Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Роль міжбюджетнихтрансфертів у формуваннімісцевихбюджетів.




Для того, щоб не виникало дисбалансів у бюджетах різних рівнів, застосовуються схеми розподілу податкових доходів і видаткових зобов'язань, але це не може повною мірою забезпечити відсутність дисбалансів. Горизонтальний дисбаланс виникає через наявність різниці у власних фіскальних потенціалах субнаціональних (регіональних і локальних) органів влади на одному рівні бюджетної системи, наприклад, на рівні областей. Вирішується вказана проблема через застосування трансфертних механізмів або запозичень. Міжбюджетні відносини – це врегульовані правом зв'язки між державою, АРК та органами місцевого самоврядування (правовідносини), що існують у процесі реалізації бюджетних повноважень стосовно забезпечення відповідних бюджетів фінансовими ресурсами, які необхідні для виконання функцій, передбачених Конст. України, законами та іншими нормативно-правовими актами. Міжбюджетні трансферти – це платежі, що є переміщенням фінансових ресурсів між ДБ і МБ. У цьому випадку „рух” фін. ресурсів відбувається між різними видами бюджетів як централізованими фондами „зверху вниз”, тобто між різними ланками бюджетної системи держави (при здійсненні бюджетного регулювання). Так, прикладом надання коштів у такий спосіб може бути перерозподіл між бюджетами місцевого самоврядування коштів, виділених з ДБУ у вигляді субвенції для здійснення інвестиційних проектів у бюджети АРК, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва і Севастополя, що здійснюється відповідно зі ст. 105 БКУ. Однак механізм надання таких субвенцій, а також механізм їх подальшого перерозподілу ще й донині не розроблено.

Трансферти є однією з форм фінансування соціально-економічного розвитку, інструментом його регулювання, одним із джерел поповнення місцевих бюджетів. За Бюджетним кодексом України, міжбюджетнітрансферти - це «кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого». МБТ поділяються на чотири види: дотації вирівнювання; субвенції; кошти, що передаються до ДБУ та МБ з інших місцевих бюджетів; інші дотації.

Дотація вирівнювання - «міжбюджетний трансферт на вирівнювання дохідної спроможності бюджету, який його отримує». Дотації вирівнювання бюджетам АРК, обласним, районним, міст Києва та Севастополя, міст респ. та обласного значення надаються з державного бюджету України. З бюджетів міст Києва та Севастополя, міст республіканського та обласного значення надаються дотації бюджетам районів у містах, сіл, селищ, міст районного значення та їх об'єднань.

Другий вид трансфертів - субвенції - міжбюджетні трансферти для використання на певну мету в порядку, визначеному тим органом, який прийняв рішення про надання субвенції. Вони можуть надаватися як ДБ, так і МБ і передбачають цільове використання одержаних коштів. З ДБУ субвенції можуть надаватися на здійснення програм соціального захисту; на компенсацію втрат доходів бюджетів місцевого самоврядування у зв'язку з виконанням власних повноважень внаслідок надання пільг, встановлених державою; виконання інвестиційних проектів. З МБ надаються субвенції на утримання об'єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності таких об'єктів; виконання власних повноважень тер-ї громади сіл, селищ, міст та їх об'єднань; ін. цілі.

Трансферти 3 виду - це передача коштів до ДБУ та МБ з інших МБ. Вони використовуються у випадках, коли прогнозні показники доходів бюджету АРК, обласних і районних бюджетів, міських міст Києва та Севастополя, міст респ-обласного значення перевищують розрахунковий обсяг видатків відповідного бюджету. До 4 виду міжбюджетних трансфертів відносять інші дотації, які надаються з державного бюджету місцевим бюджетам.

Трансферти посідають важливе місце у міжбюджетних відносинах, вони є основним методом бюдж. регулювання. У деяких країнах важливе значення для вирівнювання фін. можливостей мають горизонтальні трансферти, джерелом яких є кошти регіонів-донорів.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты