Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Призначення,склад,фази газорозподілення ГРМ.




ГРМ – призначений для своєчасного впуску в циліндри пальної суміші і випуску з циліндрів відпрацьованих газів відповідно до порядку роботи циліндрів двигуна.

На досліджуваних двигунах установлені газорозподільні механізми з верхнім розташуванням клапанів, що дає можливість поліпшити форму камери згоряння, наповнення циліндрів і умови згоряння робочої суміші. Поліпшена форма камери згоряння дозволяє підвищити також ступінь стиску, потужність і економічність двигуна. Камери згоряння мають компактну форму з багатьма поверхнями охолодження, завдяки чому знижуються теплові втрати, скорочується шлях полум'я від свічі до найбільш вилучених обсягів робочої суміші і поліпшуються умови протікання процесу горіння. Зменшена довга клапанів знижує втрати на впуску і випуску .

Нижнеклапанні ГРМ мають недоліки: ”розтягнуті” форми камери згоряння, труднощі регулювальних робіт, великий опір впускних і випускних каналів.

Газорозподільчий механізм (див. рис.1, зробити посилення на альбом малюнків) складається з ( показати деталі і їхнє розташування на двигуні ):

- розподільні шестірні;

- розподільний вал;

- штовхальники;

- штанги;

- коромисла з деталями кріплення;

- клапана;

- направляючі втулки клапанів;

- пружини з деталями кріплення;

Порядок роботи ГРМ – при обертанні розподільного вала кулачок набігає на штовхальник і піднімає його разом зі штангою, верхній кінець штанги надавлює на регулювальний гвинт у внутрішнім плечі коромисла, що повертаючи на своїй осі, зовнішнім плечем натискає на стрижень клапана і відкриває отвір впускного чи випускного каналу в голівці циліндрів. Показати порядок роботи на плакаті.

 

Рис.1. Газорозподільчий механізм із верхнім розташуванням клапанів.

 

Розподільчий вал - служить для відкриття клапанів у визначеній послідовності відповідно до порядку роботи двигуна.

Штовхальники– призначені для передачі зусилля від куркулів розпредвала до штанг.

Штанги – передають зусилля від штовхальників до коромисел і виконані у виді сталевих стрижнів.

Клапана - служать для періодичного відкриття і закриття отворів впускних і випускних каналів у залежності від положення поршнів у циліндрі і від порядку роботи двигуна.

Під фазами газорозподілу розуміють моменти початку відкриття і кінця закриття клапанів, виражені в градусах кута повороту колінного вала щодо мертвих крапок. Правильність установки ГРМ визначається зачепленням розподільних шестірень відповідно до наявного на них мітками. Сталість фаз зберігається при дотриманні температурного зазору між стрижнем клапана і коромисла. При збільшенні зазору тривалість відкриття клапана зменшується , а при зменшенні збільшується (див. рис.2, зробити посилання на альбом малюнків).

Рис.2. Фази газорозподілу.

 

2-ге питання. Особливості будови ГРМ двигунів ЗМЗ-66, ЗІЛ-131.

 

ГРМ двигуна ЗІЛ – 131.

Розподільний вал - сталевий, із загартованими куркулями і шестірнею привода датчика – розподільника, приводиться в обертання зубцюватою парою.

Розподільний вал лежить на п'ятьох опорах, постачених втулками з біметалічної стрічки. На передньому кінці розпредвала кріпиться гайка, чавунна приводна шестірня. Між першою і другою опорою шийок кулачок для привода паливного насоса. Осьова фіксація - завзятим фланцем.

Коромисла клапанів - двухплечі важелі , коротке плече має різьбовий отвір для регулювального гвинта ( порожнина на двигуні ); сталеві ковані, мають бронзову втулку.

Штовхальники – сталеві, пустотілі, для підвищення надійності пари

« кулачок-штовхач» на торець штовхальника наплавлений чавун, у нижній частині мається отвір для зливу олії, що попадає в штовхальник, торцева поверхня має сферичну форму, обертання досягається шляхом зсуву його щодо осі кулачка на 1,5 – 3,0 мм.

Штанги – сталеві, із загартованими сферичними кінцями.

Клапани – розташовані в голівці блоку, похило до осі циліндрів. Виготовлені з жаростійкої сталі, кут робочої фаски впускного 30 випускного 45 градусів, стрижень випускного клапана має порожнину, заповнену натрієм, а тарілка - жаростійке наплавлення на посадковій фасці.

Випускні клапани для підвищення терміну служби примусово повертаються навколо своєї осі спеціальним механізмом (див.рис.3, зробити посилання на альбом малюнків). При правильній зборці механізму пружини повинні бути розташовані позад кульок щодо обраного напрямку руху ( дві тарілки, 4 кульки з пружинами ).

Клапан кріпиться за допомогою сухарів і опорної шайби.

 

Рис.3. Пристрій для повороту випускного клапана двигуна ЗІЛ-131.

Випускні газоотводи – складені, з ковкого чавуна, по одному з кожної сторони блоку .

 

ГРМ двигуна ЗМЗ-66.

Осьова фіксація розпредвала - завзятими фланцями, необхідний зазор забезпечується розпірним кільцем .

Шестірня привода ГРМ – текстолітова, кріпиться болтом, цим же болтом кріпиться ексцентриком привод паливного насоса і балансир для зрівноважування сил інерції, що виникають при обертання ексцентрика.

Штовхальник провертається за рахунок сферичної поверхні торця і конусності кулачка розпредвала.

Штанга – матеріал загартований зі сталевими наконечниками.

Провертання випускних клапанів відбувається за рахунок опорних шайб. (див.рис.4, зробити посилання на альбом малюнків).

 

 

 

 

Рис.4. Клапан і деталі кріплення двигуна ЗМЗ-66.

 

3-те питання. Особливості будови ГРМ двигуна КАМАЗ - 740.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 202; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты