Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методи стерилізації окремих об'єктів




4.2.1 Робочий розчин засобу «Деланол», що використовують для стерилізації виробів медичного призначення, готують відповідно до розрахунків, що наведені у розділі 2, у стерильній промаркованій тарі, виготовленій із скла, полімерних матеріалів або емалі (без пошкодження емалі), яка щільно закривається кришкою, шляхом розчинення у стерильній воді кімнатної температури.

Місткості, які використовують для відмивання хірургічних, стоматологічних інструментів, ендоскопів та медичних інструментів до гнучких ендоскопів від залишків засобу «Деланол», попередньо стерилізують паровим способом за температури (132±2)ºС протягом 20 хв. Воду, яку використовують для відмивання виробів медичного призначення, стерилізують у скляних місткостях, закритих ватно-марлевими пробками, паровим способом за температури (132±2)ºС протягом 20 хв. Робочі розчини засобу для стерилізації можна застосовувати багаторазово протягом 16 діб за умови, що не змінився вміст діючих речовин в робочому розчині та його зовнішній вигляд (зміна забарвлення, помутніння, випад осаду, пластівців тощо). При перших ознаках зміни зовнішнього вигляду розчин необхідно замінити.

4.2.2 Роз’ємні медичні інструменти стерилізують у розібраному стані.

4.2.3 Стерилізацію медичних інструментів, гумових виробів та комплектуючих деталей виробів медичного призначення (інтубаційні трубки, катетери для відсмоктування слизу, катетери-дренажі, зонди, трубки для переливання крові, деталі до апаратів “штучне серце”, “штучна нирка”, рукавички тощо) виконують у спеціальних ваннах, полімерних, емальованих (без пошкодження емалі) або скляних місткостях, які щільно закриті кришками, способом занурення у робочий розчин засобу «Деланол». Медичні інструменти, що підлягають стерилізації, вільно розкладають у стерильній місткості, яка заповнена робочим розчином засобу, та повністю занурюють у робочий розчин. Канали та порожнини заповнюють робочим розчином засобу «Деланол» без повітряних пробок за допомогою стерильних шприців безперервного типу дії або електровідсмоктувача. Гумові вироби, які мають велику довжину, укладають по спіралі максимального розміру.

4.2.4 Стерилізацію медичних інструментів до гнучких ендоскопів виконують у спеціальних ваннах, полімерних, емальованих (без пошкодження емалі) або скляних місткостях, що щільно закриті кришками, способом занурення у робочий розчин засобу «Деланол». Перед початком стерилізації кожний інструмент згортають кільцем (діаметр кільця не менше, ніж 20 см) та перев’язують стерильною ниткою. При зануренні інструментів у робочий розчин засобу «Деланол» внутрішні відкриті канали повністю заповнюють робочим розчином за допомогою стерильного шприца безперервного типу дії шляхом прокачування крізь канал кожного інструменту не менше, ніж 10 см3 робочого розчину. Шприц приєднують до дистального кінця інструмента за допомогою стерильної насадки, яку знімають з інструмента після прокачування робочого розчину засобу «Деланол» таким чином, щоб повітря не надходило до каналу.

4.2.5 Висушені після достерилізаційного очищення гнучкі ендоскопи стерилізують у стерильній ванні або місткості, яку щільно закривають кришкою, способом занурення у робочий розчин засобу «Деланол». Під час стерилізації ендоскопів періодично (через 15 хв) прокачують по 10 см3 робочого розчину засобу «Деланол» крізь канали ендоскопу.

4.2.6 Після закінчення експозиції вироби медичного призначення відмивають від залишків засобу «Деланол». Відмивання виконують у стерильних місткостях, які заповнюють стерильною водою, виходячи із розрахунку не менше, ніж 1 дм3 на кожний ендоскоп (частини ендоскопу, що підлягає зануренню) та 0,5 дм3 на кожний інструмент.

4.2.7 Ендоскопи та їх деталі виймають із робочого розчину засобу «Деланол» за допомогою стерильних пінцетів (корнцангів), видаляють робочий розчин із каналів за допомогою стерильного шприца (електровідсмоктувача) та переносять у місткість із стерильною питною водою. Жорсткі ендоскопи та їх деталі залишають у стерильній питній воді на 15 хв.

Гнучкі ендоскопи відмивають послідовно двічі, пропускаючи крізь канал для інструменту та канал подання “повітря/вода” по 50 см3 стерильної води окремо у кожній місткості протягом 15 хв. Воду, яка була пропущена крізь канали, видаляють, запобігаючи її попаданню до місткості з ендоскопом.

4.2.8 Хірургічні, стоматологічні інструменти та інструменти до гнучких ендоскопів відмивають від залишків засобу „Деланол” послідовно у трьох порціях стерильної води. Відмивання виконують у стерильних ємностях, у кожну з яких наливають стерильну воду, виходячи із розрахунку не менше, ніж 0,5 дм3 на кожний інструмент (інструменти повністю занурюють у воду). З метою відмивання інструментів їх виймають із робочого розчину засобу «Деланол» за допомогою стерильних пінцетів (корнцангів), видаляють залишок розчину із каналів за допомогою стерильного шприца крізь стерильну насадку та переносять у першу порцію води. Інструменти залишають у воді на 5 хв. Об’єм стерильної води в ємності повинен у 10 разів перевищувати об'єм медичних інструментів. Аналогічним чином (попередньо видаливши воду з каналів) інструменти занурюють послідовно у другу та третю порцію стерильної води, прокачуючи крізь канали інструменту по 30 см3 води в кожній ємності. Кожний інструмент відмивають у кожній ємності (другій та третій) протягом 15 хв. Воду, яку пропускають крізь канали, видаляють (потрібно запобігати її надходженню в ємність з інструментами).

4.2.9 Відмиті від залишків засобу «Деланол» хірургічні, стоматологічні інструменти, ендоскопи, їх частини та медичні інструменти до гнучких ендоскопів розміщають у стерильну простиню, видаляють залишок води з каналів за допомогою стерильного шприца та перекладають у стерильну стерилізаційну коробку, яка викладена стерильною простинею або у стерильний мішок із тканини чи паперу. Стерильні вироби медичного призначення зберігають протягом 3 діб.

4.2.10 Гумові вироби та комплектуючі деталі медичного призначення (інтубаційні трубки, катетери для відсмоктування слизу, катетери-дренажі, зонди, трубки для переливання крові, деталі до апаратів “штучне серце”, “штучна нирка”, рукавички тощо) після закінчення стерилізації послідовно на 5 хв занурюють у дві стерильні місткості, які заповнені стерильною водою, потім укладають їх за допомогою стерильного корнцангу у стерильний бікс, який викладений стерильною серветкою. Стерильні гумові вироби та комплектуючі деталі медичного призначення зберігають протягом 3 діб.

4.2.11 Усі маніпуляції із стерилізації та відмивання хірургічних, стоматологічних інструментів та медичних інструментів до гнучких ендоскопів від залишків засобу «Деланол» виконують із дотриманням правил асептики у приміщенні, яке повинне відповідати вимогам до операційного блоку.

4.2.12 Режими стерилізації виробів медичного призначення робочим розчином засобу „Деланол” наведені в таблиці 6.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты