Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Types of Subordinate Clauses




(Складне речення. Типи підрядних речень)

 

Підрядне речення – підмет
that – що, те що if, whether – чи who – хто what – що, який which – який when – коли where – де how – як why – чому That he understands his mistake is clear. – Ясно, що він розуміє свою помилку.   Whether the train will arrive on time is not known yet. – Чи прийде потяг вчасно, ще не відомо.
Підрядне речення – присудок
ті ж самі прислівники The problem is how to ensure safety. – Задача полягає у тому, як надати безпеку.
Додаткове підрядне речення
that – що if, whether – чи who – хто what – що which – який when – коли where – де how – як why – чому We know where she lives. – Ми знаємо, де вона мешкає.   They said (that) the car had been examined. – Вони сказали, що машину перевірили.
Означальне підрядне речення
who – хто whose – чий, якого which, that – який where – де why – чому I bought the coat which/that was in the shop window. – Я купив пальто, що було у вітрині магазину. I met the man who/that works in the bank. – Я зустрів людину, яка працює у банку.
Підрядне речення обставини часу
when – коли after – після того, як before – до того як till – до тих пір while – у той час як since – з тих пір як as soon as – як тільки As soon ashe comes let me know. – Як тільки він прийде, повідом мене. When babies laugh, we know that they are happy. – Коли діти посміхаються, ми знаємо, що вони щасливі. I met my wife while I was at University. – Я зустрів дружину, коли навчався в університеті.
Підрядне речення обставини місця
where – де wherever – де би ні, куди би ні Wherever you go you must remember about it. – Куди би ви не поїхали, ви повинні пам’ятати про це.
Підрядне речення обставини причини
because – тому що as – так як since – так як He cannot go to the cinema because he is busy. – Він не може піти у кіно, тому що зайнятий.
Підрядне речення обставини способу дії
as – як that – що as if, as though – як би She speaks so loudly that everybody can hear her. – Вона говорить так голосно, що усі можуть її чути.
Підрядне речення обставини мети
that – щоб so that, in order that – щоб, для того щоб lest – щоб не She must speak louder so that everybody can hear her well. – Вона повинна говорити голосніше, щоб усі могли її чути. They kept watch all night lest robbers come. – Вони чергували усю ніч, щоб не зайшли грабіжники.
Підрядне речення обставини умови
if – якщо provided that, on condition that – при умові що unless – якщо тільки не I won’t marry you unless you give up smoking. – Я не піду за тебе заміж, якщо ти не кинеш палити. I’ll give you the day off on condition that you work on Saturday morning. – Я дам тобі вихідний за умови, що ти робитимеш у неділю.

Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты