Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ОБЛАДНАННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ ТА ІНСТРУМЕНТ




Основним обладнанням робочого місця, призначеного для обробки деревини ручним інструментом, є столярний верстак (рис. 2).

Верстак складається з підверстатника 1) і кришки 4). Під­верстатник звичайно виготовляють з м'яких, малоцінних порід деревини. Конструктивно він може бути виконаний у вигляді стояків із стяжками (як показано на рис. 2, а) або у вигляді шафи, в якій розміщують інструмент і дрібний інвентар.

Кришку, або верстакову дошку, роблять з добре висушеної деревини твердих порід (дуб, бук, ясен) або з деревини берези.

Кришка верстака складається з дошки 60...70 мм завтовшки і 400,..500 мм завширшки, обв'язаної брусками, переднього затискного гвинта 2 з підкладною дошкою З і задньої затискної коробки 7. Уздовж передньої кромки дошки і в передньому брус­ку задньої затискної коробки з кроком 100 мм виконані наскріз­ні квадратні гнізда 5, призначені для встановлення дерев'яних або металевих затискачів — клинків (рис. 2, б) або гребінок (рис. 2, в).

Клинки і гребінки виконують роль упорів для затискання оброблюваного на верстаку матеріалу в горизонтальному по­ложенні.


Рис. 2. Столярний верстак:

с — загальний вигляд; б—верстаковий клинок; в — гребінка; 1—підверстатник; 2 — затискний гвинт; 3 — підкладна дошка; 4 — кришка; 5 — квадратні гнізда; 6 — лоток; 7 — затискна коробка.

Клинок тримає в гнізді плоска пружина, прикріплена до його бічної поверхні.

На неробочій стороні кришки в лотку 6 під час роботи три­мають дрібний інструмент.

При обробці заготовок у вертикальному положенні їх за­тискують переднім затискним гвинтом або задньою затискною коробкою, в горизонтальному положенні «на ребро» — перед­нім гвинтом. Довгі заготовки закріплюють на верстаку за до­помогою костилів.

На робочому місці до верстака може додаватись верстакова під­ставка з рухомим упором, призначена для підтримання великих заготовок, дві струбцинки для кріплення оброблюваних предме­тів на верстаковій дошці і розпилювальне стусло. Ці пристрої, а також пилки і фуганок розміщують на підверстатнику.

При виконанні столярних робіт застосовують різні інстру­менти, їх поділяють на основні й допоміжні. До основних інструментів належать, наприклад, пилки, рубанки, долота, до допоміжних — молотки, киянки, обценьки, гострогубці -(ку­сачки), напилки, гайкові ключі, викрутки та інші. Основні інстру­менти і прийоми роботи ними буде розглянуто в розділах, присвячених окремим ?кедам? обробки деревини вручну. Тут спинимось на деяких допоміжних інструментах.

Столярний молоток — головка столярного молотка має призматичну форму і рівну ударну поверхню бойка. Найпоширеніші столярні молотки масою 200, 400.і 600г. Молоток масою 400г має поперечний переріз бойка 20 X 20 мм і довжину рукоятки 310 мм. Ручки до молотків роблять з деревини берези, бука, кизилу та ін.

Киянка — дерев'яний молоток з плоскою або круглою головкою. В основному призначений для нанесення ударів по ручці долота або стамески. Кругла (бочкоподібна) киянка має найбільший діаметр 120 мм, діаметр торців 80 мм, висоту 180 мм і довжину рукоятки 390 мм.

Викрутка — інструмент, який застосовують для за­гвинчування і відгвинчування шурупів та гвинтів, що мають головку з прорізом (шліцом). Розмір загостреної частини ви­крутки за шириною і товщиною повинен відповідати розмірові шліцьової канавки на головці шурупа або гвинта.

Напилки використовують для зачищення непрямолінійних поверхонь, а також поверхонь, недоступних для обробки іншими інструментами.

О б ц є н ь к и призначені для витягання цвяхів і шпильок. На одній з ручок може бути проріз для витягання дрібних цвяхів.

Гострог у б ц і (кусачки) застосовують для перекушу­вання дроту і цвяхів діаметром до 2 мм.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 135; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты