Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Характеристика вантажу, що перевозиться




ВСТУП

 

Залізничний транспорт — виробничо-технологічний комплекс організацій і підприємств залізничного транспорту загального користування, призначений для забезпечення потреб суспільного виробництва і населення країни в перевезеннях у внутрішньому і міжнародному сполученнях та надання інших транспортних послуг усім споживачам без обмежень за ознаками форми власності та видів діяльності тощо. Проведення ринкових перетворень на залізничному транспорті сприятиме прискоренню темпів європейської інтеграції, налагодженню більш тісного міжнародного економічного співробітництва та підвищенню конкурентоспроможності українських залізниць на ринку транспортних послуг, дасть можливість ефективно використовувати вигідне геополітичне розташування України, а також збалансувати інтереси залізниць та споживачів їх послуг. Перевагами цього виду транспорту є велика розгалуженість та низькі тарифи. Пропускна спроможність залізничної мережі значно перевищує поточні обсяги руху. Важливість залізничного транспорту в системі транспортних комунікацій України посилюється і тим, що через територію держави пролягають основні транспортні транс'європейські коридори: Схід — Захід, Балтика — Чорне море. Залізницею здійснюється 46% від загальних перевезень, але закордонних перевезень – лише 14%. Зокрема, транс'європейська залізнична магістраль Е-30, що бере початок в Берліні, перетинає Україну за маршрутом Мостиська — Львів — Київ і йде далі до Москви.

За функціональними особливостями залізничний транспорт поділяється на вантажний та пасажирський. Це зв'язано з тим, що транспорт виступає необхідною передумовою функціонування як матеріального виробництва, так і сфери обслуговування, в тому числі пасажирських перевезень. З одного боку він здійснює доставку сировини, паливно-енергетичних ресурсів, комплектуючих, устаткування і т. п. , а з другого — доставляє готову продукцію до споживача.

Вантажна і комерційна робота як виробнича сфера залізничного транспорту і як галузь експлуатаційної науки має свою більш як столітню історію розвитку. Вона займає важливе місце в експлуатаційній діяльності залізничних доріг і включає комплекс питань, пов’язаних з перевізним процесом, головним чином з його початковими і кінцевими операціями – завантаженням і розвантаженням, з організацією прогресивних видів перевезень – пакетних, контейнерних і маршрутних. Технічною основою для виконання вантажної і комерційної роботи являються складські господарства вантажних дворів і контейнерних пунктів, засоби комплексної механізації і автоматизації завантажувальних робіт. Вантажна і комерційна діяльність, як і будь-яка інша вимагає постійного удосконалення, її раціональна організація повинна забезпечити потреби в перевезеннях при мінімальних витратах перш за все залізничного транспорту, а тому важливе значення для вантажних станцій, вантажних дворів (ВД) та під'їзних колій (ПК) має раціональне проектування і організація роботи. При цьому суті набуває вибір раціональних схем станцій і вантажних дворів, взаємне розташування складів, вантажних фронтів, належного їх улаштування і технічного обладнання, досягнення як найбільш можливо високого рівня комплексної механізації та автоматизації вантажних робіт (КМАВР) і складських операцій.

Вантажною і комерційною роботою на мережі залізниць керує Головне Комерційне Управління у складі управлінь: управління планування перевезень; управління договорів і тарифів; управління маркетингу і прогнозування; управління організації комерційної роботи та умов перевезень; управління регулювання претензій.

 

1. ВИЗНАЧЕННЯ ТЕХНІЧНИХ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ПОКАЗНИКІВ ВАГОНІВ

 

 

Характеристика вантажу, що перевозиться

 

До продукції металургійної промисловості відносяться:

Чорні метали:чавун,прокат(профільний метал,листова сталь,дріт)

Профільний метал - (три групи)

1) Балки,рейки;

2) Сортова сталь;

3) Фасонна сталь;

Кольорові метали

1)важкі(мідь,цинк,свинець,олово,сурма,ртуть)

2)легкі(алюміній,магній,титан)

3)рідкі метали.

Металопродукцію і металобрухт перевозять на платформах,піввагонах і критих вагонах. Під час перевезення прокату і злитків широко використовується пакетування.

Технічними умовами встановлені засоби розміщення і кріплення на відкритому рухомому складі сортового і аркушевого металу різноманітних профілів, металевих злитків, блюмсів,сляб, із ложниць, труб, інших видів металопродукції і металобрухту . Метал вкладають на поперечні дерев’яні підкладки з дошок (або горбилів) перетином не менше 40* 100мм і довжиною , рівною внутрішній ширині піввагона. Підкладки розміщають на поперечних балках його рами. У піввагони з гофрованими поперечними балками припускається вантажити метал без дерев’яних підкладок.

При навантаженні металу на платформи з закритими торцевими бортами встановлюють по дві пари торцевих стійок. Припускається не встановлювати короткі торцеві стійки на платформах,обладнаних клиновими запорами торцевих бортів. Протилежні секції бічних бортів погоджують між собою дротом діаметром не менше 5 мм у дві нитки: на платформах – у трьох місцях за увязочні гаки бічні борти. Якщо навантаження перевищує висоту торцевих бортів, то останні нарощують дошками (горби лями) товщиною не менше 35 мм, що прибиваються цвяхами впритул друг до друга з внутрішніх сторін торцевих стійок. Замість поперечного дротового ув’язування бічні борта платформ можна зміцнювати бічними-стійками.

1.2 Вибір рухомого складу для перевезення

 

При виборі типу вагона необхідно врахувати можливість збільшення ваги складу поїзда брутто з цих вагонів, яку можливо визначити за формулою:

 

(1.1)

 

де – довжина складу поїзда виходячи з довжини приймально-здавальних колій станції без врахування довжини локомотива (прийнять 1000м);

– довжина вагону (напіввагон для перевезення металобрухту =13,92 т. ;Платформа =19,65т. );

– маса одного вагона брутто:

 

(1.2)

 

де – технічна норма завантаження вагона (51 т. Для платформи і напіввагона);

– тара вагона (платформа для перевезення металобрухту = 23,8 т. ; Напіввагон = 25т)

 

Платформа для перевезення металобрухту:

 

 

 

 

 

Напіввагон :

 

 

 

 

 

Також робимо розрахунок технічних і експлуатаційних показників вагона.

Коефіцієнт використання вантажопід’ємності:

 

(1.3)

 

де – вантажопід’ємность вагону, т .(платформа для перевезення металобрухту = 68 т. ; Напіввагон = 69 т.)

 

 

Платформа для перевезення металобрухту:

 

 

Напіввагон :

 

 

 

Розраховуємо технічний коефіцієнт тари за формулою:

 

(1.4)

 

Платформа для перевезення металобрухту:

 

 

 

Напіввагон:

 

 

Розраховуємо завантажувальний коефіцієнт тари за формулою:

 

(1.5)

 

Платформа для перевезення металобрухту:

 

 

 

Напіввагон:

 

 

 

Розраховуємо річну потребу у вагонах:

 

(1.6)

 

де – добове навантаження, (380т);

 

 

Платформа для перевезення металобрухту:

 

, ваг.

 

Напіввагон:

 

, ваг.

 

 

Розраховуємо добову потребу у вагонах за формулю:

 

(1.7)

 

Платформа для перевезення металобрухту:

 

, ваг.

 

 

Напіввагон:

 

, ваг.

 

 

Результат розрахунків зводимо до таблиці 1.1

Таблиці 1.1- Розрахунок технічних та експлуатаційних показників вагонів

Наймену-вання вантажу Рід вагону Технічна норма завантаження вагону, kт   Kз   Добова потреба у вагонах n Річна потреба у вагонах n
Метало- Брухт Унівкрсальний критий для перевезення металобрухту 51т 0,75 0,32   0,43   2 719
Напіввагон 51т 0,75 0,36 0,49 2 719

 

Для перевезення металобрухту я обираю платформу так як технічний коефіцієнт тари менший ніж у напіввагона і вона більш зручна при навантажувально-розвантажувальних роботах , а кількість вагонів потрібна однакова .

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 110; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты