Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Стерилізація.




Стерилізації повинні піддаватися усі вироби, що контактують з рановою поверхнею, з кров'ю або ін'єкційними препаратами, а також окремі види ме­дичних інструментів, які у процесі використання контактують зі слизовою оболонкою і можуть бути причиною її ушкодження.

Існують різні методи стерилізації, а саме: паровий, повітряний, хімічний. В амбулаторно-поліклінічній практиці найбільшого поширення набув повітря­ний метод з використанням сухожарових шаф.

Стоматологічний інструментарій після передстерилізаційної обробки підсушують за кімнатної температури або температури 35 °С до зникнення во­логи, після чого їх укладають у лотки чи в упаковку з непромокального паперу у вигляді мішка, з паперу мішкового непромокального і ставлять у стериліза­тор, де витримують за температури 180 °С протягом 1 год. Інструментарій, який простерилізовано у мішковому непромокальному папері, може зберігатися протя­гом 3 діб, а інструментарій, який простерилізовано без упаковки, повинен бути ви­користаним безпосередньо після стерилізації.

 

Метод стерилізації парою рекомендується для виробів з корозостійких металів, скла, виробів із текстильних матеріалів, гуми. Для цього використову­ють паровий стерилізатор, у який вміщують вироби в стерилізаційних коробках без фільтрів або з фільтрами або у подвійній м'якій упаковці з пергаменту, паперу мішкового непросоченого або волокнистого на 20 хв за температури 132 °С і тиску пари 2 кГс/см2.

Хімічний метод стерилізації інструментарію використовується для виробів з корозостійких металів та сплавів. У якості стерилізувального агента викори­стовують 6 % розчин перекису водню за ДСТ177-71, термін придатності якого в закритій посудині складає 7 діб.

Інструментарій вміщують у закриту посудину зі скла або в посудину з неушкодженою емаллю, заливають 6 % розчином перекису водню та витримують за температури 18 °С протягом 6 год, після чого промивають дистильованою водою.

Вироби з гуми, пластмаси, в тому числі з металевими частинами з корозо­стійких металів та сплавів, стерилізують препаратом "Дезоксон-1" або 1% роз­чином оцтової кислоти протягом 45 хв за температури 18°С, Зберігають про­стерилізовані інструменти та вироби в стерильних посудинах (стерилізаційні коробки), які вистелені стерильними простирадлами, 3 доби, розчин перекису водню може використовуватися протягом 7 діб з дня приготування за умови зберігання його в закритій посудині в темному місці. Розчин "Дезоксон-1" можна використовувати протягом 1 доби.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты