Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сутність та особливості міжнародного бізнесу




Міжнародний бізнес – явище міжнародного економічного життя. Історично і логічно він викликає внаслідок розвитку та поглиблення міжнародного поділу праці і формування світового ринку.

Економічна сутність міжнародного бізнесу має визначатися у площині його як явища і як процесу міжнародних економічних відносин.

Як явище міжнародних економічних відносин міжнародний бізнес – це форма взаємодії суб’єктів міжнародної економічної діяльності, спрямована на вилучення вигод від трансграничного співробітництва.

Трансграничний характер відносин виникає за умови, коли два або більше суб’єкта господарювання, які полягають до різних внутрішньооформлених соціумів (країн), добровільно або вимушено здійснюють постійні економічні контакти та взаємодію одного з одним. Отже, просторова організація поля економічної взаємодії – його трансграничність є ключовою ознакою міжнародного бізнесу як явища, яка якісно відрізняє його від бізнесу в національно-державних кордонах країн.

Як процес міжнародний бізнес є проявом специфічного (трансграничного) виду взаємодії суб’єктів, який характеризується певною структурою, технікою, умовами й правилами ведення, а також наслідками й результатами, які досягаються у процесі даного виду взаємодії і тільки через цей вид.

Найважливішою особливістю міжнародного бізнесу є його специфічне економічне, законодавче й політичне поле конкуренції, а також його соціокультурний фон, які суттєво відрізняють його від внутрішніх ринків країн. Сучасний світовий ринок, не дивлячись на насиченість нормами і правилами поведінки на ньому економічних суб'єктів, формування міжнародних регулятивних механізмів та інституцій, якісно і кількісно відрізняється від внутрішніх національних ринків, правове функціонування яких має законодавчий характер.

Законів функціонування та регулювання світового ринку не існує взагалі: міжнародне право має прецедентний і погоджувальний, але не законодавчий характер.

Розвиток міжнародних економічних відносин, в особливості у другій половині ХХ ст., супроводжувався енергійними зусиллями щодо формування міжнародного економічного права, хоча і залишався суперечливим за мотивами, цілями його учасників і результатами. Отже, цілісної "міжнародної" системи норм і культури ринкової поведінки (на відміну від внутрікраїнних) досі не створено.

Складність міжнародного бізнесу як процесу зумовлюються, передусім, тим, що реалізація конкурентних переваг навіть найвищого рангу у міжнародному середовищі здійснюється далеко не за принципами та постулатами класичних теорій міжнародної торгівлі, а на основі більш складної стратегічної поведінки суб'єктів світового ринку. Колізія інтересів та цілей окремих підприємств у міжнародному економічному обміні доповнюється також колізією загальнодержавних інтересів, пов'язаних із забезпеченням суверенітету й економічної безпеки, із захистом економічного простору країн. Дія цих чинників викривляє ринкові принципи взаємодії суб'єктів міжнародного економічного обміну і здатна навіть перетворювати останній у предмет протистояння між країнами. Прояви такого протистояння ("сталева", "трубна", "винна", "куряча" та інші війни) досить оригінально висвітлюють засоби масової інформації, використовуючи воєнну термінологію.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты