Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РОЗДІЛ ІІ




Методичні рекомендації до розробки та захисту дипломної роботи (проекту)

Методичні рекомендації розроблені для студентів-випускників кооперативного торговельно-економічного коледжу освітньо-кваліфікаційного рівня підготовки «Молодший спеціаліст», які навчаються за спеціальністю “Дизайн», з метою допомоги в розробці та офор­мленні їх дипломної роботи (проекту). В них наведені основні методичні вказів­ки до розробки дипломної роботи (проекту) об'єктів дизайну середовища.

Підґрунтям для розробки дипломної роботи (проекту) освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст» є індивідуальне завдання циклової комісії.

Йдучи на переддипломну практику до дипломної роботи (проекту) освітньо-кваліфікаційного рівня підготовки «Молодший спеціаліст», студент повинен мати тему дипломної роботи (проекту), затверджену цикловою комісією, і під час проходження практики зорієнтуватися на підбір й опрацювання ма­теріалів з теми дипломної роботи, вивченні вихідних даних, брати активну участь в реальному проектуванні з метою отримання додаткових знань та нави­чок з майбутньої фахової діяльності.

Результатом проходження переддипломної практики є звіт, в якому зібрані й опрацьовані проектні матеріали (текстові та графічні) з теми дипломної роботи (проекту), і який, в свою чергу, може увійти складовою частиною до пояснювальної записки в якості аналітичного ро­зділу.

Після звіту по переддипломній практиці студент допускається до виконання дипломної роботи (проекту).

 


2.1. Мета й завдання дипломної роботи (проекту)

Завершальним етапом навчання студента в кооператив­ному торговельно-економічному коледжі є дипломна робота (проект), яка виявляє рівень професійної підготовки студента до комплексного вирішення об'ємно-дизайнерських завдань, які відповідають науковим, технічним і матеріальним можливостям сучасності. Ця мета реалізується у виконанні проекту з актуальної конкретної теми з ди­зайну середовища.

Основними завданнями дипломної роботи (проекту) освітньо-кваліфікаційного рівня підготовки «Молодший спеціаліст» є:

· аналіз та уточнення отриманих до проекту вихідних даних;

· знайомство з аналогами та професійний аналіз передпроектної ситуації з урахуванням існуючого стану щодо особливості експлуата­ції, насиченості ринку аналогічними виробами чи об'єктами та тенденцій формоутворення, кольорово-графічного рішення, функціональної спрямованості, конструктивно-технологічних рішень, об'єктів близьких за функцією і соціальною спрямованістю;

· класифікація об'єктів дизайн-розробки, визначення та обгрунтування про­блем, притаманних об'єктам майбутньої розробки в контексті покращення їх дизайнерських та ергономічних показників;

· обгрунтування загальних вимог до об'єктів розробки з врахуванням попереднього аналізу та орієнтацією на створення об'єкту, що відповідає, в пе­ршу чергу, людському виміру, естетичним вимогам та екологічній безпеці;

· відпрацювання складових проектної концепції з розробки об'єктів по темі проекту, яка має включати, щонайменше розкриття наступних аспектів: образних; композиційно-пластичних; функціональних; конструктивно-технологічних; екологічних та інших;

· розробка дизайн-пропозицій щодо варіантів рішення визначених моделей типологічного ряду проектного об'єкту з використанням методу графічного моделювання та при необхідності пошукового об'ємного моделювання (макетування);

· відпрацювання в графічному варіанті та об'ємному рішенні ескізних варіантів об'єкту проектування;

· виконання остаточних дизайн-рішень за визначеними моделями об'єкту проектування у вигляді ілюстративного кольорово-графічного матеріалу, об'ємних моделей у зменшеному масштабі чи в масштабі 1:1;

· виконання роботи в матеріалі на об'єкті;

· виконання пояснювальної записки до дипломної роботи (проекту) певної структури та змісту, що аргументує та послідовно викладає зміст проектного процесу та остаточних дизайн-рішень.

Дипломна робота (проект) має за мету:

· розширити та підвищити отриманий під час на­вчання загальний рівень методологічних, об'ємно-просторових, технічних та економічних знань з фаху;

· проявити творчу ініціативу, новаторство, самостійність, а не стереотипність у прийнятті проектних рішень;

· навчити систематизувати та аналізувати одержані дані в проектній та ринковій ситуаціях, тенденції щодо формоутворення та кольорографії об'єктів проектування, рівнів комфортності об'єкту та різнобічного врахування людського чинника;

· закріпити основи володіння прийомами формування повноцінних і естети­чно досконалих дизайнерських рішень, їх об'ємно-просторової, композиційно-пластичної і кольорово-графічної досконалості, функціональної доці­льності і інформативності, відповідності екологічним вимогам і образної виразності;

· удосконалити художньо-графічну майстерність випускника освітньо-кваліфікаційного рівня підготовки «Молодший спеціаліст»;


· обгрунтувати та сформулювати соціально-економічну ефективність конк­ретної дизайн-розробки;

· визначити роль техніко-економічних показників у формуванні проекту з дизайну середовища.

Дипломна робота (проект) освітньо-кваліфікаційного рівня підготовки «Молодший спеціаліст» повинна відповідати високим художньо-естетичним, технічним та соціально-культурним вимогам сучасного розвитку вітчизняного та міжнародного дизайну, бути спрямована на актуальну соціаль­но-культурну проблематику, в якій можуть виявитись та реалізуватись методи та підходи, притаманні дизайну середовища. Теми дипломної роботи (проекту) визначаються цикловою комісією і мають прикладний напрям, який враховує дизайнерську практику та завдання сучасного часу, що можуть знайти те чи інше відображення в змісті та структурі дипломної роботи (проекту).

Дипломні роботи (проекти) освітньо-кваліфікаційного рівня підготовки «Молодший спеціаліст» з фаху «Дизайн» розробляються для різноманітних об'єктів. Теми робіт (проектів) будуються таким чином, щоб проблема в цілому розглядалась з урахуванням майбутнього середовища, типових груп споживачів та поведінкових ситуацій, в яких має існувати спроектований об'єкт. Важливим аспектом в такому формуванні тем є організація студента, що допомагає підійти до рішення проекту комплексно і сприяє вмінню реалізувати себе як фахівця не тільки в дизайні середовища, а й в графічному і промислово­му дизайні. Такий підхід дозволяє випускнику відчути себе фахівцем з дизайну широкого профілю, що має вже на рівні дипломної роботи (прое­кту) підходити до рішення дизайнерських задач на концептуальному рівні і підк­реслити своє розуміння бачити будь-який об'єкт проектування у відповідному середовищі життєдіяльності людини.

 

 


2.2. Етапи виконання та склад дипломної роботи (проекту)

Виконання робіт дипломного проектування ведеться за наступними етапами:

першийпередпроектний збір вихідних даних, дослідження аналогових рішень до теми роботи з урахуванням тенденцій формоутворення, кольорово-графічного рі­шення, конструктивно-технологічних рішень.

другий пошук провідної ідеї-концепції проекту на підставі аналогових рішень, формулювання та обгрунтування проблем, притаманних об'єктам майбутньої розробки в контексті покращення їх дизайнерських показників.

третій – ескізування варіантів проектних рішень та вибір основного варіанту, який має включати щонайменше розкриття наступних ас­пектів: образних, композиційно-пластичних, кольоро-графічних, функціональних, конструктивно-технологічних, ергономічних, екологічних та ін.

четвертий – детальна розробка основного варіанту рішення з фрагментами складання пояснювальної записки.

п'ятий - відпрацювання в графічному варіанті та об'ємному рішенні ескіз­них варіантів об'єкту проектування.

шостий графічне викреслювання проектного рішення й експозиційне завершення проекту у зменшеному масштабі чи масштабі 1:1, його затвердження керівником дипломної роботи (проекту) та художньою радою.

сьомий - виконання роботи в матеріалі ведеться у відповідності з її експозиційно-графічною частиною дипломної роботи (проекту).

восьмий - написання пояснювальної записки, та передача дипломної роботи (проекту) на рецензування, написання тексту виступу на захисті роботи (проекту) та підготовка до захисту.

Хід розробки дипломної роботи (проекту) контролюється цикловою комісією згідно з планом-графіком проведення засідань художньої ради, який затвер­джується головою циклової комісії.

Дипломна робота (проект) складається з пояснювальної записки, експозиційного графічного матеріалу на планшетах, а також об'ємно-просторової моделі (роботи в матеріалі), об’єднаних не лише змістом та загальним рішенням, але й своїм оформленням (методами та техніками „подачі”, а також загальною кольоровою гамою оформлення креслень та макету).

Виконання експозиційно-графічної частини дипломної роботи (проекту) здійснюється автором проекту за бажанням: „від руки” чи частково за допомогою комп'ютера. Допускається представлення експозиційних креслень, виконаних роздруком на принтері при умові попереднього ознайомлення керівника дипломної роботи та внесення певних зауважень в склад та оформлення проекту. Не проконсультований у керівника проект може бути недопущений до захисту й вважатися виконаним не особисто випускником.

2.3. Експозиційний матеріал роботи (проекту)

Графічна частина дипломної роботи (проекту) подається на планшетах форматом - 600x450 мм. Засобами графіки дипломник повинен повністю розкрити зміст проекту і довести доцільність прийнятих рішень.

Експозиційний матеріал дипломної роботи (проекту) може бути представлений ес­кізом, проектом, макетом (в залежності від характеру роботи, особливостей об'єкту). Фактично будь-яка робота (проект) в експозиційному матеріалі має відобразити суть творчого задуму автора і в повній мірі виявити образне, асоціативне, кольорове, об'ємно-просторове, конструктивне і технологічне ди­зайн-рішення остаточно визначених об'єктів розробки (перспективи та проекції), фрагменти конструктивно-технологічних чи компонувальних рішень.

Кількість планшетів повинна бути достатньою для висвітлення і відображення визначеної типології об'єктів проектування за їх функцією та основними вимогами до забезпечення їх високого дизайнерського рівня, графічного зображення основних складових проектної концепції, варіантів дизайн-рішення остаточно визначених об'єктів розробки.

Розміщення основних графічних матеріалів та доповнень до них (перспективи, фрагменти та ін.) повинні бути як цілісна композиційно-художня експозиція. Розміщення зображень повинно бути від загального до часткового. Для усіх креслень слід обрати єдиний графічний стиль оформлення, але графіка не повинна бути схожа на рекламний плакат.

Крім експозиційного матеріалу на планшетах розміщуються тексти, що системно розкривають зміст планшету та назву дипломної роботи (проекту). На першому експозиційному планшеті подається назва дипломної роботи (проекту) – вгорі по середині шрифтом Arial звичайного накреслення розміром 33, а в правому нижньому кутку - прізвище та ініціали автора дипломної роботи, керівника, рецензента та рік шрифтом Arial звичайного накреслення розміром 20.

Проект виконується обов'язково в кольорі та масштабі. Вибраний масштаб повинен відповідати визначеним стандартним значенням (1:2; 1:4; 1:5; 1:10; 1:25; 1:40; 1:50; 1:75; 1:100; 1:125; 1:150; 1:200; 1:250; 1:500 і т. д.).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты