Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Окуляр з налобником




Окуляр служить для формування зображення, отриманого на екрані ЕОП.

Окуляр складається із шести лінз, за допомогою трьох кілець і гайки. Оправа окуляра вгвинчивається в кришку. Кришку вставляють в циліндричну расточку корпуса прицілу і кріпиться до нього гвинтами.

На окуляр одягнут гумовий наглазник, закріплений хомутом із гвинтом.

Для зручності спостереження в прицілі є налобник.

 

Меанізм шкал

Вузол механізму шкал служить для проектування шкал кутів прицілювання в поле зору введеннякутів прицілювання і виверки прицілу на гарматі.

Всі деталі механізму шкал зібрані в корпусі, що має посадкову площину для установки на корпусі об'єктива.

У корпус загорнений по різьбленню і застопорений об'єктив в оправі.

Знизу корпуса є циліндрична расточка, у якій вставляется оправа з призмою. Оправа з призмою кріпиться до корпуса гвинтами.

Призма кріпиться в оправі вкладишем і гвинтом. На фланці корпуса кріпиться гвинтами і штифтами дві пари вертикально розташованих прямокутних направляючих, по яких можуть переміщатися дві каретки,-каретка індексу і каретка сітки.

У каретках гвинтами кріпиться сітка в оправі й індекс в оправі. Обидві каретки поджимаются знизу пружинами через гільзи.

 

 


Каретка сіткимає Т-образний паз, у який вставляется Т-образна гайка. У гайку входить нарізана частина осі. На осі укріплені зубцювате колесо і храповик.

Зубцювате колесо знаходиться в зачепленні з зубцюватим колесом, укріпленим на осі.

При повороті осі через зубцюваті колеса повертається вісь, це викликає переміщення гайки, а отже і каретки сітки. Положення каретки фіксується за допомогою храповика і фіксатора, що охороняє каретку від сколочування при стрільбі.

У корпус загорнений чіп. В чопі, як у підшипнику, може повертатися вісь, що має ексцентрик.

На осі заштрихована чіп, що має чотиригранну голівку під ключ. Чіп по діаметрі входить у кронштейн, укріплений на корпусі. Щоб уникнути сколочування ексцентрика затягують гвинт. При цьому розрізної хомут кронштейну охоплює чіп і жорстко фіксує положення осі.

До осі пружинами через гільзи піджимається каретка індексу. При повороті осі каретка індексу разом з укріпленим у ній індексом в оправі переміщається у вертикальному напрямку.

Переміщенням кареток досягається виверка прицілу по висоті і введеннякутів прицілювання.

На корпусі укріплений кронштейн, на якому змонтований механізм виверки по напрямку.

Плоскопаралельна виверітельна пластинка укріплена в оправі різьбовим кільцем. Оправа укручена у вісь і застопорена. Вісь з оправою обертається в кронштейні, на цій же осі укріплений важіль .

Важіль постійно поджимается до гвинта (укрученому в кронштейн) пружиною через гільзу . Виверка прицілу по напрямку здійснюється розгортанням плоскопаралельної пластинки навколо вертикальної осі за допомогою гвинта.

При повороті гвинта розвертається важіль, а разом із ним і виверітельна пластинка. Після закінчення виверки гвинт затискується нерухомо гвинтом.

Для охорони від ушкоджень механізм горизонтальної виверки і чіп закриті корпусами.

Для доступу до гвинтів механізму горизонтальної виверки в корпусі є два отвори, закриті кришками.

Доступ до чопа і її гвинта, що стопорить, здійснюється через два отвори, закриті кришками.

Підсвічування шкали кутів прицілювання індексу здійснюється лампочкою.

До корпуса гвинтами кріпиться кришка. У кришці встановлюється чіп із контактом і кільце з лампочкою; контакт відтискується гвинтом до контакту.

Лампочка кріпиться на різьбленні в кільці. Плюсовий провід, що йде від акумуляторів, кріпиться в контакті гвинтом. Через контакт плюс напруги передається на гвинт, контакт, а від нього - на лампочку. Мінус напруги подається до цоколю лампочки через кільце і металеві деталі прицілу.

Для більш рівномірного підсвічування шкал і герметизації внутрішньої порожнини механізму шкал у корпусі встановлено молочне скло.

Для регулювання яскравості підсвічування шкали й індексу в схемі живлення лампочки служить потенциометр Кб.

 

Механізм введення кутів прицілювання

Механізм введення кутів прицілювання служить для установки в прицілі кута прицілювання, що відповідає дальності, на якій ведеться стрільба.

Механізм введення кутів прицілювання складається з підшипника, маховичка, зубцюватих коліс і карданного валика. Підшипник фланцем кріпиться до корпуса чотирма гвинтами. Усередині підшипника поміщається вісь, що обертається в чопі. На верхньому кінці осі закріплена обмежувальна шайба, до останнього гвинтами кріпиться маховичок. На нижньому кінці від закріплене зубцювате колесо.

Зубцювате колесо знаходиться в зачепленні з зубцюватим колесом, закріпленим на кінці осі, що обертається в підшипнику, прикріпленому фланцем до підшипника. Вісь закінчується карданною вилкою, у якій входить один кінець карданного валика. Другий кінець карданного валика поміщається в паз карданної вилки осі, що обертається в підшипнику, прикріпленому чотирма гвинтами до корпуса механізму шкал.

Для обмеження осьового переміщення карданного валика на вилці осі встановлена пружинне кільце. На карданний валик одягнут кожух, що охороняє його від випадкових ударів.

Чопами і гайками шарніри валика перешкоджають корозії і забрудненню. Кожух карданного валика підтримується кронштейном, закріпленим на корпусі прицілу чотирма гвинтами.

При обертанні маховичка напрямку через зубцюваті колеса, карданний валик, зубцюваті колесо, передається на вісь. При повороті осі гайка переміщається уздовж осі гвинта, а разом із ним переміщається і каретка сітки.

При цьому в поле зору прицілу переміщається щодо нерухомого індексу (у вертикальному напрямку) прицільний трикутник разом із шкалою кутів прицілювання.

У такий спосіб у приціл уводяться кути прицілювання. Для обмеження діапазону переміщення каретки сітки в підшипнику є шайбовий обмежувач.

Механізм захисту прицілу від засвітки полум’ям власного постріла

Механізм захисту служить для охорони електронно-оптичного перетворювача від засвітки полум'ям, що виникає в момент постріла гармати, на якому змонтований приціл.

Захист ЕОП здійснюється шляхом перекриття вихідного отвору об'єктива заслінкою.

Деталі механізму захисту змонтовані в корпусі і закриті кришкою. У корпусі може обертатися вісь. На осі з однієї сторони заштифтован чіп, з іншого боку - повідець. На осі може вільно обертатися зубцювате колесо. Між повідцем і зубцюватим колесом установлена гвинтова пружина крутіння. один кінець якої входить в отвір повідця, а другий - в отвір зубцюватого колеса.

Важіль може повертатися навколо гвинта. У паз важеля входить штир, запресований у рейці. На важіль постійно діє пружина через гільзу. У вихідному положенні механізму (заслінка не перекриває отвір об'єктива) важіль своїм зубом входить у паз повідця.

Зубцювате колесо знаходиться в зачепленні з рейкою, що переміщається в чопі.

Під дією пружини рейка завжди відведена вліво, при цьому отвір об'єктива відкритий.

Рейка зчеплена з трубкою гальма. Гальмо являє собою шестиренчатий редуктор із великим передатним числом. На вихідній ланкі редуктора укріплена крилчатка.

На осі трубки заштифтован храповик. На цій же осі вільно сидить циліндричне колесо, на якому укріплена засувка. Засувка поджимается до колеса пружиною.

У момент натискання на спускову ручку пушки, важіль, розташований на пушку і пов'язаний із спусковою ручкою, починає давити на патрон, укріплений гвинтами на рейці, і переміщає рейку.

При переміщенні рейки стискується пружина. Починає обертатися зубцювате колесо і заводиться пружина.

Одночасно штир сковзає по пазу важеля і починає виводити його зуб із паза повідця. Коли рейка переміститься на 6(8 мм, зуб важеля вийде з паза повідця, і повідець, під дією заведеної пружини, розгорнеться разом із віссю так, що заслінка частково перекриє вихідний отвір об'єктива.

При переміщенні рейки на 10(12 мм заслінка цілком перекриє вихідний отвір об'єктива, одночасно зуб повідця упереться в упор. При подальшому прямуванні рейки об'єктив буде залишатися закритим.

При звільненні навідником спускової ручки пушки (після постріла) важіль пушки перестає давити на патрон, рейка під дією пружини починає рухатися у вихідне положення. При прямуванні рейки в оберненому напрямку зубцювате колесо своїм зубом зачіпає за зуб повідця і повертає ход разом із віссю у вихідне положення (заслінка відчинила отвір об'єктива).

При прямуванні рейки у вихідне положення обертається в оберненому напрямку трибка; через храповик і засувку прямування передається циліндричному колесу, а від нього через весь редуктор гальма - крилчатці.

Крилчатка починає обертатися з великою швидкістю. Таким чином, створюється тормозной момент, що уповільнює повернення рейки у вихідне положення (відбувається уповільнення відкривання заслінки). Заслінка відчиняється через 2(5 сек. після постріла.

Таке уповільнення відкривання заслінки забезпечує відсутність засвітки ЕОП при стрільбі снарядом із трасером.

Механізм захисту прицілу від засвітки стороннім джерелом світла

На кронштейні укріплений гвинтами електромагніт із сектором. Сектор зчіплюється із шестернею. На осі шестерні укріплена заслінка. Заслінка із шестернею може повертатися в стійках, як у підшипниках. У кронштейні є отвір, що обмежує пучок променів, що йдуть від об'єктива прицілу до фотокатоду ЕОП.

Тільки з'явиться в поле зору прицілу яскравого джерела світла навідник тумблером В1 включає живлення електромагніта.

При цьому якір втягується в котушку електромагніта і повертає зубцюватий сектор. Останній повертає шестерню, і заслінка перекриває отвір у кронштейні.

Наприкінці ходу якоря електромагніта контактами і провадиться підключення утримуючої обмотки.

Регулювання зазора між контактами провадиться контактом, що може переміщатися по різьбленню в копиллі. Перед регулюванням зазора необхідно послабити на 1-2 обороту гайки.

Регулювання штока провадиться переміщенням його по різьбленню фланця електромагніта. Перед регулюванням штока необхідно відвернути гайку.

При вимиканні електромагніта заслінка і якір електромагніта повертаються у вихідне положення пружиною.

Щоб уникнути влучення осипки з механізмів електромагніта на оптичні деталі механізм закритий кришкою.

Перемикач світлофільтрів

В фланці, як у підшипнику, може обертатися вісь. До осі кріпиться гвинтами корпус світофільтрів, в останньому на різьбленні закріплені світофільтри, в оправі і пластинка в оправі. На осі заштифтовано обмежувальна каблучка, до якого кріпиться маховичок.

Поворотом маховичка встановлюють на шляху світлового пучка, який розташован між об'єктивом і ЕОП, потрібний світофільтр або біле скло.

Щоб знати, який установлений світофільтр, на маховичке є стрілка, а на фланці 7-букви Б (без світофільтра), Ж (жовтий) і ДО (червоного).

Для фіксації положення світофільтрів і запобігання сколочування їхній положення при стрільбі є роликовий фіксатор.

На фланці осі є три V-образні канавки. У ці канавки входить ролік, що обертається на осі у важелі. Ролік підтискується до фланця осі пружиною. Один кінець пружини закріплений у важелі, а другий - на стійці.

Для зменшення дії інерційних сил, що виникають при стрільбі, до фланця осі кріпиться гвинтами противага.

Сальник, підгорнутий гайкою, служить для герметизации прицілу. Поворот маховичка обмежується виступами на обмежувальній каблучці. У граничних положеннях маховичка виступи обмежувальної каблучки упираються у виступи фланця.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты