Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сутність фінансів і передумови їх виникнення.




Тема 1. Предмет фінансової науки. Суть і функції фінансів

1.1 Сутність фінансів і передумови їх виникнення.

1.2 Відмінні ознаки фінансів, принципи побудови фінансової системи
України.

1.3 Основні фінансові категорії, їх взаємозв’язок.

1.4 Функції фінансів.

1.5 Особливості сучасного стану економіки і фінансів України.

 

Сутність фінансів і передумови їх виникнення.

Суспільне виробництво як основа існування людини відбувається у вигляді економічного відтворення, ключову роль в якому відіграють фінанси.

Фінанси – це особлива, специфічна форма виробничих відносин, пов’язана з процесом розподілу і перерозподілу частини вартості вироблення в країні валового внутрішнього продукту, утворенням і використанням на цій основі цільових централізованих і децентралізованих грошових фондів суспільного призначення.

Утворення фінансів нерозривно пов’язано з існуванням грошей, як основної фізичної форми їх існування. Таким чином, фінанси є особливою економічною категорією, яка характеризує специфічний вид грошових відносин.

За своєю політекономічною сутністю фінанси являють собою сукупність економічних відносин між державою, організаціями, підприємствами і громадянами, які виникають при розподілі та перерозподілі товарів та послуг, вироблених в державі та пов’язаних із системою утворення та використання фондів грошових ресурсів для задоволення потреб розширеного відтворення суспільного виробництва.

Суб’єктами фінансових відносин виступають підприємства, громадські організації, державні органи управління, держава в цілому і населення країни.

Фінанси обслуговують кругообіг та обіг виробничих фондів у грошовій, виробничій і товарній формах, а також охоплюють широкий спектр податкових платежів населення, позики, лотереї вклади в ощадбанки тимчасових грошей.

Передумовою виникнення фінансів є наявність держави і розвиток економічних відносин в ній. Основними ознаками держави є наявність: певної території; населення, що проживає на ній; верховної влади (в особі голови держави – монарха, президента і т.п.); «вертикалі управління» - представників верховної влади у всіх населених пунктах держави; військових з’єднань, що захищають зовнішні кордони; закладів, що охороняють інтереси правлячої більшості (міліція, поліція, карний розшук і т.п.); судової влади.

Так при простому індивідуальному веденні господарства – за первіснообщинного ладу необхідності у фінансах не виникало в зв’язку зі слабко розвинутою господарською системою, коли практично всі потреби задовольнялися за рахунок діяльності членів самої сім’ї при наявності замкнутого циклу суспільного виробництва.

Поняття «фінанси» (від лат. «платіж») спочатку означало завершення розрахунку, платежів у грошових відносинах між населенням і державою, а потім поширилося як на всі платежі на користь держави і різних державних інститутів так і на грошові операції по відкупах і карбуванню монет.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 73; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты