Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Види роздрібних торгових підприємств




 

В Україні мешкають мiльйони роздрібних торгових точок самих різних розмірів і форм. Більше того, постійно виникають нові форми роздрібної торгівлі, вбирають в себе певні риси старих форм, наприклад сучасний магазин мережі ТОВ «Монро» поєднує в собі риси універсаму та магазину знижених цін. Оскільки різним споживачам подобаються різні форми торгівлі, можливо одночасне існування й успіх підприємств з різними рівнями послуг длл споживачів. На рис 71 представлено чотири рівня обслуговування і вказано торгові заклади, зазвичай практикуючі ці урoвня. Роздрібні торговельні підприємстві самообслуговування стали стрімко рости в країні як результат депресивного стану екoноміки в 30-і роки. Сьогодні послугами роздрібних магазинів самообслуговування користуються представники всіх верств суспільства, особеннo при придбанні товарів повсякденного попиту і деяких товарів попередньог.

Вибор Самообслуговування є основою будь-якої торгiвлі зі знижкою. Заради економії багато споживачі готові самостійно займатися пошуком, порівнянням і вибором товару. Роздрібні торговельні підприємства з вільним відбором товарів мають продавців, до яких при бажанні можна звернутися за сприянням. Клієнт завершує угоду, підходячи до продавця і розплачуючись з ним за покупку. Накладні витрати в магазинів з вільним відбором товарів трохи вища, ніж у магазинів самообслуговування, у зв'язку з необхідністю утримання додаткового персоналу. Роздрiбні торговельні підприємства з обмеженим обслуговуванням, подібні тим, щo зустрічаються в мережах типу «Сірі», забезпечують покупцеві більш високий рівень допомоги з боку торгового персоналу, оскільки в таких магазинах продають більше товарів попереднього вибору і покупцям потрібно більше інформації. Крім гого. в цих магазинах споживачам пропонують послуги у вигляді продажу в кредит і прийому тому куплених товарів, зазвичай відсутні в магазинах з більш обмеженим рівнем обслуговування. Так що експлуатаційні витрати у цих магазинів вище.

Роздрібні торговельні [2] підприємства з повним обслуговуванням, такі, як фешенебельні універмаги, мають продавців, готових особисто допомогти покупцю всіх етапах процесу пошуку, порівняння і вибору товару. Споживачі, бажаючі, щоб їх «обслуговували», віддають перевагу саме такі магазини, Великі витрати на утримання обслуговуючого персоналу, вищий відсоток у їх номенклатурі товарів особливого попиту і товарів чамедленного збуту (модні вирoби, ювелiрні вироби, кінокамери), ліберальніший підхід до практики повернення куплених товарів, використання різних схем кредитування, забезпечення безкоштовної доставки покупок, технічне обслуговування товарів тривалого користування вдома і надання покупцям додаткових зручностей у вигляді кімнат відпочинку і ресторанів - все це обертається для магазинів-високими накладними витратами. При описі типів роздрібних підприємств ми будемо класифiкувати їх на основі декількох вихідних параметрів: запропонований товарний асортимент, відносне увагу цін, характер торгового обслуговування, приналежність магазину і різновид концентрації магазинів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты