Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття та облік неоплаченого капіталу




Відповідно до П(С)БО 2 неоплачений капітал це сума заборгованості власників (учасників) за внесками до статутного капіталу. Ця сума наводиться в дужках і вираховується при визначенні підсумку власного капіталу. „Неоплачений капітал” є регулюючою статтею балансу відносно статті „Статутний капітал”, що дозволяє користувачам фінансової звітності отримувати інформацію про реальне забезпечення оголошеного капіталу активами.

Таказаборгованість виникає після фіксації її розміру в установчомудокументі підприємства(статуті, установчому договорі, меморандумі) ідержавної реєстрації цього документа (доповнень або змін до нього). Після цього вона погашається відповідно до порядку, установленому на рівні закону і/або статуту.

У випадку внесення засновниками до статутного капіталу матеріальних ресурсів первісною вартість останніх є їх справедлива вартість, погоджена між засновниками, за якою активи зараховуються на баланс підприємства. Відповідно до П(С)БО 19 справедлива вартість - сума, за якою може бути здійснений обмін активу, або оплата зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами.

Грошова оцінка вкладу учасника господарського товариства здійснюється за згодою учасників товариства, а у випадках, встановлених законом, вона підлягає незалежній експертній перевірці.Порядок оцінки майнових внесків учасників має бути визначено в засновницьких документах. Якщо самі засновники не можуть здійснити оцінку майна, то це роблять спеціалісти з бюро технічної інвентаризації або торгово-промислової палати.

Фінансовий стан засновників — юридичних осіб щодо їх спроможності здійснити відповідні внески до статутного фонду господарського товариства у випадках, передбачених законом, повинен бути перевірений належним аудитором (аудиторською організацією) у встановленому порядку, а майновий стан засновників — громадян має бути підтверджений декларацією про їх доходи і майно, завіреною відповідним податковим органом.

Для узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу підприємства призначено контрпасивний Рахунок 46 “Неоплачений капітал”. За дебетом рахунку відображається заборгованість засновників (учасників) господарського товариства за внесками до статутного капіталу підприємства, за кредитом — погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу.

Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщених неоплачених акцій (для акціонерних товариств) та за кожним засновником (учасником) підприємства.

Рахунок 46 “Неоплачений капітал” кореспондує:

за дебетом з кредитом рахунків за кредитом з дебетом рахунків
30 “Каса” 10 “Основні засоби”
31 “Рахунки в банках” 11 “Інші необоротні матеріальні активи”
40 “Статутний капітал” 12 “Нематеріальні активи”
42 “Додатковий капітал” 14 “Довгострокові фінансові інвестиції"
45 “Вилучений капітал” 15 "Капітальні інвестиції"
  20 "Виробничі запаси"
  21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі"
  22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети"
  28 "Товари"
  30 "Каса"
  31 "Рахунки в банках"
  34 "Короткострокові векселі одержані"
  35 "Поточні фінансові інвестиції"
  40 "Статутний капітал"
  42 "Додатковий капітал"
  50 "Довгострокові позики"
  51 "Довгострокові векселі видані"
  52 "Довгострокові зобов'язання за облігаціями"
  60 "Короткострокові позики"
  62 "Короткострокові векселі видані"
  63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками"
  66 "Розрахунки з оплати праці"
  67 "Розрахунки з учасниками"
  68 "Розрахунки за іншими операціями"

Рахунок 46 можна вважати тимчасовим, оскільки він закривається відразу після погашення зобов’язань засновників підприємства по внесках до статутного капіталу.


Облік розрахунків за внесками до статутного капіталу підприємства, показано на схемі:

Якщо вклади здійснюються в іншій, відмінній від грошової, формі, то замість рахунка «Грошові кошти» в схемі може дебетуватися інший рахунок матеріальних або нематеріальних активів.

Кореспонденція рахунків з обліку неоплаченого капіталу наведена в таблиці 3.

Таблиця 3

Кореспонденція рахунків з обліку неоплаченого капіталу

Господарські операції Кореспонденція рахунків
    Дт Кт
1.1 Проведена підписка на акції ПАТ: номінальна вартість емісійний дохід 1.2 Відображений розмір статутного капіталу ТОВ, зафіксований в установчих документах        
Отримані внески від акціонерів (учасників) у формі: Грошових коштів Основних засобів Нематеріальних активів Матеріалів Відображено податковий кредит з ПДВ Цінних паперів інших підприємств Об'єктів незавершеного будівництва    
3. Відображені втрати на транспортування, монтаж основних засобів ПДВ на витрати по транспортуванню Введення об’єкту основних засобів в експлуатацію    
4. Отриманий вклад іноземного інвестора у вигляді іноземної валюти
5. Здійснений на кінець звітного періоду перерахунок суми іноземної валюти: Позитивна різниця Негативна різниця        
6. Списані на фінансовий результат неопераційні курсові різниці Списані доходи на фінансовий результат
7. Нарахована пеня за несвоєчасне внесення учасником вкладу до статутного капіталу 301, 311  

Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 121; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты