Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Склад 1Г-17




Артилерійський гірокомпас 1Г17 складається з гіроузла, кутомірні частини та пульта управління.

Гіроузел призначений для визначення напрямку істинного меридіана і складається з чутливого елемента (ЧЕ), слідкуючого корпусу (СК), що спостережної системи (СС), орієнтирующего механізму,

системи токоподвода і комутації електричних ланцюгів, і трегера.

ЧЕ - циліндричний корпус в нижній частині якого розташований гіромотор, який за допомогою

торсіона підвішений до слідкуючого корпусу, утворюючи тим самим гіроскопічна систему маятникового типу.

СК - призначений для усунення закручування торсіона при прецессіонних коливаннях ЧЕ і передачі інформації про положення ЧЕ в оптичну систему. На СК кріпиться лімба, на якому нанесена шкала з ціною поділки 20 '.

СС - призначений для вироблення керуючого сигналу, що подається на двигун розвороту СК

при рассогласованіі ЧЕ і СК.

Трегер - перехідна частина між гіроузлом і кутомірною частиною.

Кутомірна частина призначена для фіксації точок реверсі ЧЕ шляхом зняття відліку по лімбу за допомогою проекційного каналу і являє собою корпус із двома стійками, між якими розташовується зорова труба. У лівій стійці кутомірні частині розміщена частина проекційного пристрою відлікової системи. У правій стійці кутомірні частині розміщений механізм вертикальної наводки зорової труби і механізм фокусування зорової труби.

Арієтірующій механізм кріпиться у нижній частині циліндра гіроузла і служить для закріплення ЧЕ у похідних положенні.

Пульт керування призначений для перетворення постійного струму напругою 27 В в змінний трифазний струм напругою 36 В 400 Гц для живлення гіромотора та елементів СС і в змінний однофазний - напругою 5 В для живлення лампи підсвічування СС та управління роботою гіро -

компаса і складається з блоку керування і блоку живлення (трифазний перетворювач струму типу ПТ 125Ц).

На пульті управління є перемикач " РОД РАБОТ", Вольтметр, сигнальні лампи трьох фаз роботи та лампи " АРРЕТИР", запобіжна колодка, роз'єм для підключення кабелю, кнопка відключення СС і кнопка вольтдобавкі.

Штатив призначений для установки гірокомпас над заданою точкою і складається з головки і трьох шарнірно з'єднаних з нею ніжок.

Акумуляторна батарея призначена для живлення пульта управління постійним струмом і розміщується в окремому ящику та має систему обігріву акумуляторних батарей, що включаєся при температурі повітря усередині футляра +3 ° С і вимикається при температурі - 35 ° С. Номинальна напруга батареї 12САМ-28 - 24 В з ємністю 28 А.ч. Мінімально допустимий розряд АКБ по вольтметру блока живлення - 22 В.

Електрична віха з штативів призначена для фіксації на місцевості ори -

ентірного напрямки і складається з електровехі і штатива. При роботі вночі на ніжці штатива вішається акумулятор АК-8.

 

Учбове питання №2. Принцип дії та будова 1Г-17.

Устрій і робота

Гірокомпас встановлюється на штатив. Пульт керування підключається до гірокомпаса кабелем живлення гірокомпаса від акумулятора через пульт управління.

Віха з штативів використовується в якості орієнтира.

Для забезпечення роботи у нічних умовах здійснюється підсвітка оптичної віхи за допомогою акумулятора з комплекту ЗІП одиночного.

Принцип дії

Спрощена принципова схема - гіроузел трьохступінного маятника гірокомпаса. Маятник гірокомпаса є чутливий елемент - циліндр, на якому жорстко закріплений гіромотор.

ЧЕ підвішений на торсіонні, верхній кінець якого закріплений на стежить корпусі, який є частиною СС.

СС призначена для усунення закрутка торсійна при русі ЧЕ, так як при закручування торсійна накладається шкідливий момент на ЧЕ, внаслідок чого погіршується точність гірокомпаса. СК є частиною спостережливої системи і призначений для усунення моменту закрутки торсіона, яке виникає при прецессіонних коливаннях ЧЕ, і передачі інформації про положення ЧЕ в отсчетну систему При арретірованні ЧЕ, забезпечується необхідний натяг торсійна в заарретірованном приладі.

СК є частиною спостережливої системи і призначений для усунення моменту закрутка торсіона, яке виникає при прецессіонних коливаннях ЧЕ, і передачі інформації про положення ЧЕ в отсчетну систему

СК є об'єктом регулювання. Він приводиться в рух двигуном через редуктор у відповідності з сигналом датчика.

Датчик призначений для виміру кута разгласовання між ЧЕ і СК і перетворення його в електричний сигнал.

Світловий потік, пройшовши через призму, лінзу фокусуються і відбивається від дзеркала ЧЕ і фокусується лінзою на ребро призми.

При узгодженому положенні ЧЕ і СК світловий потік розділяється ребром призми на дві рівні частини, які потрапляють через призми на фоторезистори.

При повороті ЧЕ, а отже, і дзеркала світловий потік зміщується на одну з граней призми. Відбувається перерозподіл світлових потоків, що надходять на фоторезістори.

Перерозподіл світлових потоків викликає розбалансування мосту, і в його діагоналі з'являється сигнал разгласовання, пропорційні зміщення променя, тобто кути закрутка між дзеркалом ЧЕ і СК.

Цей сигнал після підсилення підсилювачем надходить на керуючу обмотку двигуна, який розгортає СК в узгодженя положення з ЧЕ, тобто відпрацьовує кут разгласовання.

 

ІІІ Заключна частина.

 

1. Відповісти на питання студентів.

2. Підбити підсумки заняття.

3. Дати завдання на самостійну підготовку.

 

Методичну розробку склав

Підполковник запасу Павелко О.В.

 

 

 


[1] Чим більша відстань між центрами об’єктивів, тим краще бінокль з точки зору розглядання предметів по глибині.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты