Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тестова методика «Здатність до самоуправління» (Н.М.Пейсахов).




Запропонована тестова методика дає можливість дізнатися про здатності володіти собою у різних ситуаціях.

В анкеті наведено дві групи тверджень:

1. Твердження, що вимагають звернення до досвіду. Якщо досліджуваний дійсно часто оцінює свої дії й учинки, намагається знайти відповідь на поставлене питання, слід відповідати «так», а якщо він це робить рідко, то відповідь буде «ні».

2. Твердження, що характеризують відношення респондента до узвичаєної думки, наприклад, якщо досліджуваний згоден з думкою, то слід відповісти «так», а якщо не згоден, то відповідь «ні». Відповідь «так» вказано «+», відповідь «ні» – знаком «-» (мінус).

 

Здатність до самоуправління оцінюється на основі обробки результатів анкети.

Якщо результати анкетування лежать у правій частині шкали, то у цілому система самоуправління у людини є, однак у цьому випадку існує небезпека того, що ця людина занадто розважлива і раціональна, що їй не вистачає емоцій.

Про це варто подумати, слід поспостерігати за собою, проаналізувати свої вчинки і дії з точки зору врівноваження раціонального та емоційного. Якщо результати анкетування лягли у зоні низьких оцінок, то у людини ще немає цілісної системи самоуправління, а сформовані лише окремі риси.

Самоврядування - цілеспрямована зміна, і мета собі ставить людина, яка сама керує своїми формами активності: спілкуванням, поведінкою, діяльністю і переживаннями. Самоврядування потрібно відрізняти від саморегуляції. Самоуправління - процес творчий, він пов'язаний зі створенням нового, зустріччю з незвичайною ситуацією або протиріччям, необхідністю постановки нових цілей, пошуком нових рішень і засобів досягнення цілей.

Саморегуляція - це теж зміни, але що здійснюються в рамках наявних правил, норм, стереотипів. Функція саморегуляції інша - закріпити те, що придбано в процесі самоуправління. Таким чином, самоврядування та саморегуляція - не два різних процеси, а дві сторони активності особистості, діалектичну єдність мінливого та сталого в непреривному розвитку суб'єктивного світу людини.

Можна вибудувати цілу ієрархію самопроцесів, починаючи її з авторегуляції. Мимовільної саморегуляції в системі життєзабезпечення організму тварин і людини, потім надбудувати більш складні процеси довільної регуляції і психічного самоврядування, а на найвищому рівні помістити взаимоуправления по ходу спільної діяльності та спілкування - як найскладніший процес психічного управління і регуляції, в якому беруть участь не менше двох осіб - суб'єктів самоврядування та саморегуляції.

 

На кожному з рівнів з'являються нові якості, яких не було на попередніх, що і дає право говорити про їх специфічність і самостійність, а разом з тим і про їх цілісності. Розвиток здатності самоврядування проходить дві стадії.

На першій стадії відбувається формування горизонтальної її структури. Перш ніж почне складатися система самоврядування, повинна виникнути потреба в ній.

Розглянемо повний цикл самоврядування більш детально.

1. Аналіз суперечностей, або орієнтування в ситуації, - людина формує суб'єктивну модель ситуації, відповідаючи на запитання, які ставить сам собі.

2. Прогнозування - людина формує модель-прогноз, який заснований на аналізі минулого і сьогодення, на аналізі протиріч між минулим і сьогоденням.

3. Прогноз – це спроба заглянути в майбутнє, передбачити хід подій.

3. Цілепокладання - людина формує суб'єктивну модель бажаного або належного; - це процес створення системи цілей, співвіднесення їх між собою і вибору кращих.

4. Планування - людина формує модель досягнення мети і послідовності її застосування.

6. Прийняття рішення - це перехід від плану до дій.

7. Самоконтроль - збір інформації про те, як йде виконання плану в реальному спілкуванні, поведінці, діяльності.

8. Корекція - зміни реальних дій, поведінки, спілкування, переживань, а також самої системи самоврядування.

Здатність самоврядування оцінюється за даною методикою на основі обробки результатів анкети.

Підрахувати кількість відповідей «так» і «ні» в першому рядку (див. Контрольну картку), знайти суму; потім - кількість відповідей «так» і «ні» у другому рядку, знайти суму і т. д.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 152; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты