Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Небезпека транс-жирів




У природі нормальна просторова структура ненасичених жирних кислот відповідає в так званій «цис-формі», тобто коли всі атоми водню при подвійний зв’язку розташовані по один бік від вуглецевого ланцюга. У процесі гідрогенізації відбувається поломка молекули, і вона перетворюється на «транс-форму», при якій атоми водню йдуть по різні сторони від вуглецевого скелета.

Порушення просторової конфігурації жирної кислоти, перехід її в «транс-форму» – неприродний процес. Новоутворена молекула веде себе в організмі непередбачувано.

При потраплянні у кров молекули транс-жирів вбудовуються в оболонки клітин – мембрани, витісняючи з них необхідні для організму омега-6 і найбільш цінні омега-3 жири.

При цьому повністю змінюється вся структура клітинної мембрани: вона стає жорсткою і клітина втрачає здатність отримувати ззовні необхідні поживні речовини і виділяти через мембрану продукти життєдіяльності, в тому числі, токсини. Клітина виявляється в умовах енергетичного голоду, який, у свою чергу, призводить до цілого ряду захворювань: серцево-судинної системи, цукрового діабету II типу, ожиріння, онкологічних захворювань, хвороб печінки, нервової системи та ін.

Однозначно доведено, що споживання гідрогенізованих жирів, тобто рослинних жирів, переведених у твердий стан, веде до розвитку атеросклерозу судин. Штучно створені транс-жири в багато разів шкідливіший і небезпечніше, ніж будь-який натуральний тваринний жир (сало, вершкове масло, жир у вершках, сметані, жир м’яса та ін.)

Приготування їжі з використанням маргарину збільшує вірогідність розвитку захворювань серця як мінімум на 50%. Транс-жири ведуть до виникнення ішемічної хвороби серця, до інфарктів та інсультів. Порушується серцевий ритм і збільшується в’язкість крові.

При вживанні гідрогенізованих жирів різко зростає ризик раптової смерті від зупинки серця.

Транс-жири ушкоджують мембрани життєво важливих клітинних структур, зокрема клітин головного мозку і нервових клітин. Вбудовуючись в нервові клітини головного мозку, вони витісняють з мембран вкрай важливі омега-3 жирні кислоти. Мембрани нервових клітин стають жорсткими, інертними, не можуть адекватно сприймати сигнали.

Відповідно, гідрогенізовані жири гальмують роботу головного мозку, що найбільш згубно позначається на дітей і літніх людей. Регулярне споживання гідрогенізованих жирів загрожує передчасним старінням, розвитком старечого недоумства, низьким інтелектом у дітей. Нервові клітини перестають отримувати повноцінне харчування, порушується обмін речовин у них. Надалі це призводить до серйозних дегенеративних захворювань нервової системи.

У жінок, що захоплюються споживанням транс-жирів, рак грудей зустрічається на 40% частіше, а аналіз взятої у них жирової тканини показує наявність в ній гідрогенізованих жирів.

У чоловіків значно зростає ризик захворіти на рак простати. Також відзначається зниження рівня тестостерону та погіршення якості сперми, зокрема утворення аномальних сперматозоїдів.

Транс-жири знижують чутливість клітин підшлункової залози до інсуліну, тим самим, провокуючи розвиток діабету II типу.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 112; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты