Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


СКЛАДАННЯ КОМЕРЦІЙНОГО АКТУ




 

 

Відповідно до ст. 129 Статуту обставини не можуть служити підставою для матеріальної відповідності залізниці відправників і одержувачів вантажів, пасажирів, засвідчує комерційний акт (форми ГУ-22) або акт загальної форми (форма ГУ-23), складені на станціях. У необхідних випадках складають також акт про технічний стан вагона або контейнера (форма ГУ-104).

Комерційний акт – важливий юридичний документ великої доказової сили для визначення, відповідальності за втрату, псування та ушкодження вантажу - складають, щоб засвідчити:

Невідповідність найменування, маси або кількості місць вантажу в натурі і перевізному документу;

ушкодження або псування вантажу, багажу і вантажобагажу;

виявлення вантажу, багажу, вантажобагажу без документів або документів без вантажу, багажу, вантажобагажу;

повернення залізниці викладеного вантажу;

Відсутність або нестачу відправницьких перевізних пристроїв, указаних у накладній;

знаходження порожнього приватного або зданого в оренду вагона без накладної або знаходження вагона без вагона (в міжнародних сполученнях).

Залізниця зобов’язана складати комерційний акт, якщо вона виявила всі ці обставини, або не наявність їх зазначив одержувач або відправник вантажу. Роблять це в донь виявлення несправності і, як правило, на кожне відправлення окремо по письмовому рапорті завідуючого вантажним районом, складом або прийомоздавача вантажу.

Рапорт повинен містити всі зведення, необхідні для складання комерційного акту. Утримання рапорту перевіряє начальник станції або його заступник, що остаточно вирішують питання про необхідність складання комерційного акта.

Комерційні акти складають у трьох примірниках тільки на бланках установленої форми, що заповнюють на друкарській машинці чітко, без виправлень, підчищань. Кожній комерційний акт повинний мати друкарську нумерацію і штемпель станції, що склала його. Перший примірник акта спрямовують у службу вантажної і комерційної роботи свої залізниці, другий видають вантажоодержувачу за його вимогою, а третій зберігають у справах станції. Якщо комерційний акт складається на станції відправлення або проміжній, то другий примірник його прикладається до перевізних документів і прямує до станції призначення. Про наявність комерційного акта робиться відмітка на оберненій стороні накладної і дорожньої відомості.

У комерційному акті повинні бути точно і докладно описаній стан вантажу і обставин, при яких виявлена несправність. Ніяких припущень і висновків про причини несхоронності перевезення або винності відправника і залізниці в акт вносити не припускається. На всі питання в графах бланка варто давати точні відповіді. У акті повинно бути зазначено, чи правильно завантажений, розміщений і закріплений вантаж, а якщо допущене порушення, то яке. Комерційний акт підписують начальник станції або його заступник і особи, що приймали участь в перевірці вантажу, а також одержувач, якщо він брав участь у перевірці. При відсутності вантажоодержувача комерційний акт повинний бути підписаний не менше чим трьома особами: начальником станції або його заступником, прийомоздавачем вантажу, завідувачем вантажним районом або іншою особою.

При неохоронні перевезення, підметів оформленню комерційним актом, начальник станції в той же день посилає телеграфом оперативне повідомлення у дирекцію залізниці і у службу вантажної і комерційної роботи. Складені станцією комерційні акти в п'ятиденний термін повинні бути надіслані в управління або дирекцію залізниці (якщо на дорозі встановлений такий порядок). Акт, складений у шляху проходження на по вагонні відправлення, в управління залізниці не висилають. Перший і другий примірники його прикладають до перевізних документів.

До першого примірника комерційного акта, що висилається в управління або дирекцію залізниці, прикладають пломби (ЗПП), зняті з вагона, у якому прямував вантаж. їх прикріплюють кінцями дроту до окремого листка картону, на якому повинний бути зазначений номер комерційного акта. Крім пломб (ЗПП), до акта додаються такі документи: вагонний лист, технічний акт про несправність вагона, копія акта проміжної станції, сертифікати і якісні посвідчення, акт експертизи, копії фактур, розрахунків і ін.. В управлінні або Дирекції залізниці перевіряють слушність оформлення акта, наявність усіх додатків, підписів і т.п. По комерційних актах, складеним станціями своєї залізниці, визначають станцію і залізницю, відповідальну за несхоронність, після чого акт направляється винній станції для розслідування.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 310; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты