Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Порядок надання міжбюджетних трансфертів.




Дотація вирівнювання та субвенції з ДБУ місцевим бюджетам перераховуються з рахунків ДБУ органами ДКСУ бюджету АРК, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва і Севастополя, міст респ. підпорядкування АРК та міст обласного підпорядкування і районним бюджетам. Перерахування коштів, що передаються до ДБУ з бюджету АРК, бюджетів міст Києва і Севастополя, бюджетів міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим та міст обласного підпорядкування, районних і обласних бюджетів, забезпечується відповідними органами Державного казначейства України.

Порядок перерахування дотації вирівнювання та субвенцій з ДБУ місцевим бюджетам, коштів, що передаються до ДБУ з місцевих бюджетів, а також порядок перерахування МБТ між місцевими бюджетами визначаються КМУ і мають забезпечувати своєчасність, рівномірність, гарантованість та повноту перерахування трансфертів.

1. Від ефективності бюджетного планування значною мірою залежить економічний і соціальний розвиток держави.

2. Чітке дотримання завдань, принципів і методів бюджетного планування — запорука ефективності бюджетних процесів.

3. Для підвищення ефективності бюджетних процесів в Україні доцільно започаткувати 3—5-річне бюджетне планування.

4. Механізм міжбюджетних трансфертів має:

- сприяти гармонійному соціально-економічному розвитку регіонів;

- враховувати заінтересованість місцевих органів влади;

- базуватись не лише на нинішньому економічному стані регіонів, а й враховувати потенційні можливості.


45. Трансферти місцевим бюджетам з Державного бюджету

У ДБУ можуть передбачатися такі трансферти місцевим бюджетам:

1) дотація вирівнювання бюджету АРК, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва та Севастополя, районним бюджетам та бюджетам міст республіканського АРК та обласного значення, іншим бюджетам місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти;

2) додаткова дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів;

3) субвенції на здійснення державних програм соціального захисту;

4) додаткова дотація на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, внаслідок надання пільг, встановлених державою;

4-1) субвенція на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах;

5) субвенція на виконання інвестиційних програм (проектів);

6) інші додаткові дотації та інші субвенції.

Порядок та умови надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам визначаються КМУ. Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, яка вперше визначена законом про ДБУ, затверджуються КМУ не пізніше 30 днів з дня набрання ним чинності.

У ДБУ затверджується обсяг дотації вирівнювання, субвенцій, а також коштів, що передаються до ДБУ з місцевих бюджетів, окремо для кожного з відповідних місцевих бюджетів, якщо є підстави для надання та отримання відповідних МБТ.

Розподіл обсягу додаткової дотації на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів між бюджетом АРК та обласними бюджетами здійснюється на підставі критеріїв, визначених КМУ, та затве джується законом про ДБУ.

Додаткова дотація на вирівнювання фін. забезпеченості МБ розподіляється між бюджетом АРК, обласним бюджетом, бюджетами міст респ. АРК і обласного значення та бюдже ами районів відповідно у таких пропорціях: не більш як 25 % - для бюджету АРК, обласного бюджету та не менш як 75 % - для бюджетів міст республіканського АРК і обласного значення та бюджет в районів.

РМ АРК, ОДА здійснюють розподіл додаткової дотації на вирівнювання фін. забезпеченості МБ з урахуванням особливостей депресивних та гірських територій і тих, щ мають низький показник чисельності населення і розгалужену мережу б. уст-в.

Розподіл обсягу додаткової дотації на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів здійснюється Радою міністрів АРК та обласними державними адміністраціями у пропорціях, визначених п. 4 даної статті.

Обсяги дод. дотації на вирівнювання фін. забезпеченості між бюджетом АРК, обласним бюджетом, бюджетами міст республіканського АРК і обласного значення та бюджетами районів установлюються рішенням ВР АРК, відповідної обласної ради про бюджет.

Додаткова дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів з районних та міських (міст республіканського АРК і обласного значення) бюджетів перераховується органами ДКСУ бюджетам районів у містах, міст районного значення, сіл, селищ (або їх об'єднань) в обсягах, установлених для цих бюджетів у рішеннях міських (міст республіканського АРК і обласного значення) та районних рад про бюджет.

Перерозподіл обсягів дод. дотації на вирівнювання фін. забезпеченості МБ не допускається. У вигляді іншої додаткової дотації може здійснюватися перерахування до загального фонду місцевих бюджетів 50% надходжень податку на приб. підприємств та акцизного збору понад річні розрахункові обсяги, визначені у законі про ДБУ за загальним фондом, у порядку, встановленому КМУ.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты