Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Регулювання міжбюджетних відносин.




Регулювання міжбюджетних відносин — це щорічний плановий перерозподіл загальнодержавних централізованих фінансових ресурсів між ланками бюджетної системи з метою збалансування усіх бюджетів за обсягом, необхідним для виконання місцевими органами своїх функцій. Регулювання міжбюджетних відносин здійснюється кожним представницьким органом щодо бюджетів нижчого рівня.

Основні завдання регулювання міжбюджетних відносин полягають у наступному:

а) досягнення відповідності між видатками і доходами бюджетів усіх рівнів;

б) забезпечення відповідності у надходженні Д з потребами у В бюджетів усіх рівнів;

в) створення зацікавленості органів місц. самоврядування у повній мобілізації доходів;

г) узгодження та ув´язка обсягів одержаної фін. допомоги у формі міжбюджетних трансфертів з конкретними зусиллями щодо мобілізації доходів;

д) забезпечення вирівнювання бюджетів фін. ресурсами на рівні гарантованого державою мінімуму соціальних послуг на одного жителя кожного населеного пункту.

Самостійність усіх бюджетів забезпечується закріпленими за ними відповідними джерелами доходів. Обсяг закріплених дох. безпосередньо пов´язаний з економікою кожної адм.-тер-ї одиниці. Отримання закріплених Д кожним бюджетом здебільшого гарантує покриття лише частини його видатків. Розрив у доходах, як різниця між обсягом видатків і обсягом закріплених дох., покривається при затвердженні бюджетів за рахунок МБТ.

Міжбюджетні трансферти — це фін. ресурси, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету в інший. Види: дотація вирівнювання, субвенція, субсидія.

Міжбюджетні відносини — це відносини між державою, АРК і місцевим самоврядуванням щодо забезпечення відповідних бюджетів фінансовими ресурсами, необхідними для виконання функцій, передбачених Конст. України та законами України.

Метою регулювання міжбюджетних відносин є забезпечення відповідності між повноваженнями на здійснення видатків, закріплених законодавчими актами України за бюджетами, й бюдж. ресурсами, які мають забезпечувати виконання цих повноважень.

Видатки на здійснення повноважень, що виконуються за рахунок коштів ДБ та МБ:

—видатки на забезпечення конституційного ладу держави, державної цілісності й суверенітету, незалежного судочинства, а також інші, передбачені цим кодексом видатки, які не можуть бути передані на виконання АРК і місцевому самоврядуванню;

—видатки, які визначаються функціями держави та можуть бути передані на виконання АРК і місцевому самоврядуванню з метою забезпечення найефективнішого їх виконання на основі принципу субсидіарності;

— видатки на реалізацію прав та обов´язків АРК і місцевого самоврядування, які мають місцевий характер і визначені законами України.

Видатки на забезпечення конституційного ладу держави здійснюються за рахунок коштів ДБУ. Інші видатки здійснюються за рахунок коштів МБ, у тому числі трансфертів із ДБУ. Відповідальність за здійснення видатків за рахунок коштів ДБ покладається на відповідні органи держ. влади. Відповідальність за здійснення видатків за рахунок МБ і трансфертів покладається на Раду Міністрів АРК, місцеві держ. адміністрації, виконавчі органи відповідних рад, міських, селищних, сільських голів (якщо відповідні виконавчі органи не створені), зобов´язані забезпечити здійснення видатків, визначених із відповідних МБ з додержанням розподілу цих видатків між бюджетами, визначеного БКУ. Забороняється планувати та здійснювати видатки, не віднесені до МБ БКУ, а також здійснювати упродовж бюджетного періоду видатки на фін. б. установ одночасно з різних бюджетів. Держава може передати право на здійснення видатків лише за умови відповідної передачі бюдж. ресурсів у вигляді закріплених за відпов. бюджетами загальнодержавних податків і зборів (обов´язкових платежів) або їх частки, а також трансфертів із ДБУ.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты