Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Статистичний аналіз прибутку і рентабельності підприємства




Прибутки і збитки, які мають місце на підприємстві, поділяються за видами діяльності на прибутки (збитки), що виникають від звичайної та надзвичайної діяльності. Звичайна діяльність поділяється на операційну та іншу (фінансову та інвестиційну). Основна діяльність – це операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції, що є визначальною метою створення підприємства та забезпечують основну частку його доходу. Під фінансовою розуміють діяльність, яка призводить до зміни розміру і складу власного та позиченого капіталу підприємства.

Отже, загальний прибуток - прибуток від продажу продукції (робіт, послуг), інших цінностей і нематеріальних активів, інвестиційної та фінансової діяльності, скоригований на суму позареалізаційних (надзвичайних) доходів і витрат.

Провідне місце у визначенні прибутку від реалізації продукції (валового прибутку) відводиться факторному аналізу. На динаміку прибутку від реалізації продукції має вплив зміна середніх цін реалізації, собівартості одиниці продукції, обсягу і структури реалізованої продукції

Роль кожного з цих факторів можна визначити з допомогою індексного метода. Використаємо для цього загальноприйняті позначення:

Ро, Р1 – ціни за одиницю продукції відповідно в базовому і звітному періодах, грн;

gо, g1 - кількість реалізованої продукції відповідно в базовому і звітному періодах, шт.;

Zо, Z1 - собівартість одиниці продукції відповідно в базовому і звітному періодах, грн..

Абсолютний розмір прибутку за кількома видами продукції можна виразити, як різницю між виручкою від реалізації ( ∑Рg ) і затратами на виробництво продукції ( ∑ Zg ).

Абсолютний приріст прибутку (∆П) можна представити в такому вигляді:

∆П = ( ∑P1g1 - ∑ Z1g1) - ( ∑Pogo - ∑Zogo), (4.1)

де ∑P1g1, ∑Pogo - обсяг реалізованої продукції в звітному і базовому періодах, грн.; ∑Z1g1, ∑Zogo - собівартість реалізованої продукції в звітному і базовому періодах, грн.

Ступінь впливу зміни середніх цін реалізації, собівартості продукції, обсягу, а також структури реалізованої продукції на абсолютний приріст прибутку можна визначити в такій послідовності:

· приріст прибутку за рахунок зміни середніх цін реалізації ( ∆Пр ) знаходимо за формулою:

∆ Пр = ∑ Р1g1 - ∑Роg1, (4.2)

де ∑ Р1g1 - обсяг реалізованої продукції в звітному періоді, грн.; ∑ Роg1 - обсяг реалізованої продукції звітного періоду в цінах базового періоду, грн.

· приріст прибутку в результаті зміни собівартості продукції ( ∆Пz ) визначається за формулою:

∆Пz = ∑ Zog1 - ∑Z1g1, (4.3)

де ∑Zog1 - кількість реалізованої продукції звітного періоду за собівартістю базового періоду, грн.; ∑Z1g1 - собівартість обсягу реалізованої продукції звітного періоду, грн..

· вплив зміни обсягу реалізованої продукції на прибуток ( ∆Пg ) визначається за формулою:

∆Пg = ( ∑ Pog1 - ∑ Zog1 ) - ( ∑ Pogo - ∑ Zogo), (4.4)

де ∑Роg1 - кількість реалізованої продукції звітного періоду в цінах базового періоду, грн.; ∑Zog1 - кількість реалізованої продукції звітного періоду за собівартістю базового періоду, грн.; ∑Pogo - обсяг реалізованої продукції в базовому періоді, грн.; ∑Zogo - собівартість реалізованої продукції в базовому періоді, грн.

· приріст прибутку в результаті зміни обсягу реалізації містить і ту частину, яка утворюється за рахунок структурних зрушень ( ∆Пстр.) в асортименті продукції і визначається за формулою:

∆ Пстр. , де По = Ро - Zо. (4.5)

Поряд з абсолютним показником – обсяг прибутку – статистика фінансів підприємств широко використовує відносний показник – рентабельність, яка дозволяє в загальному вигляді охарактеризувати прибутковість роботи організації.

В практиці господарювання розраховують такі показники рентабельності (прибутковості):

· рентабельність продукції ( Rпр):

Rпр= , (4.6)

де Ппр – прибуток від реалізації продукції, грн.; Срп – собівартість реалізованої продукції, грн..

· рентабельність власного капіталу ( Rвк):

Rвк = , (4.7)

де Пч – чистий прибуток, грн..; ВКср. – середньорічна вартість власного капіталу, грн..

· рентабельність всього капіталу ( Rк):

Rк = , (4.8)

де Пзв. – прибуток від звичайної діяльності, грн..; ПБ - підсумок бухгалтерського балансу, грн..

· загальна рентабельність підприємства ( Rз)

Rз = , (4.9)

де Пз - загальний прибуток, грн..; Фос – фонд основних засобів, грн.; Фоб – фонд оборотних засобів, грн..

В якості показника рентабельності найчастіше розраховується загальна рентабельність (рентабельність підприємств, організації), а також рентабельність реалізованої продукції і рентабельність капіталу. Рентабельність реалізованої продукції залежить від собівартості одиниці продукції, цін реалізації, зрушень в асортименті продукції. Динаміка рентабельності реалізованої продукції визначається впливом цих факторів, який можна представити за допомогою наступної системи індексів:

 

або

Ir = Irg * Irz * Irp, (4.10)

де Irg - індекс зміни рівня рентабельності за рахунок зміни обсягу продукції; Irz - індекс зміни рівня рентабельності за рахунок зміни собівартості, Irp- індекс зміни рівня рентабельності за рахунок зміни середньої ціни реалізації.

При аналізі середнього рівня рентабельності оборотних коштів підприємства в цілому і окремих його підрозділів використовують індекси середніх величин, до складу яких входять: індекс змінного, фіксованого складу та структурних зрушень.

Індекс рентабельності змінного складупоказує відношення середнього рівня рентабельності за сукупністю підрозділів підприємства у звітному періоді до середнього рівня у базисному періоді і визначається за формулою:

, (4.11)

де R1, R0 – рівень рентабельності в окремих підрозділах підприємства відповідно у звітному та базовому періоді; d1, d0 – частка залишків оборотних коштів окремих підрозділів у загальному їх обсязі по підприємству відповідно у звітному та базовому періоді.

Абсолютна зміна середнього рівня рентабельності за сукупністю підрозділів підприємства у звітному періоді в порівнянні з базовим періодом визначається за формулою:

. (4.12)

Індекс рентабельності фіксованого складувизначають за формулою:

. (4.13)

Абсолютна зміна середнього рівня рентабельності у звітному періоді порівняно з базовим тільки за рахунок динаміки рівня рентабельності в окремих підрозділах підприємства визначається за формулою:

. (4.14)

Індекс ІRф.с. показує, як змінився середній рівень рентабельності у звітному періоді порівняно з базовим тільки за рахунок динаміки рівня рентабельності в окремих підрозділах підприємства.

Індекс рентабельності структурних зрушень визначають за формулою:

, (4.15)

відповідно

. (4.16)

Індекс показує, як змінився середній рівень рентабельності по підприємству тільки за рахунок зміни розподілу залишків оборотних коштів між підрозділами підприємства.

Між індексами існує такий взаємозв’язок:

= . (4.17)

Взаємозв’язок абсолютних показників:

3 + 2 = 1 . (4.18)

Індекси динаміки інших показників стану оборотних коштів розраховують за аналогічними формулами. При цьому за вагу розподілу в індексах коефіцієнтів оборотності та завантаженості беруть частку середніх залишків. У цьому разі факторами, що формують динаміку прибутку, є рівень рентабельності та залишки оборотних коштів.

Абсолютну зміну прибутку визначають за такими формулами:

· за рахунок зміни рівня рентабельності:

, (4.19)

· за рахунок динаміки середніх залишків оборотних коштів:

∆ПЗ = . (4.20)

Звідси

∆ПЗ + ∆ПR = ∆П = П1 – П0 . (4.21)

У свою чергу, факторами, що впливають на динаміку рівня рентабельності, є динаміка прибутку і залишків оборотних коштів. Динаміку рентабельності визначають за такими формулами:

· за рахунок зміни прибутку:

∆RП = , (4.22)

· за рахунок зміни середніх залишків оборотних коштів:

∆RЗ = , (4.23)

Звідси:

∆RЗ + ∆RП =∆R = . (4.24)

Замість розміру середнього залишку оборотних коштів можна використовувати інші показники, стосовно яких здійснюється аналіз середнього рівня рентабельності.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 263; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты