири по лінії розмітки надрубують волокна, які потім підрубують похилими ударами. Чергуючи (по лінії переруба) вертикальні і похилі удари і перевертаючи (перекантовуя) колода, рубку доводять до середини.

Затеска кінців колод і кольїв ведеться похилими ударами сокири. Повертаючи кінець елемента, його затісуються на 2, 3, 4 і 6 граней (кантів); палі (сваи) затісуються на три грані.

При рубанні сокиру спрямовану поперек волокон, вони перерізаються (утворюється коротка і товста щепа). При тесанні деревини знімається тонка тріска у вигляді стружки. Обробляють колоди зазвичай на один, два, три і чотири канти і накругло (під скобу).

Перед тесанням колоду, щоб уникнути загнивання, необхідно ошкурити, укласти на підкладки (мал. 1, б), а потім шнуром розмітити лінії тесання. Тесляр стає так, щоб колода було у нього між ногами. З оброблюваної сторони на відстані приблизно 400-500 мм він робить надруби на товщину обтесуваємої частини, тобто майже до лінії розмітки, а потім сколює її, після чого проводить тесання, орієнтуючись на лінію розмітки.

Для отримання з колоди бруса максимального перерізу на вершині колоди проводять циркулем максимальну окружність, такого ж розміру окружність проводять і на комлі, потім косинцем через центр окружностей проводять два взаємно перпендикулярних діаметра. При приєднанні точок перетину діаметрів з окружністю виходить максимально можливий розмір бруса без обзола.

Тесання на один кант1 роблять так (мал. 1, в, г, д): на торцях колоди розмічають кант, після чого сокирою по краях розмітки роблять насічку з обох торців колоди. У них вставляють шнур, натертий крейдою, і, туго натягнувши його вгору, відпускають. Відпущений шнур, вдаряючись об колоду, утворює лінію тесання. Тесання другого, третього і четвертого кантів проводиться аналогічно. При роботі з відбору кантів у лінії тесання треба знімати більш тонкий шар, щоб не вийти за неї. Щоб уникнути отримання травми тесля повинен тримати ногу на безпечній відстані від оброблюваної сторони.

Кромки в дощок обтесують сокирою (мал. 1, е). Для цього дошку кладуть на підкладку, шнуром відбивають лінію тесання, потім роблять надруби і обробляють край, суворо орієнтуючись тесанню.

При тесанні коротких деталей заготовку треба ставити на підкладку(при роботі на верстаку) придержуючи її рукою вище місця обробки. При тесанні накругло колоду спочатку обробляють на чотири канти (рис. 1, ж, з, і), після чого на ребрах бруса роблять надруби і сокирою обробляють їх за шаблоном таким чином, щоб колода прийняло круглу циліндричну форму (мал. 1, к л).

Виїмка чвертей проводиться таким чином: по розміченій лінії (рис. 1, м) роблять надруби, після чого деревину між надрубами сколюють і зачищають чверть до розмітки. Остаточна зачистка проводиться рубанком. Пази (мал. 1, н, о) вибирають приблизно так само, як і чверті, але з тією різницею, що боки у пазів зачищають сокирою, а дно - стамескою. Шипи або гребені на торцях колод, брусів зарубують по розмітці на їх торцях. Після розмітки навколо шпильки роблять підрізування пилкою, після чого підрізану частину деревини сколюють, а шип або гребінь зачищають.

Сокира повинна бути добре заточена на круглому чавилі прикладанням до нього всій площині фаски. При цьому стежать за тим, щоб не змінився кут заточування (загострення). При заточуванні однією рукою тримають обух, а інший - середину топорища. Точильний круг повинен обертатися назустріч сокирі. У процесі точильний круг для охолодження змочують водою, одночасно з цим охолоджується і сокира. Сокиру періодично повертають то правою, то лівою стороною, щоб лезо заточувалося однаково з обох сторін. Після точки на лезі сокири з'являються дрібні задирки. Їх знімають заточуванням на змоченому водою бруску, при цьому фаски прикладають до нього поперемінно з одного боку і круговими рухами водять по бруску до тих пір, поки лезо на дотик не стане гладким. Правлять лезо сокири бруском, змоченим водою або маслом. Злегка притискаючи до фаски, його водять круговими рухами то з одного, то з іншого боку сокири. При правці сокиру тримають в лівій руці, а брусок - в правій.

 

[1] Кант - сторона колоди, оброблена тесанням, пилянням або фрезеруванням

 

Мал.1. Порядок тески деревини сокирою (а): б - колоди, покладеного на підкладки; в - розмітка торця колоди шнуром з схилом; г - надруби на колоді по розмітці; д - тезка колоди по надрубам; е - кромки дошки; е - розмітка колоди на чотири канти; и - тезка колоди на чотири канти; до, л - тезка колоди під скобу за шаблоном; му - виїмка чверті; н, про - вирубка пазів; 1 - топорище; 2 - обух; 3, 9 - клин; 4 - полотно; 5 - носок; 6 - фаска; 7 - лезо; 8 - борідок; 10 - підкладки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 269; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты