Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Маніпуляції з психічним здоров’ям людини




Вказуючи на етичні аспекти втручання у психічне життя людини, ми часто оминаємо опис ушкоджень і психічних порушень. Втручання у психічне життя людини може бути двояким: опосередкованим або безпосереднім впливом на людську психіку.

Опосередковане втручання – це фізична дія, бо відбувається вплив на соматичну структуру організму, наслідком чого є менші або більші зміни у психіці людини. З медичної точки зору такий вплив майже необмежений.

Усі маніпуляції можна віднести до трьох основних видів: механічні, гормональні та хімічні. Механічне втручання – один з найбільш ницих засобів перетворення людини на річ, наприклад, коли застосовується особливий вид маніпуляцій “промивання мозку”. Гормональні маніпуляції – це використання впливу гормонів (наприклад, гормону росту) на розвиток людини, що може спричинити побічний вплив, який негативно позначиться на її психічному здоров'ї. Хімічні маніпуляції – це дія психотропних препаратів: наркотиків, транквілізаторів тощо, негативний вплив яких полягає не лише у факті узалежнення від них, а й також у тому, що вони викликають тривалі зміни в мозку.

Інший спосіб впливу на психіку людини – безпосередній. Найкращим прикладом цього є процес навчання та виховання, а також – безперервний менш чи більш свідомий вплив на психіку людини з певними порушеннями в цій сфері. Це означає, що такий вплив включає психотерапевтичну дію, а отже, як психологічну, так і психіатричну.

Не заглиблюючись у психотерапевтичні методи, тут варто звернути увагу на певні суттєві проблеми етичної природи. Насамперед мова йде про етичні аспекти взаємин психотерапевт–пацієнт, про підготовку фахівців і широке розуміння сучасного явища неврозу.

При лікуванні психічних порушень взаємини між лікарем і пацієнтом мають особливий характер через певне звикання, узалежнення пацієнта від того, хто його лікує. Тому слід особливо наголосити, що психотерапевт не може нав'язувати пацієнту свій спосіб мислення, власну теорію волі та відповідальності, власне розуміння проблеми вини. Життєві погляди лікаря не можуть домінувати над життєвим вибором пацієнта. Тут важливо, чи даний психотерапевтичний метод є безпосереднім чи опосередкованим. Перевагу слід віддавати опосередкованому методу, який опирається на переконання, що навіть при певних порушеннях пацієнт має достатньо власної духовної енергії, щоб побороти свій незадовільний психічний стан. У цьому методі головною є пошана особистості пацієнта.

Широке коло питань у цій галузі надихає до пошуку іншого джерела вирішення проблем. Будь-який вплив на психічну сферу життя людини потрібно починати з її духовного відродження.

Отже, людина як найдосконаліша особистість є недоторканною і не може бути ні інструментом, ні засобом експериментування чи будь-яких маніпуляцій над нею. Експериментування над людською особистістю можливе лише за її власної інформованої згоди, яку вона дає цілком свідомо і добровільно. Медицина чи суспільство мають над пацієнтом лише ту владу і права, якими наділяє їх сам пацієнт.

Етична засада недоторканості не допускає експериментування на особах юридично недієздатних, які не можуть свідомо дати інформовану згоду для експериментів на собі. Це – ембріони, неповнолітні діти, заарештовані, неповносправні, божевільні, смертельно хворі. Стосовно них допустимі лише терапевтичні експерименти.

 

Запитання для самоконтролю

1. Суть засади інформованої згоди.

2. Засади біоетики, які регулюють медичні експерименти.

3. Безпечність терапевтичних експериментів.

4. Підстави використання плацебо при клінічному терапевтичному експериментуванні на людині.

5. Умови використання плацебо в контексті контрольного клінічного дослідження.

6. Роль біоетичних комісій з біоетики у контексті експериментування над людиною.

7. Відмінність між опосередкованим і безпосереднім впливом на людську психіку.

8. Суть поняття “гормональної маніпуляції” з психікою людини.

9. Небезпека хімічної маніпуляції з психікою людини.

10. Негативні аспекти механічного втручання у психіку людини.

11. Міжнародні організації, які застерігають проти експериментів з ембріонами.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты