Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Способи дезінфекції окремих об’єктів засобом




3.2.1 Вироби медичного призначення дезінфікують способом занурення їх у робочий розчин засобу “Деланол” відповідної концентрації одразу після використання, не допускаючи підсихання. Товщина шару робочого розчину над виробами повинна бути не менше, ніж 1 см. Роз’ємні вироби, що мають порожнини та канали (шприци тощо), дезінфікують у розібраному стані. Канали та порожнини повністю заповнюють робочим розчином за допомогою шприців безперервного типу дії або електровідсмоктувача. Ємність із замоченими у робочому розчині виробами медичного призначення щільно закривають кришкою. Вироби, що мають замкові частини, занурюють у робочий розчин засобу та кілька разів закривають та відкривають замкові частини для доступу розчину у важкодоступні ділянки замкової частини, а потім повністю занурюють у робочий розчин засобу „Деланол”.

Для виробів медичного призначення та їх частин, які безпосередньо не стикаються з хворим, допускається спосіб двократного протирання з інтервалом 15 хв та наступною витримкою відповідно до експозиції.

Після дезінфекції вироби медичного призначення, що не мають внутрішніх каналів, промивають проточною питною водою протягом 3 хв. Вироби медичного призначення, що мають внутрішні канали, промивають питною водою протягом 5 хв шляхом прокачування крізь них питної води за допомогою шприців безперервного типу дії або електровідсмоктувача.

Для дезінфекції, у т.ч. суміщеної із перед стерилізаційним очищенням і дезінфекції високого рівня, робочі розчини засобу можна застосовувати багаторазово протягом терміну придатності за умови, що їх зовнішній вигляд не змінився (зміна забарвлення, помутніння, випад осаду, пластівців тощо) та вміст діючих речовин у робочому розчині не змінився.

3.2.23.2.2.ЛЬдичного призначення, що мають внутрішні канали, кі та дорсткі ендоскопи і медичні інструменти до нихційного ____________ Допускається використовувати робочий розчин засобу «Деланол» з метою дезінфекції жорстких та гнучких ендоскопів, якщо інструкція із використання ендоскопів не містить заборону щодо застосування дезінфекційних засобів, що містять в якості діючої речовини четвертичні амонійні сполуки та алкіламіни.

Дезінфекцію жорстких ендоскопів виконують ручним, гнучких ендоскопів - ручним або автоматичним (циркуляційним) способами.

Одразу після закінчення ендоскопічного дослідження з ендоскопу видаляють забруднення (шлунковий, кишковий сік, слиз, гній, кров тощо) із зовнішньої поверхні за допомогою тканинних серветок, із каналів - шляхом подання до них достатньої кількості повітря та води. Жорсткі ендоскопи перед очищенням розбирають на окремі деталі. Промивні води після очищення ендоскопів збирають у спеціальну промарковану місткість зі щільно прилеглою кришкою, потім дезінфікують одним із хлорактивних дезінфекційних засобів, що в установленому порядку внесені до Державного реєстру дезінфекційних засобів.

Дезінфекцію ендоскопів робочим розчином засобу «Деланол» виконують у спеціальних ваннах, полімерних, емальованих або скляних місткостях, які щільно закриті кришками, способом занурення окремих деталей та вузлів жорстких ендоскопів (за винятком окулярних частин оптичних трубок) та гнучких частин гнучких ендоскопів. Канали ендоскопів заповнюють робочим розчином засобу «Деланол» за допомогою шприца безперервного типу дії або електровідсмоктувача.

Після закінчення експозиції ендоскопи (або їх частини) виймають із робочого розчину засобу «Деланол» за допомогою пінцету і відмивають від залишків робочого розчину засобу. З цією метою видаляють із каналів залишки робочого розчину засобу за допомогою шприца безперервного типу дії або електровідсмоктувача та переносять у місткість, яка заповнена питною водою. Гнучкі ендоскопи відмивають послідовно у двох водах, шляхом пропускання по 50 см3 питної (водопровідної) води крізь канал для інструменту та канал для подання води/повітря протягом 15 хв. Воду, яку пропустили крізь канали ендоскопу, видаляють таким чином, щоб вона не потрапляла до місткості з ендоскопом. Залишки промивної води із зовнішньої поверхні ендоскопу видаляють за допомогою стерильної марлевої серветки або стерильного паперового рушника, ретельно протираючи окуляр у місцях виходу контактів.

Дезінфекцію ендоскопів автоматичним (циркуляційним) способом виконують відповідно до інструкції, яку надають у комплекті спеціального обладнання для циркуляційної дезінфекції ендоскопів.

3.2.3 Дезінфекцію медичних інструментів до гнучких ендоскопів виконують у спеціальних ваннах, полімерних, емальованих або скляних місткостях, які щільно закриті кришками, способом занурення у робочий розчин засобу «Деланол». Перед початком дезінфекції кожний інструмент згортають кільцем (діаметр кільця не менше, ніж 20 см) та перев’язують. При зануренні інструментів у робочий розчин засобу внутрішні відкриті канали повністю заповнюють робочим розчином за допомогою шприца безперервного типу дії шляхом прокачування крізь канал кожного інструменту не менше, ніж 10 см3 робочого розчину засобу «Деланол». Шприц приєднують до дистального кінця інструмента за допомогою насадки, яку знімають з інструмента після прокачування робочого розчину таким чином, щоб повітря не надходило до каналу.

Після закінчення експозиції інструменти виймають із робочого розчину засобу та промивають водою протягом 5 хв.

3.2.4Комплектуючі деталі, окремі вузли апаратів інгаляційного наркозу та штучної вентиляції легенів (ендотрахеальні трубки, трахеотомічні канюлі, мундштуки-загубники тощо), які виготовлені із гуми, а також приєднувальні елементи (коннектори, адаптери, з’єднувальні втулки, трійники тощо), які виготовлені із корозійностійкого металу, розібраний нереверсивний клапан, знімні деталі апаратів типу “Полінаркон-2”, “Полінаркон-2П”, “Наркон-2” тощо знезаражують способом занурення у робочий розчин засобу «Деланол», послідовно промивають у двох порціях стерильної води, висушують та зберігають в асептичних умовах.

3.2.5 Дихальні шланги, малий гофрований шланг, корпус зволожувача та збірники конденсату одразу після використання промивають струменем проточної води, виконують достерилізаційне очищення та знезаражують способом занурення у робочий розчин засобу «Деланол». Після знезаражування послідовно промивають у двох порціях стерильної води, ретельно просушують в асептичних умовах.

Дихальний міхур відокремлюють від апарату, заповнюють його робочим розчином засобу „Деланол”, струшують та повністю зануренюють у робочий розчин засобу. Після знезаражування видаляють із дихального міхура робочий розчин засобу «Деланол», промивають його стерильною водою, вводять у горловину розширювач, висушують в асептичних умовах.

3.2.6 Вироби лікувального протезування із синтетичних полімерних матеріалів (корсети, апарати, тутора, шини, пристрої для розробки рухів тощо) великих розмірів дезінфікують способом двократного, з інтервалом 15 хв, протирання серветкою, що змочена робочим розчином засобу «Деланол», з наступною витримкою відповідно до встановленої експозиції, промивають проточною питною водою протягом 3-5 хв.

Вироби лікувального протезування із синтетичних полімерних матеріалів невеликого розміру (стоматологічні відтиски із альгінату, силікону, поліефірної смоли, зубопротезні заготовки, артикулятори тощо) дезінфікують способом занурення у робочий розчин засобу «Деланол» на встановлену експозицію з наступним промиванням проточною водою протягом 3-5 хв.

3.2.7 Предмети догляду хворих (підкладна клейонка, галантерейні вироби для догляду за волоссям, інструменти для манікюру тощо) дезінфікують способом занурення у робочий розчин засобу “Деланол” відповідної концентрації одразу після їх використання. Товщина шару робочого розчину над предметами догляду хворих повинна бути не менше, ніж 1 см. Роз’ємні предмети догляду хворих, які мають порожнини та канали, дезінфікують у розібраному стані. Канали та порожнини повністю заповнюють робочим розчином за допомогою шприців безперервного типу дії або електровідсмоктувача. Ємність із замоченими в робочому розчині предметами догляду хворих щільно закривають кришкою.

Допускається виконувати дезінфекцію предметів догляду хворих великих розмірів (грілки, підкладні кола тощо) способами протирання серветками (ганчір’ям), що зрошені робочим розчином та способом зрошення робочим розчином засобу.

Після дезінфекції предмети догляду хворих, що не мають внутрішніх каналів (гребні, шпильки, ножиці тощо), промивають проточною питною водою протягом 3 хв та споліскують дистильованою водою протягом 0,5-1 хв. Предмети догляду хворих, які мають внутрішні канали, після дезінфекції промивають проточною питною водою протягом 5 хв способом прокачування крізь них питної води за допомогою шприців безперервного типу дії або електровідсмоктувача та споліскують дистильованою водою протягом 0,5-1 хв.

3.2.8 Посуд звільняють від залишків їжі та повністю занурюють у розчин. Норма витрат розчину становить 2 дм³ на комплект (чашка, блюдце, глибока та мілка тарілки, чайна та столова ложки, виделка, ніж). Після дезінфекції посуд миють за допомогою йоржа або щітки та двічі споліскують водою (слід надати перевагу використанню теплої води температурою 45-50 °С).

3.2.9 Білизну поштучно повністю занурюють у розчин із розрахунку 4 дм³ на 1 кг сухої білизни (при холері та туберкульозі 5 дм³ на 1 кг сухої білизни). Після дезінфекції білизна підлягає пранню.

3.2.10 Іграшки занурюють у робочий розчин засобу „Деланол” та витримують відповідну експозицію. Після завершення експозиції їх двічі промивають водою. Великі іграшки протирають ганчір’ям, що змочене робочим розчином засобу „Деланол”. Після дезінфекції іграшки поримвают водою протягом 5 хв.

М’які іграшки чистять щіткою, яку змочують робочим розчином засобу.

3.2.11 Поверхні приміщення (підлога, стіни, двері, віконні рами тощо) та предмети обстановки (тверді меблі) зрошують із розрахунку 100 см³/м2 поверхні або ретельно протирають ганчір’ям, яке змочують робочим розчином засобу (норма витрат 100 см³/м2 поверхні). У туалеті та ванній кімнаті витрати робочого розчину засобу „Деланол” збільшують до 250 см³/м2 поверхні. Після дезінфекції приміщення ретельно провітрюють протягом 30 хв.

3.2.12 Поверхні санітарно-технічне обладнання (ванни, унітази, раковини тощо) зрошують робочим розчином засобу „Деланол” або протирають ганчір’ям, яке змочують робочим розчином засобу (норма витрат 250 см³/м2 поверхні). Після дезінфекції санітарно-технічне обладнання промивають водою протягом 3-5 хв, висушують на повітрі.

3.2.13 Режими дезінфекції об’єктів робочими розчинами засобу «Деланол» наведені у таблицях 2-5.

 

4 СПОСОБИ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБУ „ДЕЛАНОЛ”


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 86; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты